Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Premi Sambori 2017 Concurs de narrativa curta en valencià

Premi Sambori 2017 Concurs de narrativa curta en valencià

La Fundació Sambori –amb la col·laboració de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat Miguel Hernández d’Elx–convoca el Catorzè Concurs Universitari de Narrativa Curta en Valencià Premi Sambori 2017  adreçat a estudiants de les universitats públiques valencianes. El termini per a presentar les obres serà el 5 de març de 2017.


El concurs queda obert per a tots els estudiants matriculats en el curs 2016-2017, en qualsevol de les titulacions, graus  o màsters.  Les obres hauran de tenir una extensió d’entre 1 i 5 pàgines DIN A4, en valencià i a ordinador (font Arial, en cos 12 i amb un interlineat d’1’5 espais). Aquestes hauran de ser inèdites, no premiades ni pendents de resolució en cap altre concurs, i amb una qualitat lingüística adequada al nivell.


El jurat concedirà tres premis principals, el primer dotat amb 1000 euros; el segon, amb 750 euros, i el tercer, amb 500 euros. En el cas d’haver-hi accèssits, aquests es dotaran amb 250 euros cadascun.
Els relats guanyadors i accèssits, es publicaran dins de la col·lecció Arc de Sant Martí que edita la fundació Sambori i a la mateixa web, on podreu trobar tota la informació del concurs.

Parlem amb Úrsula

Úrsula Vacalebri Lloret, 
estudiant de la Universitat d'Alacant, 
guanyadora del Premi Sambori 2016
per l'obra Savoia S-79 

Com et vas inspirar per a escriure el teu relat?
Bé, vaig partir de dues idees principals: en primer lloc, volia que aquest relat fóra un petit homenatge a Alacant, a la meua Alacant, aquesta ciutat que m'ha ensenyat tantes coses. A la literatura valenciana tenim tantes i tantes històries que s'ambienten a València, però tristament pocs escriptors han volgut Alacant com a paisatge de les seues obres. En segon lloc, també volia que aquest relat servís per recordar el meu avi, que per eixes dates feia pocs mesos que havia faltat. El meu avi va ser un home treballador, incansable, que va lluitar dia a dia per canviar les coses que li semblaven injustes i millorar la vida de tants i tants obrers que com ell, havien arribat del sud per buscar una vida millor. I a través de la figura del meu avi Torí va passar a ser el segon escenari on s'ambienta el relat.

Com vas conèixer el “premi Sambori”?
Crec recordar que va ser a través d'una professora de la universitat, que ens va animar a participar. Feia temps que volia presentar-me a algun concurs literari, així que em vaig informar millor a la web de la fundació Sambori i em vaig decidir a participar.

Conta’ns un poc del teu conte
El meu conte s'articula en dues línies argumentals principals, dues històries contemporànies que s'entrecreuen: una és la història d'amor d'una parella jove, ambientada en la Alacant de la Guerra Civil, i l'altra és la de un jove obrer, d'origen calabrès, que viu a Torí (ciutat industrial del nord d'Itàlia, durant l'època del feixisme mussolinià), que treballa a una fàbrica d'armes. Temes com el feminisme incipient dels anys de la república, l'alienació dels treballadors fills d'un capitalisme despiadat, o l'homosexualitat reprimida per una societat opressora, és palesen i s'entrecreuen per tenyir el relat de crítica social i política. A més, vaig triar com a clímax del relat un dels episodis menys recordats a nivell nacional i estatal de la Guerra Civil: el bombardeig del Mercat Central d'Alacant a mans de l'aviació feixista italiana, que va col·laborar amb el bàndol nacional. Un bombardeig on van morir més de tres-centes persones, i del qual, fóra d'Alacant, a penes ningú en té notícia. Però coneixent la política d'aquest Estat en allò que es refereix a memòria històrica, tampoc ens hem d'estranyar d'aquest desconeixement.

Recomanaries la participació en aquest concurs?
Totalment. És una oportunitat immillorable per a qualsevol jove escritora que vulga promocionar-se i obrir-se camí en un món tan apassionant, i alhora complex, com és el de l'escriptura. Recomane a tota aquella persona que tinga una inquietud literària que hi participe, és una experiència molt positiva.

 

 

 

 

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464