Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Presentació del llibre de Romà de la Calle:..de les comarques del sud del País Valencià"

Presentació del llibre de Romà de la Calle: "Diàlegs entre les imatges i les paraules. Estudis al voltant de setze artistes de les comarques del sud del País Valencià"

Alacant, 21 de setembre de 2016

La recentment creada Càtedra d'Art Contemporani Antoni Miró de la Universitat d'Alacant es complau a presentar el llibre que inaugura la seua coleccion de publicacions, una col·lecció amb el principal objectiu de contribuir a l'estudi i difusió de l'art actual, especialment en l'àmbit de creació més pròxim. Es tracta de l'obra del professor Romà de la Calle Diàlegs entre els imatges i els paraules. Estudis al voltant de setze artistes dels comarques del sud del País Valencià, obra fidel a aquest compromís i que vol acostar a la societat la tasca artística d'alguns dels autors plàstics més destacats en el nostre àmbit geogràfic i cultural durant la segona meitat del XX i fins al començament del XXI: Sixto Marco, Juana Francés, Arcadi Blasco, Díaz Azorín, Miguel Calatayud, Antoni Miró, Joan Castejón, Curro Canavese, José Fuentes, Dionisio Gázquez, Pérez Carrió, Enric Solbes, Moisés Gil, Silvia Sempere, Mónica Jover i Alvaro Tamarit

La presentació tindrà lloc el dilluns 26 de setembre a les 20.15 hores a la Seu Universitària Ciutat d'Alacant al carrer de Sant Ferran, 40, i serà a càrrec d'Enric Balaguer, director de la Càtedra d'Art Contemporani Antoni Miró. També hi assistiran l'autor de l'obra, Romà de la Calle, el rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar Sanz, i el vicerector de Cultura, Esport i Llengües de la UA, Carles Cortés Orts. Així mateix, es procedirà a la inauguració oficial de l'espai que es destinarà a la càtedra situat a la sala patrimonial de l'edifici de Sant Ferran.

L'entrada és lliure i limitada a la capacitat de la sala.

 

Diàlegs entre les imatges i les paraules

Dins de la seua activitat com a docent, investigador i crític, el catedràtic d'Estètica Romà de la Calle ha estat sempre atent a la creació valenciana, i en concret a la de les comarques del sud. A més, ha seguit de prop molts dels seus artistes, amb els quals ha establit relació i els ha acompanyat en la seua evolució artística i personal. Des d'aquesta talaia doblement privilegiada, Romà de la Calle ens facilita amb la seua obra un coneixement adequat dels pintors, escultors, gravadors, dibuixants i ceramistas que amb el seu treballat han enriquit o continuen enriquint el nostre patrimoni comunitari i la nostra cultura artística contemporània. 

El llibre consta de disset capítols en què cada artista és analitzat de manera individualitzada, encara que no independent, ja que l'autor estableix dialèctiques entre els artistes que li permeten trobar connexions entre ells i proposar una cartografia comuna o conjunt articulat.

Diàlegs entre les imatges i les paraules. Estudis al voltant de setze artistes dels comarques del sud del País Valencià, tal com indica Enric Balaguer en el pròleg, és, a més, un llibre en el qual l'art es presenta de manera pura o autònoma, en contrast amb lògiques comercials, utilitàries o de l'entreteniment; es fixa en la qualitat, aplicant «un esperit interrogador, format, respectuós, que intente abocar allò que de cada creació i de cada creador aporta amb la seua mirada, amb la seues mans, les seues olors, les seues formes...». Segons Balaguer, «el terme "diàleg", entre paraules i imatges, és una forma de representar l’esforç per pensar la creació. I pensar-la en relació amb la història de l’art, amb el seu temps, amb els anhels humans, amb el seu faedor...».

Romà  de  la  Calle  és  autor  d’una  trentena  de  llibres  i  de  centenars  de  treballs  sobre  el  camp  artístic, entre  els  quals  destaquen  Entorno  al  hecho  artístico  (1981),  La  realidad  de  lo  imaginario  (1982),  Lukács:  Estética  y  Poética (1985), Lineamientos de Estética (1990), La imatge de les imatges (1998), L’educació per l’art: Valors pedagògics i estètics de la modernitat (2000), Senderos  entre  el  arte  y  lo  sagrado  (2001),  Arte,  belleza  y  gusto (2003), Escenografies  per  a  la  crítica  d’art  (2005),  El  ojo  y  la  memoria (2006), Escrits  estètics  des  del  divan (2007)  o  A  propósito  de  la  crítica  y  otros ensayos (2012).

 

Càtedra d'Art Contemporani Antoni Miró
Durant el mes febrer de 2015, la Universitat d’Alacant, l’Ajuntament d’Otos i l’Ajuntament d’Alcoi van crear la Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani amb  l’objectiu de promoure  i  contribuir  al  coneixement  i  difusió  de  l’art  contemporani. Aquesta càtedra, feta possible amb l’eficaç col·laboració del mateix artista, vol ser un nucli de reflexió, debat, recerca i divulgació en el camp de l’art plàstic contemporani, així com de les seues relacions amb el pensament i amb la resta de manifestacions artístiques: literatura, música i cinema, entre d’altres.

 

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464