Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Conferència: "80 anys d'exhumacions de víctimes de la Guerra Civil"

Conferència: "80 anys d'exhumacions de víctimes de la Guerra Civil"

Alacant, 8 de maig de 2017

La Dra. en Història Contemporània Queralt Solé (Universitat de Barcelona - @QBru), integrada en la línia de recerca "Guerra Civil espanyola: violència, repressió, exili; Dictadura franquista: repressió, institucionalització, memòria", visita la Universitat d'Alacant per a oferir-nos la conferència "80 anys d'exhumacions de víctimes de la Guerra Civil". Serà dijous 11 de maig a les 13.15 hores en l'Aula 9 de l'Edifici II de la Facultat de Filosofia i Lletres (Geografia).

Al contrari del que comunament es creu, l'exhumació de fosses de la Guerra Civil a Espanya no és un fet recent. Hi té almenys 80 anys d'història: des de la mateixa guerra, quan es van exhumar els anomenats "cementiris clandestins", de les víctimes de la rereguarda republicana, passant per les exhumacions de postguerra fetes per la dictadura franquista; les que es van fer per traslladar restes al Valle de los Caídos a partir de l'any 1958; les del període de la transició fins al 1981 tot i que també posteriorment, i fins a les que s'estan fent al segle XXI. En la conferència es donaran xifres i es mostraran imatges per a trencar amb la idea que s'ha començat a exhumar fosses no més a partir de l'any 2000.

Presenta: Dr. José Miquel Santacreu Soler

Organitza: Grups de Recerca Memòria, Identitat i Ficcions (MIF) i Espanya Contemporània (EC) de la UA.

Queralt Solé

Dra. en història contemporània, actualment professora contractada doctora en la Universitat de Barcelona, Facultat de Geografia i Història, Departament d'Història i Arqueologia. Va llegir la seua tesi doctoral, "Fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya, 1936-1939", al gener de 2008. Docència en graus oficials: Història, Antropologia Social i Arqueologia. En el màster oficial interuniversitari UB-UOC "Màster en Història Contemporània i Món Actual", en el Master de Formació Permanent de la UNED "Memòria Social i drets humans: Ciències socials i forenses davant els conflictes contemporanis".

Queralt Solé també intervindrà com a ponent el 27 de juliol de 2017 en el curs d’estiu de la Rafael Altamira: I Curs d'eines i recursos per a investigar la memòria democràtica valenciana


Notícia relacionada:

"En 41 anys només s’han exhumat 21 fosses de la guerra" (ara.cat)

 

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464