Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • L'actualitat d'Aristófanes i el seu Pluto, .. nova aposta de l'Aula de Teatre de la UPUA

L'actualitat d'Aristófanes i el seu Pluto, déu dels diners, nova aposta de l'Aula de Teatre de la UPUA

Alacant, 21 d'abril de 2017

Plutus, el déu dels diners, va cantant cec pels carrers. Està trist perquè no sap a qui es dóna. Voldria repartir-se amb justícia entre tota la gent honesta. Els que no el tenen el reclamen, i els que ja el tenen no el volen deixar anar. Però Cremilos, un llaurador arruïnat, li torna la vista. I comença la festa. Un somni per a uns, un malson per a altres...

"La comèdia antiga és la comèdia actual, ahir és avui, Aristòfanes és ací". Amb aquest leitmotiv afronta Pascual Carbonell, director de l'Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la UA, el nou projecte escènic del seu col·lectiu per al curs 2016/17. Pluto, d'Aristòfanes, s'estrenarà el dimarts 13 de juny a les 20.00 hores al Paranimf del campus de la UA, amb entrada lliure amb invitació.

 

Recollida d'invitacions i informació:

MIC (Informació Cultural Museu Universitat d'Alacant, núm. 40 en el plànol). Tel. 965 90 9387
PIC (Informació Servei de Cultura. Baixos del Paranimf, núm. 11 en el plànol). Tel. 965 90 3725


L'actualitat de Pluto, d'Aristòfanes

Pluto és la història d'una utopia, del somni del repartiment just de la riquesa, dels diners, és a dir, de Plutus. Com si res! Aquesta qüestió ja preocupava Aristòfanes en el segle IV abans de Crist. El preocupava en un país mediterrani on la democràcia es corsecava. On la corrupció dels polítics era alta, alt el nivell de pobresa i baixa, molt baixa, la possibilitat d'aconseguir ni que fóra un plat de llentilles. On alguns ciutadans es feien esclaus per a treballar i així poder menjar... Atenes fa ara 25 segles. Aristòfanes no és el nostre contemporani, nosaltres som ara contemporanis d'Aristòfanes.

Si l'humor ens democratitza, perquè el riure sa ens fa perdre el sacrosant respecte pels dogmes socials, Pluto és humor del bo perquè, a més, ens fa reflexionar. Un humor àcid, satíric, insolent, que ens convida a la festa. A la festa de la utopia. Una festa on la pobresa estiga eradicada i la riquesa, és a dir, Plutus, lluny d'abusos, d'exclusions, de paranys, de mentides... Us ho imagineu?

Una obra inconclusa

Aquest és un relat inconclús, perquè així ho va decidir Aristòfanes en una de les seues últimes obres, que deixa en l'aire, sense un final feliç o no, la guerra de classes que s'estableix com a argument bàsic, la denúncia social, l'entelèquia de pobres i rics, de bons i roïns, de corrupció i esclavitud laboral, d'enfrontament de classes socials, de la injustícia obrera i els privilegis de la casta. Del plat de llentilles a l'opulència perquè el sistema es podreix i sempre colpeja els mateixos, els de baix.

Fitxa tècnica de Pluto, d'Aristòfanes. Per l'Aula de Teatre de la UPUA

Dramatúrgia i direcció
Pascual Carbonell

Ajudant de direcció
Pilar García-Marró

Escenografia
Manuela Ayuso

Disseny llums
Jordi Chicoy

Disseny cartell i vestuari
Miguel A. Carrasco

Moviment escènic
Mar Mira

Dossier de l'obra


Repart

PLUTUS Antonio Boronat
CARIONA Candy Moreno
MIRRINA Pepa Antón
CREMILOS Paco Palma
ORÀCULA Pilar García-Pardo
BLEPSIDEMA Lola García
CINESIAS Manuel Serrato
POBRA 1 María Mira
POBRA 2 Ana Haligua
POBRA 3 Encarnita Segarra
PRAXÀGORA Rosa Ramos
POTENTADA 1 Lucía Francisco
POTENTADA 2 Eti Pascual
POTENTADA 3 Loles Moreno
EL PUTER Roberto Sparano
LAMPITA Aurora Martínez
CALÒNICA Ángeles Ceballos
LACÒNIA Manuela Ayuso
SACERDOT Juan Cifuentes
CONCILIACIÓ Lidia Durá
 
Inici i desenvolupament del projecte

L'elecció de Pluto de Aristófanes està motivada principalment pels factors següents:

1. El pas del temps ha sigut el millor aliat de Pluto. La redistribució de la riquesa és un tema absolutament actual. De fet, les diferències entre rics i pobres s'accentuen avui dia i, sens dubte, tots ens preguntem: com és possible que els rics siguen cada vegada més rics i els pobres cada vegada més pobres? Per què m'afecta a mi aquella prima de risc que no conec? Qui és aquest déu que anomenen els mercats i del qual depèn que no arribe a final de mes?

2. Pluto permet desenvolupar dins i fora dels escenaris tots els elements que formen part de l'art escènic. Declamació, ball, música i cant han d'estar presents per a recrear en tota la seua plenitud les situacions que es plantegen.

3. Pluto conté els ingredients adequats per a la participació d'un elenc ampli i variat. Permet treballar amb els estudiants des de la base de la interpretació fins al ple desenvolupament dels personatges.

S'ha sol·licitat la col·laboració de tots els alumnes en les tasques de les diferents disciplines que intervenen en l'espectacle -regidoria, utillatge, direcció i composició musical, moviment escènic, tramoia i altres- per a implicar-los profundament en l'empresa.

La tasca s'ha abordat amb la il·lusió de poder participar en una proposta amb una important càrrega cultural. A més d'intervenir activament en la divulgació del teatre d'autors clàssics.

Finalment, el projecte ha partit de dues premisses fonamentals: la formació teatral i artística dels alumnes de la Universitat Permanent, i la difusió del teatre clàssic grecollatí entre el públic actual. Aquests pensaments previs són els que ens porten a concretar el plantejament general del muntatge, la seua dramatúrgia.

Notícies relacionades

Muntatge 2015-2016 de Pascual Carbonell i l'Aula de Teatre de la UPUA: Caiguts del Cel
Altres estrenes de les Aules de Teatre i Dansa de la UA d'aquest 2016-17

Imatges de la estrena

Veure més fotos de la estrena en aquest àlbum de facebook 

 

Actuacions realitzades:

Dimarts 4 de juliol, a les 20.30 hores, en la Seu Ciutat d'Alacant, c/Ramón y Cajal, 4. Entrada lliure limitada a l'aforament. Cicle Teatre a la Seu Juliol 2017

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464