Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Activitats de setembre a desembre de 2016 en el CEMAB

Activitats de setembre a desembre de 2016 en el CEMAB

Alacant, 16 de setembre de 2016

El Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti presenta la seua programació d'activitats per al primer quadrimestre del curs, amb importants conferències d’escriptors il·lustres del panorama literari hispanoamericà contemporani.

 

Aquesta programació ha sigut realitzada en col·laboració amb diferents seus universitàries d'Alacant i província, i consta de les següents activitats:

  • Dues setmanes dedicades a l'escriptora argentina Ana Mª Shua i a l'escriptor peruà Ricardo Sumaliavia, respectivament.
  • Un Congrés Internacional sobre l'Inca Garcilaso amb motiu del 400 aniversari del seu traspàs.
  • Una exposició sobre José Luis Borges.
  • Dues activitats amb el poeta Luis García Montero
  • Una conferència i la presentació del llibre de l’acadèmica porto-riquenya Mercedes López Baralt.
  • La Tertúlia Literària “Entre ayer y hoy”

A més, el 16 de setembre el CeMab ha inaugurat una nova sala en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant (Calle Sant Fernando, 40) amb la cual vol acostar la seua activitat a la societat alacantina i fer activitats acadèmiques i culturals, com ja ho fa en les instal·lacions del Campus (veure nota de premsa).

La programació començarà el pròxim dilluns 19 de setembre amb una setmana dedicada a l’escriptora argentina Ana M. Shua, una setmana que inclou la conferència “La brevedad, técnica y misterio” en les instal·lacions del CeMaB en el Campus (Facultat de Filosofia i Lletres III) a les 16 hores. Aquesta activitat tindrà també amb la participació d’Agustín Prado (Universitat Nacional Mayor de Sant Marcos) qui parlarà sobre “El cuento peruano del siglo XXI: los primeros quince años”. La setmana dedicada a Shua continuarà el dimarts 20 a la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) a les 20 hores, activitat en la qual l’escriptora parlarà sobre “El escritor, ¿nace o se hace?”. El dijous 22, Ana M. Shua es desplaçarà a la Seu de la UA a Oriola (Casa Museu Miguel Hernández, a les 20 h) amb la conferència “Cómo ser muy breve y disfrutarlo”.

El 21 de setembre veurà la llum una nova proposta del CeMab per a enguany: Tertulia literaria: entre ayer y hoy. Coordinada per María Luisa Cossovich, Sergio Galindo Mateo i Ignacio Ballester Pardo, amb matrícula gratuïta, aquesta activitat es desenvoluparà fins al 14 de desembre, cada dimecres de 17 a 20 hores en la recentment inaugurada nova sala del CeMaB (Sant Ferran,40) i tindrà com a objectiu reunir lectors per a comentar textos rellevants del segle XX a l’actualitat, entre els quals es troben, Benedetti, Cortázar o Margo Glantz, Ana María Shua, o Luis Leante, i s’establirà un diàleg entre obres clàssiques i recents. Des de diferents èpoques i geografies la tertúlia ofereix un panorama literari obert a qualsevol proposta des de la lectura fins a l’escriptura creativa, basada en la narrativa, encara que la poesia, el periodisme i el cinema confluiran en un dels motius principals que ens mouen i commouen: explicar una història.

El mes d’octubre començarà amb “Los manuscritos de Gabriela Mistral y la edición de los poemarios Lagar II, Almácigo y Baila y sueña”, una conferència a càrrec de Yenny Karen Ariz, de la Universitat de Concepción, Xile (3 d’octubre a les 10 h. CeMaB-Campus); i amb les conferències de Rosa Díaz Chavarría de la Universitat de Bío-Bío, Xile: “La literatura infantil y juvenil en El libro de las preguntas de Pablo Neruda” (3 d’octubre.12 h. Facultat d’Educació); i “Quimantú, la editorial de la Unidad Popular” (4 d’octubre.12 h. Facultat d’Educació)

Mercedes López Baralt, de la Universitat de Puerto Rico, protagonitzarà tres de les activitats proposades per al mes d’octubre: el dia 19 impartirà la conferència “Y yo soy príncipe: la intuición descolonizadora en la Nueva coronica de Guaman Poma de Ayala” (CeMaB-Campus. 12 h) i presentarà el seu llibre Miguel Hernández, poeta plural (Ramón y Cajal, 4. 20 hores) i el 20 d’octubre, es desplaçarà a la Seu d’Oriola on presentarà de nou el seu llibre (Casa Museu Miguel Hernández d’Oriola. 20 h).

Octubre finalitzarà amb la setmana dedicada a l’escriptor peruà Ricardo Sumalavia, qui presentarà el llibre Enciclopedia plástica (Lima, Estruendomudo, 2016) i oferirà les conferencies “Iluminaciones latinoamericanas: el mundo oriental en la minificción” (25 d’octubre.CeMaB-Campus.16 h); “Aplaudir con una mano o el testimonio de la brevedad” (27 d’octubre. Casa Museu Miguel Hernández d’Oriola. 20 h); i “El peso de la pluma: escribir hoy” (28 d’octubre. Casino de Torrevella, 19 h).

El poeta Luis García Montero serà el protagonista de dues activitats el 3 de novembre: impartirà la conferència “El compromiso con la poesía” (CeMaB-Campus a les 11 hores) i presentarà el documental Aunque tú no lo sepas (Seu Universitària d’Elda-Fundació Paurides d’Elda -C/ Cardenal Cisneros, 1, a les 20:00 h)

El 23 de novembre serà un dels dies més destacats de la programació del CeMaB per a aquest primer quadrimestre, dia en el qual tindrà lloc la inauguració del Congrés Internacional “L’Inca Garcilaso en dues ribes: commemorant els 400 anys del seu traspàs”, en col·laboració amb l’Asociación Internacional de Peruanistas, (CeMab-Campus, a les 16 hores). El congrés presidit per José Carlos Rovira i José Antonio Mazzotti i sota la direcció d’Eva Valero i Remedios Mataix, té la col·laboració de la Facultat de Filosofia i Lletres, la Càtedra Vargas Llosa i la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i el Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura.

Enguany es compleix el quart centenari del traspàs de l’Inca Garcilaso de la Vega, figura màxima de les lletres peruanes i del Segle d’Or hispànic. El congrés proposat cerca renovar les línies d’investigació que relacionen l’obra de l’Inca Garcilaso amb els últims avanços en diferents disciplines, fet que oferirà una oportunitat única per a revalorar el llegat de l’Inca i situar-lo en un espectre ampli, que subratlle el missatge i la transcendència de l’autor de Cuzco.

També el 23 de novembre tindrà lloc la inauguració de l’exposició “L’infinit Borges”, en col·laboració amb el MUA i el Centre d’Art Modern de Madrid (MUA, a les 13 hores). “L’Infinit Borges” compta amb material seleccionat de la col·lecció del Museo del Escritor, de Madrid, amb el qual recorre tota la vida de Jorge Luis Borges i la seua producció literària. L’obra literària de Borges no és tan extensa si la comparem amb d’altres escriptors, però és tan diversa i original que sembla que no acaba mai quan es desenvolupen les diferents senderes que ofereix. La mostra inclou retrats de l’escriptor i familiars, serigrafies, fotografies, llibres, documents, revistes i fins i tot discos, a més de cartes manuscrites i objectes personals.

 

ANA Mª SHUA

Ana María Shua va nàixer a Buenos Aires l’any 1951. Als setze anys va publicar els seus primers poemes reunits en El sol y yo. L’any 1980 va guanyar amb la seua novel·la Soy Paciente el premi de l’editorial Losada. Altres novel·les seues són Los amores de Laurita, (que s’ha dut al cine), El libro de los recuerdos (Beca Guggenheim) i La muerte como efecto secundario (Premi Club de los XIII i Premio Ciudad de Buenos Aires en novel·la). L’última novel·la que ha escrit és El peso de la tentación. Cinc dels seus llibre tracten el microrelat, un gènere en què ha obtingut el màxim reconeixement internacional: La sueñera, Casa de Geishas, Botánica del Caos, Temporada de Fantasmas (reunits en el volum Cazadores de Letras) i Fenómenos de circo. També ha escrit llibres de contes: Los días de pesca, Viajando se conoce gente i Como una buena madre. Amb Miedo en el sur va guanyar el premi Ciudad de Buenos Aires.  Que tengas una vida interesante reuneix el seus contes complets fins al 2011.  L’últim llibre en aquest gènere és Contra el tiempo. L’any 2014 va rebre el premi Konex de Platí i el Premi Nacional de Literatura.

Va rebre diversos premis nacionals i internacionals pels seus llibres per a joves.

La seua obra ha sigut traduïda a una dotzena d’idiomes.

Mercedes_Lopez1

MERCEDES LÓPEZ-BARALT

Antropòloga, professora i crítica porto-riquenya. Estudiosa de la literatura colonial hispanoamericana i la semiòtica de la imatge. És considerada una de les grans figures de la crítica literària en el món hispanoamericà. Va nàixer a Hato Rey, San Juan, Puerto Rico el 26 de setembre del 1942. Va obtenir el seu mestratge en Literatura a la Universitat de Puerto Rico i es va doctorar en Antropologia a la Universitat de Cornell, Nova York l’any 1980. Actualment exerceix com a catedràtica de la Universitat de Puerto Rico. Com a resultat de les seues investigacions ha escrit diversos assajos sobre la mitologia nativa de les Antilles en la crònica de fra Ramón Pané, els dibuixos de l’autor andí Guamán Poma d’Ayala, el mite d’Inkarrí i la triava quítxua per la mort d’Atahualpa. S’ha interessat a més en els estudis de la literatura vuitcentista i contemporània. Ha treballat sobre l’obra de Benito Pérez Galdós, en particular sobre la seua novel·la Fortunata y Jacinta, i sobre la poesia i novel·la hispanoamericanes del segle vint. Va dur a terme l’edició crítica de l’obra del poeta porto-riqueny Luis Palés Matos. Té una amplíssima producció: vuit llibres, tres edicions i quatre pròlegs i uns quaranta-cinc articles en revistes professionals importants. L’any 1988 Ícono y conquista: Guamán Poma de Ayala la va fer mereixedora del primer premi de literatura de l’Instituto de Literatura Puertorriqueña; premi que repetiria el 1997 amb El barco en la botella: la poesía de Luis Palés Matos. La seua feina com a editora i coautora de La iconografía política del Nuevo mundo li va servir per a aconseguir el primer premi de la crítica literària del PEN CLUB de Puerto Rico el 1991. L’any 1998 tornaria a guanyar aquest premi amb Esteban López Giménez: Crónica del 98: el testimonio de un médico puertorriqueño, en què va compartir la coedició amb Luce López-Baralt. És membre de l’Asociación Internacional de Hispanistas, de la Asociación Internacional de Galdosistas i de l’Instituto Puertorriqueño-Peruano. Ha sigut membre de la Junta Editora de la revista Colonial Latin American Review, de New York i forma part del consell assessor de Kipus: Revista Andina de Letras. Va ser directora del Seminario de Estudios Hispánicos Federico de Onís i de la Revista de Estudios Hispánicos. És membre de l’Academia Puertorriqueña de la Lengua Española i membre corresponent de la Real Academia Española de Madrid.

Ricardo_Sumalavia1

RICARDO SUMALAVIA

Ricardo Sumalavia (Lima, 1968) va estudiar Lingüística i Literatura en la Pontifícia Universitat Catòlica del Perú (PUCP) i va seguir el Mestratge de Literatura Peruana i Llatinoamericana en la Universitat Nacional Mayor de San Marcos. Ha publicat els llibres de prosa Habitaciones (2005), Retratos familiares (2001) i Enciclopedia mínima (2004). Ha traduït amb Yong Sun Lee Historia de la literatura coreana (2000) i Comprensión de la literatura coreana (2002), es va encarregar de l’antologia Las fábulas mentirosas y el entendimiento. El cuento en la Universidad Católica (2002) i va ser l’editor d’Ante el espejo trizado. Actas del Coloquio Internacional Diálogo entre las Culturas (2003). Ha sigut finalista del Premio Herralde 2006 i del Premio Adobe de Literatura 1999, menció honrosa en el Concurso de Cuentos de las 1.000 Palabras de Caretas el 1992, i segon lloc en el Concurso de Cuentos de la revista Imaginario el 1990. Ha sigut professor del Departament d’Humanitats de la PUCP, professor convidat del Departament d’Español de la Universitat Dankook (Corea del Sud) i lector a temps parcial a les universitats sud-coreanes Kyung Hee i Sun Moon. És actualment lector del Departament d’Español de la Université Michel Montaigne-Bordeaux 3 (França). És director de la Col·lecció Underwood, editada a Lima, i codirector de la revista Nudos, a Bordeus.

Luis_GarciaMontero1

LUIS GARCIA MONTERO

Va nàixer a Granada, l’any 1958. És catedràtic de Literatura Espanyola. Entre els seus llibres de poemes poden destacar-se Y ahora ya eres dueño del Puente de Broklyn (1980), Tristia (en col·laboració amb Álvaro Salvador, 1982), El jardín extranjero (1983), Diario cómplice (1987), Las flores del frío (1991), Habitaciones separadas (1994), Completamente viernes (1998), La intimidad de la serpiente (2003), Vista cansada (2008) i Un invierno propio (2011) Se li han concedit els premis Federico García Lorca de la Universitat de Granada (1980), Adonais (1982), Loewe de Poesia (1993), Premio Nacional de Poesia (1994), Premio Nacional de la Crítica (2003), Premio de la Crítica d’Andalusia (2008) i Premio Poetas del Mundo Latino (2010). Se li ha concedit també la Medalla d’Or d’Andalusia i el títol de Professor Honorari i Acadèmic Il·lustre de la Universitat de Mar del Plata. Com a assagista ha publicat El teatro medieval. Polémica de una inexistencia (1984), Poesía, cuartel de invierno (1987), ¿Por qué no es útil la literatura? (en col·laboració amb Antonio Muñoz Molina, 1993), Confesiones poéticas (1993), El realismo singular (1993), Aguas territoriales (1996), Lecciones de poesía para niños inquietos (1999), El sexto día. Historia íntima de la poesía española (2000), Gigante y extraño. Las Rimas de Gustavo Adolfo Bécquer (2001), Los dueños del vacío (2006), Inquietudes bárbaras (2008) i edicions crítiques de Federico García Lorca (Poema del cante jondo, 1992), Rafael Alberti (Obras completas, 1988), Luis Rosales (El náufrago metódico, 2005) i Carlos Barral (Cuaderno de Metropolitano, 1997). És també autor del llibre de prosa narrativa Luna del sur (1992) i de les novel·les Impares, fila 13 (1996), escrita juntament amb Felipe Benítez Reyes, Mañana no será lo que Dios quiera (2009), No me cuentes tu vida (2012) i Alguien dice tu nombre (2014).

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464