Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • "Las ambivalencias del populismo". Conferèn.. Luis Villacañas en La Filosofía en Abierto

"Las ambivalencias del populismo". Conferència de José Luis Villacañas en La Filosofía en Abierto

Alacant, 26 de setembre de 2017

Aquest divendres 29 de setembre a les 19.00 hores tindrà lloc al Museu d'Art Contemporani d'Alacant MACA la segona conferència de "La Filosofia en abierto" , un cicle que naix per a reivindicar la vocació pública del debat filosòfic, i que compta amb presència de quatre grans pensadors actuals. En aquesta ocasió ens visita José Luis Villacañas, catedràtic d'Història de la Filosofia, Estètica i Teoria del Coneixement en la Universitat Complutense de Madrid, per a parlar-nos de "Las ambivalencias del populismo".

José Luis Villacañas Berlanga (Úbeda, 1955)

Catedràtic de Filosofia de la Universitat Complutense de Madrid, el professor Villacañas és autor de centenars d'articles i dotzenes de llibres que tenen com a objecte la història de la filosofia alemanya, la filosofia política moderna i la història de la filosofia hispànica. Especialista en l'obra d'Immanuel Kant i en la Il·lustració i l'idealisme alemanys, ha examinat filosòficament les arrels dels problemes de la Modernitat, en diàleg constant amb Max Weber, Carl Schmitt, Reinhart Koselleck o Hans Blumenberg. Paral·lelament, en les dues últimes dècades i des de la seua publicació d'una biografia de Jaime I, ha desenvolupat un ingent treball de recerca sobre la història del pensament filosòfic i polític hispànic des de l'Edat Mitjana fins als nostres dies. Nombroses monografies sobre la formació dels regnes hispànics o la configuració de l'imperi espanyol mostren una aproximació a la història del poder a Espanya, insòlita per la seua metodologia interdisciplinària i la seua densitat filosòfica. La seua atenció a la política espanyola contemporània ha quedat demostrada en diferents llibres que tenen com a objecte l'anàlisi dels populismes emergents. Entre les seues obres més recents destaquen Dificultades con la Ilustración, 2013; Cardiograma de la crisis, 2014; Historia del poder político en España, 2014;  Populismo, 2015; Teología política y comunidad de salvación, 2016; El lento aprendizaje de Podemos, 2017; Freud lee el Quijote, 2017. L'editorial Escolar y Mayo acaba d'iniciar la publicació dels vint-i-un volums que constituiran la seua obra La inteligencia hispana. Ideas en el tiempo.

La Filosofía en Abierto

"La Filosofia en abierto" és una innovadora iniciativa participada per la UA on la filosofia obri el seu fòrum a la ciutadania. L'organització han volgut emmarcar les conferències del programa en quatre museus emblemàtics d'Alacant: MUBAG, MACA, MARQ i MUA, per "les seues parets lliures i plurals", que estan sent escenari de les reflexions filosòfiques de quatre grans pensadors compromesos amb els temes del nostre temps: Manuel Cruz (diputat del Congrés i catedràtic de Filosofia Contemporània de la Universitat de Barcelona); José Luis Villacañas (catedràtic d'Història de la Filosofia, Estètica i Teoria del Coneixement a la Universitat Complutense de Madrid); Javier de Lucas (catedràtic de Filosofia del Dret i Filosofia Política a l'Institut de Drets Humans de la Universitat de València), i Amelia Valcárcel (catedràtica de Filosofia Moral i Política de la UNED i membre del Consell d'Estat).

Programa:
  • Dijous 25 de maig, 19.00 hores, al MUBAG, conferencia «El problema de pensar lo nuevo», a càrrec de Manuel Cruz.

  • Divendres 29 de setembre, 19.00 hores, al MACA, conferencia «Las ambivalencias del populismo» per José Luis Villacañas.

  • Dilluns 23 d'octubre, 19.00 hores, al MARQ, conferencia «Filosofia en la frontera», de la mà de Javier de Lucas.

  • Divendres 1 de decembre, 19.00 hores, al MUA, conferencia «Filosofia: encarnando la emoción que la curiosidad produce» per Amelia Valcárcel.

  • Dilluns 16 de novembre, com a colofó, es proposaran tallers i activitats entorn del Dia Mundial de la Filosofia que, baix diferents fórmules, continuaran convidant a l'ejerci­cio obert de la Filosofia.

http://mua.ua.es/filosofiaenabierto

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464