Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • La desigualtat protagonitza una nova edició de la Mostra d'Humor Social de la UA

La desigualtat protagonitza una nova edició de la Mostra d'Humor Social de la UA

L’exposició s’obrirà al públic dilluns 8 de maig, en una edició que atorgarà el premi Notari de l’Humor al dibuixant Madrigal

Humor_social1_Forges
Humor_social2_Enrique
Humor_social3_Kap
Humor_social4_Maritena
Humor_social5_Napi
Humor_social6_Ortifus

Ampliat període d'exposició fins al 31 de juliol de 2017

 

Alacant. Divendres, 5 de maig de 2017

La Jornada d’Humor Social de la UA arriba a la XVII edició amb l’obertura dilluns 8 de maig de l’exposició "Home ric, homes pobres: Desigualtat", una mostra que romandrà oberta al públic fins al 31 de juliol a la Sala Aifos del Campus (Facultat de Filosofia i Lletres III), gràcies al suport de Federació de Caricaturistes d’Espanya (FECO-Espanya).

Encara que la mostra estarà oberta al públic a partir del dilluns, l’acte central d’aquestes XVII Jornades d’Humor Social de la UA tindrà lloc el pròxim dimecres 17 de maig a les 13 hores a la mateixa Sala Aifos, amb una taula redona i el lliurament del Premi Notari de l’Humor de la UA, que enguany recau en el dibuixant Antonio Madrigal.

Un total de 61 dibuixos de 44 autors internacionals han sigut triats per a donar forma a l’exposició. L’humorista gràfic Enrique Pérez, comissari de la mostra, detalla que s’han seleccionat aquests 61 dibuixos entre un total de 136 presentats, obres d’autors espanyols, cubans, colombians i argentins. El comissari destaca una dada que segueix sent una constant en aquesta edició: dels 44 autors només 4 són dones.

Juli Sanchis, vicepresident de FECO-Espanya assegura que el tema triat per a enguany, la desigualtat, respon a la necessitat de denúncia de situacions d’actualitat. “Actualment, centenars de milers de persones han d’escollir entre menjar o calefacció, menjar o medicaments, menjar o pagar el lloguer”, afirma. Sanchis assegura que l’OCDE ha diagnosticat que l’economia espanyola ha millorat però la pobresa i l’exclusió social han augmentat, els rics són més rics i la resta més pobres a causa que l’estat de benestar es distribueix cap amunt. “És vergonyós que les ONG estiguen traient al Govern les castanyes del foc amb menjadors socials i bancs d’aliments”, hi afig.

Els caricaturistes que participen en les Jornades d’Humor Social analitzen els successos actuals amb una visió crítica i sensibilitzen l’espectador en els més diversos aspectes socials. En edicions anteriors, van centrar la mirada en temes com els Refugiados (2016); Prometer hasta meter. Año electoral; una generación perdida…o dos;; la desocupació juvenil; el maltractament a les dones; la corrupció; la intolerància; la importància de la lectura; la discriminació; la crisi de valors; els desnonaments i altres aspectes on, amb els elements de l’humor i la sàtira, es qüestionen les causes de múltiples manifestacions que afecten el desenvolupament social.

En l’exposició d’enguany s’exposen obres de dibuixants com Forges, Ortuño, Zulet, Ortifus, Angelines, e Whoper, Kap, Napi o Malagón, entre d’altres.

 

Madrigal

Antonio Madrigal va nàixer a Melilla l’any 1940, però quan tenia 5 anys se’n va anar a viure a Segòvia, on va estudiar en l’Escola d’Arts i Oficis abans de traslladar-se a Madrid i matricular-se en Belles Arts. També va estudiar a la Facultat de Dret i, l’any 1971, a l’Escola Oficial de Periodisme. Als 15 anys va publicar els primers dibuixos en Don José, un setmanari d’humor, suplement del diari España, dirigit per Antonio Mingote, que només va durar tres anys. El 1969 va dibuixar en els periòdics Informaciones, Arriba i Nuevo Diario i l’any següent es va incorporar a La Codorniz, dirigida per Álvaro de La Iglesia. Hi va publicar fins a poc abans de la desaparició definitiva d’aquesta dels quioscos (1978). Madrigal va ser un autor important d’aquesta en l’última etapa, i hi va publicar una gran quantitat d’acudits i també fer moltes portades amb els seus dibuixos plens de sarcasme i amb un estil que, de vegades, podia resultar feridor. L’escriptor Iván Tubau va comentar sobre el seu estil: “Madrigal és un humorista versàtil i obert que no es tanca en un sol tema i que també li posa una mica d’humor negre”. Madrigal critica la incultura, la intransigència i sobretot l’estupidesa i diu que no li agraden ni l’humor de “sal grossa” ni el que es fa amb ànim venjatiu. Va participar en diversos mitjans com La Golondriz (successora de La Codorniz), Gaceta Ilustrada, Telva o La Actualidad Española, entre d’altres, però l’any 1978 va iniciar una col·laboració que encara avui dura en el periòdic de la seua ciutat, El Adelantado de Segovia. El 1998 va participar en A las barricadas juntament amb altres dibuixants com Forges, Gila o Romeu. La publicació era un suplement setmanal de la revista Interviú. A més, s’ha dedicat a altres activitats com la pintura i ha fet exposicions en ciutats com Segòvia, Osuna, Madrid, Tarragona, Salamanca, Sòria i, fins i tot, a Itàlia. També va fer decorats i dibuixos animats per a televisió i va participar en el curtmetratge La leyenda del acueducto (2011), en referència al de la seua ciutat d’adopció, i fins i tot ha construït maquetes de carrosses per a desfilades.

La seua trajectòria s’ha vist reconeguda amb diversos premis com el Paleta Agromán, que ha guanyat tres vegades (els anys 1976, 1985 i 1992), el premi Mingote, atorgat per la Premsa Espanyola, l’any 1999 i el premi Lorenzo Goñi del 2014 de l’Ajuntament de Jaén. També ha sigut distingit amb la Torxa de Plata en l’Olimpíada de l’Humor de València i nomenat Catedràtic d’Honor de la Càtedra d’Humor Gràfic de la Universitat d’Alcalá d’Henares. La trajectòria artística de Madrigal pot resumir-se amb aquesta frase seua: “¡Que me quiten lo pintao!”.

 

Publicacions: A las barricadas!, Arriba, Balalaika, Bang!, Cambio 16, Don José, El Adelantado de Segovia, El Cochinillo Feroz, El País, Gaceta Ilustrada, Informaciones, La Actualidad Española, La Codorniz, La Golondriz, Madriz, Muy Señor Mío, Nuevo Diario. Sèries: La familia Plástez (El Cochinillo Feroz)

 

Més informació:
La Universitat d'Alacant lliura demà el premi Notario de l'Humor al dibuixant Madrigal
La desigualtat protagonitza una nova edició de la Mostra d'Humor Social de la UA
Lliurament premi Notario de l'Humor a Antonio Madrigal

Premie_Madrigal1
Premie_Madrigal2
Premie_Madrigal3
Premie_Madrigal4
Premie_Madrigal5

 

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464