Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • L'exposició "Ion Creanga i els seus persona.. rep la visita de xiquets i pares romanesos

L'exposició "Ion Creanga i els seus personatges" del MUA rep la visita de xiquets i pares romanesos

Alacant, 21 de març de 2017

Sota el títol "Ion Creanga i els seus personatges", el MUA exposa del 15 de febrer al 25 de març en la sala polivalent, vint-i-un plafons amb il·lustracions originals d'Ary Murnu amb contes del gran narrador romanès: La història de moro blanc; La filla de la vella i la filla del vell; La història d'un gandul; Daniel Horqueta; La sogra i les seues tres nores; La neciesa humana; On està el meu saquet; Cinc pans. Es tracta de textos entranyables, presents no solament en tots els manuals escolars, en la filmografia i en la prestatgeria de qualsevol llar romanesa, sinó també en el patrimoni immaterial i memòria col·lectiva de la societat romanesa.

El dissabte 25 de febrer, l'exposició va rebre la visita de l'Associació ARIPI (Amics de Romania) i dels alumnes de l'Escola de Romanès per a la Segona Generació de Migrants (projecte finançat per MAE Romania), acompanyats pels seus pares i la seua mestra, Luminita Mihai. Els més menuts van explicar i van escenificar contes de Creanga, van acolorir làmines amb els seus personatges favorits, i van celebrar el Martisor (l'arribada de la primavera) en el millor entorn possible i en companyia del cònsol de Romania a la Comunitat Valenciana, Dragos Tigau.

Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 99
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 92
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 93
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 94
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 87
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 88
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 89
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 90
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 91
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 992
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 993
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 95
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 96
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 97
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 98
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 991

 

El dissabte 11 de març, el MUA es va omplir de xiquets i pares romanesos, amb la visita d'unes dues-centes vint persones que volien, d'una banda, conèixer l'exposició d'Ary Murnu il·lustrant  Creanga, així com les altres sales del museu universitari, i d'altra banda, passar un dia inoblidable en les seues instal·lacions. Aquesta visita va ser organitzada per les professores: IONELA DOJANA, DORINA APOSTOL, ALINA TODERICI I VIOLETA GHERMAN, les quals desenvolupen la seua activitat docent dins d'un projecte anomenat "Llengua, cultura i civilització romaneses" (LCCR), dut a terme pels ministeris d'Educació d'Espanya i Romania, mitjançant l'Institut de la Llengua Romanesa (ILR) amb el qual la UA col·labora  en la realització anual de les Proves Oficials de Romanès (ACLro). 

Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 1
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 82
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 6
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 8
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 83
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 2
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 5
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 3
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 81
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 7
Visita Ion Creanga y sus personajes MUA 84

 

Una part nombrosa, setanta-cinc, dels visitants venien del CEIP Nuestra Señora de la Consolació de Molina de Segura, (Múrcia) i dels CEIP Jaume Balmes, Casablanca, Ausiàs March, Baix Vinalopó,  Dama d'Elx i Mariano Benlliure d'Elx. Seitanta xiquets més procedien de: C.B.M. Ntra. Sra. del Carmen, C.B.M. Els Antolins, I.I.S. Manuel Tarraga Escribano, I.I.S. Dos Mars, C.B.M. Los Pinos, l'Escola d'Educació Infantil núm. 1 i C.B.M. Maspalomas, tots ells de San Pedro del Pinatar, així com del C.I.I.P. Fulgencio Ruiz de Santiago de la Ribera i Las Claras del Mar Menor de Los Alcázares. Des de Benidorm van participar els C.P.: Serra Gelada, Els Tolls, Vasco Núñez, El Murtal i Miguel Hernández, amb un total de trenta alumnes. Des d'Altea van arribar alumnes del CEIP Garganes i de l'Alfàs del Pi, del CEIP Racó de l'Albir, que sumaven una altra vintena d'alumnes. Es van unir a tots ells cinquanta-cinc familiars en aquest assolellat dissabte al MUA.

Els visitants van ser organitzats en quatre grups: cors (entre 3 i 5 anys), solets (6 i 7 anys), nuvolets (8 i 9 anys) i fulles d'arbre (de 10 a 18). Les activitats rotatòries coordinades per Reme Navarro, responsable d'educació del MUA van facilitar la successió dels grups en els diferents espais, de manera que, mentre un grup visitava amb les seues guies la sala Alcúdia o El Cub, altres podien dibuixar en la sala Àgora, retallar i pintar lletres en l'esplanada, o assitir al contacontes a l'amfiteatre. Finalment, tots els grups culminaven la seua visita a la sala polivalent, on els esperaven els personatges de Creanga, i sobretot, la gran atracció: les cartel·les en forma de contrafinestres que desvelaven la versió romanesa, valenciana i castellana del títol de cada conte representat en els plafons. Xiquets i pares van aprendre i van recordar la importància d'aquest profund narrador de tràgiques veritats en clau d'humor, de qui justament aquest dies es commemora el naixement fa cent vuitanta anys.

Així mateix, el projecte LCCR, a través del qual els xiquets romanesos escolaritzats en centres espanyols reben ensenyaments de llengua, cultura i civilització romaneses, compleix aquestes dates una dècada d'existència i les professores han volgut celebrar aquesta efemèride a la Universitat d'Alacant. I per a immortalitzar aquesta trobada amb l'art i la infància, què millor que una gran foto de família a les escales de l'amfiteatre del MUA!

 

L'exposició

La col·laboració entre la UA i el Museu de la Literatura de Iasi (Romania), que va començar amb la visita el 2014 de l'escriptor romanés present en la FIL 2016, Donen Lungu, (llavors Director del Museu i de la Fira Internacional de la Literatura i la Traducció de Iasi i actualment senador en el parlament de Romania), i que va tenir com a resultat immediat un conveni de pràctiques internacionals per als nostres estudiants del grau de Traducció i Interpretació, així com una exposició sobre els èxits europeus aconseguit per les companyies teatrals romaneses del segle XIX, s'ha materialitzat enguany en aquesta nova exposició, la qual s'emmarca en el projecte "Ion Creanga Viatger pel Món", amb el qual el Museu de la Literatura de Iasi i l'associació Patrimoni per a la Comunitat volen commemorar el gran narrador romanés, a través de les obres gràfiques d'Ary Murnu (Aristomene Gheorghiades Murnu 1881 - 1971), pintor de paisatges, artista gràfic, il·lustrador d'obres clàssiques i "artista emèrit" de Romania.

En la inauguració, a càrrec del director del Servei de Cultura, Faust Ripoll, i de la professora Catalina Iliescu, es va explicar la importància de la narrativa infantil de Creanga en el marc de la literatura romanesa i es va contextualitzar l'obra gràfica d'Ary Murnu. A continuació, va haver-hi una lectura de contes en romanès, valencià i castellà partint de traduccions ja existents, o inèdites, realitzades pels alumnes del grau de Traducció i Interpretació que tenen com a llengua D, el romanès, sota la supervisió de les professores Catalina Iliescu i Delia Prodan.

Més informació en la web del MUA

 

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464