Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • "Besos", un text sobre l'amor, la nova prop..p contemporani de l'Aula de Teatre de la UA

"Besos", un text sobre l'amor, la nova proposta del grup contemporani de l'Aula de Teatre de la UA

Pròximes actuacions:
  • Dimarts 3 d'octubre de 2017, a les 11.30 hores (sessió IES), al Paranimf de la Universitat d'Alacant. Programació ACUA. Representació en valencià.

Notícia de la seua estrena:

Alacant, 19 d'abril de 2017

El grup contemporani de l'Aula de Teatre de la Universitat d'Alacant, dirigit per Toni Ferri, ha triat per al seu muntatge del curs 2016-17 l'obra "Besos", escrita per Carles Alberola i Roberto García (Albena Teatre).

Composta per diferents escenes de parella amb un encaix coral, "Besos" tracta de les misèries humanes davant les relacions, de l'amor o més bé del concepte que es té d'ell, del sexe, dels desitjos i, sobretot, de la por davant les relacions de parella.

"Besos" va aconseguir el Premi de Teatres de la Generalitat i Premi Max al millor text en català l'any 2000, convertint-se d'un dels majors èxits del teatre valencià. Una obra fresca, còmica, àcida i vigent que Toni Ferri ha triat a més pensant en la seua idoneïtat per a iniciar als alumnes/actors en el món del teatre i la interpretació, o per a endinsar-se en els coneixements interpretatius d’aquells que ja tenen pràctica en aquest art. Segons les seues pròpies paraules, és "una obra molt divertida de treballar i ideal per a formar grup".

Enguany, el grup contemporani de l'Aula de Teatre de la UA està format per deu actors i actrius, set dels quals tenen amb aquesta la seua primera experiència teatral. Un elenc molt jove, amb una mitjana d'edat al voltant dels 22 anys, que estrenarà la seua versió de "Besos" dimarts 16 de maig a les 20.00 hores al Paranimf de la Universitat, amb entrada per invitació. Representació en valencià.

Besades Paranimf UA 2017 bàner

Recollida d'invitacions i informació:

 

Fitxa de "Besos", per l'Aula de Teatre de la UA

 

Autors:
Carles Alberola
Roberto García

Direcció:
Toni Ferri

Repart:
Núria Quero Sánchez
Adrián Galindo Fernández
Jaime Monerris Gomis
Alberto Lozano Rodríguez
Ernest Martínez Bruch
Kevin Bernabéu Rodríguez
Estefany Cuenca
Raquel B. Lanuza
Irene Elisa Santacreu i Cortes
Beatriu Mas Sempere

Versions de les cançons:
Adrián Galindo Fernández
Ernest Martínez Bruch
Beatriu Mas Sempere

Disseny de llums:
Jordi Chicoy
Toni Ferri

Tècnic:
Jordi Chicoy

Escenografia:
Alberto Lozano
Toni Ferri

Vestuari:
Irene I. Santacreu
Toni Ferri

Sastre:
Irene I. Santacreu


Sinopsi
:
Besos és una obra fresca, dinàmica, còmica, quasi un musical, però sense arribar a ser-ho. Utilitzant les cançons o les lletres d’aquestes com a nexe d’unió de les diverses escenes, l’obra tracta amb acidesa les misèries humanes davant l’amor -o més bé el concepte que es té d’aquest, el sexe, els desitjos i sobretot la por davant les relacions de parella.

Però abans que vegeu l’obra, ens agradaria fer-vos una pregunta:
"Quantes vegades, al llarg de la vostra vida, trobant-vos malament, no heu sentit una cançó de Perales, Dyango, Camilo Sesto... i us heu trobat pitjor encara? Amigues, amics:
Hablemos del amor una vez más
que es toda la verdad de nuestra vida.
Paremos un momento las horas y los días
y hablemos del amor una vez más."

 

Unes paraules del director, Toni Ferri

«Besos està dividida en 13 escenes, la majoria escenes de parella, de manera que són textos ideals per a iniciar als alumnes/actors en el món del teatre i la interpretació o per a profunditzar en els coneixements interpretatius d’aquells que ja tenen pràctica en aquest art. No obstant això, encara que hi ha moltes escenes de parella, el Cor té un pes important en moltes d'elles. Besos és una obra molt divertida de treballar, ideal per a formar grup. En el seu moment, Besos es va escriure i estrenar amb cinc actors; en el nostre projecte som deu alumnes/actors.

M'agradaria destacar que, com a director, diferencie bàsicament dos tipus de projectes: un a escala professional, on el meu treball és el de director i el en qual no m’he de preocupar per ensenyar a l'actor, perquè es suposa que l'actor és un professional. I uns altres als quals el muntatge va acompanyat d'un programa pedagògic, on l'alumne/actor ha de fer d'alumne i d'actor i el meu treball és el de professor/director. Quan comence un projecte d'aquest segon tipus, vull que el muntatge siga creat per tots els que participem en ell. És a dir, el muntatge està obert a idees i canvis que vinguen de l'alumne. M'agrada que els alumnes participen en el disseny del vestuari i l'escenografia, que pensen en l'espai sonor i en la llum. Crec que els treballs en un àmbit universitari han d’estar oberts a l’experimentació i la investigació. Considere que el muntatge final és el resultat d'un procés, i un treball realitzat entre tots. Pense que si el procés és bo, el resultat serà bo; per la qual cosa, l'esforç principal ha estat centrat en dotar a l'alumne/actor de ferramentes per resoldre el muntatge d'una manera solvent i desenvolupar la seua creativitat.

Besos Aula Teatro UA proceso 6
Besos Aula Teatro UA proceso 1
Besos Aula Teatro UA proceso 21
Besos Aula Teatro UA proceso 3
Besos Aula Teatro UA proceso 4
Besos Aula Teatro UA proceso 5

Hem partit del text de l'obra, introduint conceptes teòrics sobre tècniques d’interpretació i d’anàlisis d'escena, treballat amb distints mètodes i tècniques d'interpretació. Vam començar marcant les estructures buscant el superobjetiu, els concrets, conflictes, línia d’acció de l'obra i dels personatges, arc dels personatges, etc. Vam continuar amb improvisacions, utilitzant exercicis d'animalització, després hem desenvolupat les ferramentes interpretatives i les versions de les cançons. Hem treballat la fiscitat donant-li especial importància a la creació del personatge, la urgència, les circumstàncies donades i l'escolta.

L'estètica té dos colors predominants: el roig i el negre. Com l'obra ocorre en 12 espais, la nostra escenografia està creada en mòduls i alçades escalonades fabricades en roig. Els actors són els encarregats de convertir els mòduls en qualsevol moble i l'espai comú en espais concrets.

Quan al vestuari, partim del color negre com a base i s'afegiran complements de color que contrasten per tal de crear els personatges.

Un dels aspectes més rellevants en l'àmbit tècnic d'aquest muntatge són les llums. Està previst que el disseny de llums compte amb unes 152 memòries de llum. La llum la utilitzarem per delimitar espais, crear atmosferes i indicar canvis d'espai.

L'espai sonor en Besos està creat per les cançons que apareixen en el text. Les cançons estan dispostes a mode de banda sonora i utilitzarem música en directe i gravada.

Agraïments:

Cada muntatge és un nou viatge, un nou camí i un port desconegut on arribar. Cada funció és com una nit de festa en una taverna distinta, amb distintes persones. De manera que gràcies a tots aquells que heu fet aquest camí més fàcil, a tots els que ens heu acompanyat en aquest viatge, gràcies a tots aquells que treballeu per la cultura i en especial pel teatre, ja que heu fet possible arribar a aquest port. I en especial, a tots els que ara esteu ací, per vindre a aquesta "festa" i per a compartir "taverna". Sense vosaltres no tindria sentit».

 

Notícies relacionades

Altres estrenes de les Aules de Teatre i Dansa de la UA d'aquest 2016-17
Muntatge 2015-2016 del grup contemporani de l'Aula de Teatre de la UA: La Marea


Imatges de l'estrena
Besos Aula Teatro UA 2017 1
Besos Aula Teatro UA 2017 9
Besos Aula Teatro UA 2017 91
Besos Aula Teatro UA 2017 93
Besos Aula Teatro UA 2017 3
Besos Aula Teatro UA 2017 4
Besos Aula Teatro UA 2017 5
Besos Aula Teatro UA 2017 6
Besos Aula Teatro UA 2017 7
Besos Aula Teatro UA 2017 8

Veure més fotos de l'estrena: [1] [2

 

Actuacions realitzades:
  • Besos es va estrenar el 16 de maig de 2017 al Paranimf de la Universitat d'Alacant.
  • Dimecres 5 de juliol, a les 20.30 hores, en la Seu Ciutat d'Alacant, c/Ramón y Cajal, 4. Entrada lliure limitada a l'aforament. Cicle Teatre a la Seu Juliol 2017

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464