Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • V Festival de Teatre Clàssic de L'Alcúdia Universitat d'Alacant

V Festival de Teatre Clàssic de L'Alcúdia Universitat d'Alacant

Alacant, 7 de juny de 2017

La Universitat d'Alacant contiua apostant pel teatre clàssic, i fidel a la seua cita estival, celebra del 7 al 28 de juliol el V Festival de Teatre Clàssic l'Alcúdia-Universitat d'Alacant. El programa d'aquesta cinquena edició inclou set representacions a l'aire lliure al Jaciment arqueològic de l'Alcúdia (Elx), tres de les quals de teatre en l'ensenyament (dijous 13, 20 i 27 de juliol) i quatre a càrrec de companyies professionals (divendres 7, 14, 21 i 28 de juliol). Totes les representacions seran a les 22.00 hores.

La primera representació, De Sukei a Naima, recentment estrenada en la Mostra de Teatre d'Alcoi 2017 per la companyia valenciana La Dependent amb l'IAC Juan Gil-Albert, serà gratuïta i només limitada a la capacitat d'auditori (402 butaques). A més, el divendres 21 de juliol tindrem l'oportunitat de veure Los gemelos, obra produïda conjuntament per Verbo Producciones i el Festival de Teatre Clàssic de Mèrida i guardonada amb el Premi Ceres del Públic 2013 i els Premis Garnacha al millor actor de repartiment i del públic. Completen les actuacions professionals les companyies Induoteatro Produccions (Màlaga) amb Clytemnestra. Una mujer i la Cia. Teatre Micalet i Institut Valencià de Cultura (València) amb Hamlet Canalla. Quant al teatre en l'ensenyament, els recents guanyadors del II Certamen Escolar de Teatre Grecollatí, Caligae Teatre (IES Castillo Puche, Iecla), ens oferiran Las Tesmoforias, de Aristófanes; la Cia. de Teatre de la UMH (Elx) presentarà, al seu torn, Enredando a Celestina; per la seua part, l'Aula de Teatre de la Universitat d'Alacant participarà amb Pluto, d'Aristòfanes, a càrrec del grup de la UPUA.

Programa de mà

 

Actuacions de teatre professional
Actuacions de teatre en l'ensenyament

 

Venda d'entrades, Horaris i informació

www.instanticket.es 902 444 300, i des de les 19.00 en el mateix jaciment els dies de les representacions.

Obertura de portes a les 20.00 hores. Representacions teatrals a les 22.00 hores. Hi haurà també servei de restauració amb quatre foodtrucks.

Més informació: Parc Arqueològic de l'Alcúdia, Partida Atzavares Baix, 03290, Elx (Alacant), 966 61 15 06. fundacion.alcudia@ua.es. www.laalcudia.ua.es
 

 

CALENDARI
 
Divendres 7 de juliol. 22.00 hores

De Sukei a Naima . Cia. La Dependent (Alcoi)

Autora: Gemma Miralles. Direcció: Gemma Miralles i Cristina Lügstenmanm.
Valencià · Entrada lliure limitada a l'aforament · Durada: 90 minuts.De Sukei a Naima pren com a referència, en clau de drama i aventura, l'episodi històric de l'expulsió dels moriscos el 1609, i tracta la pèrdua a través de les prohibicions i persecucions, de la identitat i la cultura del poble morisc. El patiment d’una societat sotmesa que lluita per preservar la seua religió i costums. Mitjançant tres generacions es veurà l’evolució de la repressió, abans i després de l’expulsió. Les protagonistes (tres dones) patiran l’abandó amb diferents cares i hauran d’enfrontar-se a la lleialtat vers la família i la seua fe. Tres moments de decisions transcendents que marcaran la resta de les seues vides.

La Dependent és una companyia productora de teatre, gestora del Teatre Principal d'Alcoi i coordinadora de l'Escola del Teatre Principal. L'activitat de la companyia s'enceta l'any 1987. Al llarg d'una història que abraça més de dues dècades, el grup s'ha mantingut fidel a un projecte teatral que es defineix a cavall entre la tradició i la modernitat, amb una clara voluntat de donar suport a la dramatúrgia valenciana.

Premi de teatre en valencià Eduard Escalante als Premis Literaris Ciutat de València 2016.

Una coproducció de: La Dependent i l’Institut Valencià de Cultura amb la col·laboració de l’Ajuntament de Benicàssim i de L’Alcúdia.

Teatre amb l'IAC Juan Gil-Albert

 

Dijous 13 de juliol. 22.00 hores

Las Tesmoforias, d'Aristòfanes.  Caligae Teatro (IES Castillo Puche, Iecla)

Dirigit per José Antonio Mellado i Engracia Robles
Castellà · Entrada 2 euros · Durada: 80 minuts aprox.

Eurípides s'assabenta que les dones d'Atenes conspiren per a decidir el seu destí, enfadades per com les retrata en les seues tragèdies: apareixen com a boges, assassines, ninfòmanes i suïcides (fins i tot les seues protagonistes més afavorides). Utilitzen el festival de Tesmofòria, una celebració anual dedicada a la fertilitat i a la seua deessa Demèter, com a tapadora per a ordir un pla que faça que Eurípides pague per les seues paraules injuriosas.

Amb Les Tesmoforias, d'Aristófanes, Caligae Teatre va ser guanyadora de l'II Certamen Escolar de Teatre Grecollatí de l'Ajuntament d'Alacant - Ajuntament d'Elx - Universitat d'Alacant, celebrat el maig de 2017. Dossier del grup

 

 

Divendres 14 de juliol. 22.00 hores

Clytemnestra. Una mujer. Induoteatro Produccions (Màlaga)

Chico García, Chus Bernal, Jesús Luque
Direcció: José Manuel Sánchez "Andreu"
Castellà · Entrada 10 € · Durada: 70 minuts.

«Res no pot extirpar la crueltat del món, però almenys jo, posaré fi a la contribució d'Agamèmnon a aquesta crueltat!». Clytemnestra. Una dona

La reina micènica Clitemnestra no va morir assassinada pel seu fill com ens ha explicat la història. Va ser denunciada i jutjada. Ningú s'ha atrevit a explicar la història d'una dona que, cansada de servir fidelment els desitjos d'un home, decideix canviar el rumb de la seua vida i convertir-se en l'única propietària del seu destí. Per a ella, ja no hi ha penediment, ja és tard per a penedir-se. Ara, no és la mateixa dona submissa que acatava les ordres d'un home. Avui, Clitemnestra s'alça entre les cendres del temps per a parlar de la seua història…de la seua vida. Encara que per a fer-ho haja de ser jutjada eternament.

Induoteatro Producciones naix al final de 2009 de la trobada de tres professionals del Teatro Andaluz: José Manuel Sánchez, Andreu, director d'escena, Pilar Jiménez, actriu i escenògrafa, cofundadora amb Andreu de les companyies Amaranta Teatre i D'Accion Merx, i Chico García, actor i llicenciat en art dramàtic per l'Escola Superior d'Art Dramàtic de Màlaga.

Des de la seua fundació, ha establit un compromís professional definit en dos aspectes essencials, el públic i l'ofici teatral. Els seus espectacles van des de la comèdia fins al teatre dels grans clàssics.

 

 

Dijous 20 de juliol - 22.00 hores

Enredando a Celestina . Cia. de Teatre de la UMH 

Versió lliure d'Adán Rodríguez sobre La Celestina, de Fernando de Rojas
Direcció: Adán Rodríguez
Castellà · Entrada 2 euros

Totes les coses naixen de la lluita… O de l''embolic? Bateguen les terres, s'encrespen els mars, crepiten les flames, els vents esdevenen una alenada impossible i, enmig d'aquesta pugna, el teatre emergeix com a convidat d'excepció fent batallar paraules sobre l'escenari. Enredando a Celestina, versió lliure de la universal obra de Fernando de Rojas, capitanejada en aquesta ocasió per Parmeno i Sempronio, ens ofereix una comèdia xocant on regnarà el disbarat i la disbauxa dels seus propis personatges, que lluiten contra el món i contra ells mateixos amb l'objectiu de gaudir i pensar el món d'avui.


 

 

 

Divendres 21 de juliol. 22.00 hores

Los gemelos. Verbo Producciones i Festival de Teatre Clàssic de Mèrida

Autor: Plauto
Versió: Florián Recio
Direcció: Paco Carrillo
Castellà · Entrada 12 € (a la venda des de les 19.00 en el mateix jaciment) · Durada: 90 minuts.

 
Dos germans són separats quan eren xiquets. Un d'ells, Marco Segundo, s'obstina a trobar el seu germà Marco Primero. Després de buscar-lo durant anys, i quan ja no li queda pràcticament res de la seua fortuna, arriba a Emèrita.

Los gemelos és una de les comèdies de més èxit de Plaute. Són precisament les confusions provocades per l'extraordinària semblança de dos germans l'autèntic i únic motor de l'acció que es desenvolupa. Amb aquests ingredients i una bona càrrega d'efectes còmics, el mestre clàssic del riure ens serveix una història hilarant al més pur estil de comèdia d'equívocs. «Los gemelos bé podrien identificar-se amb dos grans partits polítics que foren com dos germans bessons als quals tothom confon i pren l'un per l'altre, per més que ells s'esgargamellen cridant-nos que l'un es diu en tal i l'altre en tal, i que cadascú té la seua personalitat, el seu programa i el seu "cor"».

Premi Ceres del Públic 2013
Premis Garnacha al Millor Actor de Repartiment i del Públic

Verbo Producciones aborda des del 2006 «projectes il·lusionants per a un públic heterogeni, amb qui compartir treballs independents, des d'un compromís artístic».

 

 

Dijous 27 de juliol - 22.00 hores

Pluto, d'Aristòfanes. Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la Universitat d'Alacant

Dramatúrgia i direcció: Pascual Carbonell
Castellà · Entrada 2 euros · Durada: 80 min

«Pluto, el déu dels diners, va cantant cec pels carrers. Està trist perquè no sap a qui es dóna. Voldria repartir-se amb justícia entre tota la gent honesta. Els que no el tenen el reclamen, i els que ja el tenen no el volen deixar anar. Però Cremilos, un llaurador arruïnat, li torna la vista. I comença la festa. Un somni per a uns, un malson per a altres...

Pluto és humor del bo perquè, a més, ens fa reflexionar. Un humor àcid, satíric, insolent, que ens convida a la festa. A la festa de la utopia. Una festa en què la pobresa estiga eradicada i la riquesa, és a dir, Plutus, lluny d'abusos, d'exclusions, de paranys, de mentides... Us ho imagineu?»

 

 

 

Divendres 28 de juliol - 22.00 hores

Hamlet Canalla. Cia. Teatre Micalet i Institut Valencià de Cultura

Direcció: Joan Peris
Valencià · Entrada 10 € · Durada: 105 minuts.

Hamlet Canalla regirà la visió d’un dels personatges teatrals més grans de la història, d’aquests messies que ho fa tot per "salvar" el seu poble, ara que tenim tants herois d’aquesta mena en la vida pública. Aquesta obra mostra una nova visió de l'Hamlet, ens parla de la complexitat de la tragèdia, de la inutilitat de la venjança, suggerint un debat d'un tema d'actualitat permanent.

Amb aquesta obra, Josep Manel Casany va ser finalista als XX Premis Max com a millor actor protagonista.

La Companyia Teatre Micalet naix el 1995 per inciciativa de Joan Peris, Ximo Solano i Pilar Almeria com a centre de producció i exhibició teatral al Teatre Micalet. Des de la seua creació ha estrenat 27 espectacles de producció pròpia, sempre amb un segell propi fàcil de reconèixer i mantenint el compromís ferm pel teatre en valencià.

 

 

Notícia relacionada: Roda de premsa de presentació del Festival (7/6/2017 en Seu Ciutat d'Alacant, c/ Sant Ferran, 40), amb la presència de Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esport i Llengües de la UA; Alejandro Ramos, director de la Fundació Universitària de L’ Alcúdia; Alicia Garijo, coordinadora territorial de l’Institut Valencià de Cultura; César Augusto Asencio, diputat de Cultura; José Ferrándiz, director de l'Institut Juan Gil Albert; Julian Sáez de l'Ajuntament d'Elx, i Xavi Cortès i Pep Jordà, patrons de la Fundació Mútua Llevant.

Festival_Teatre_Alcudia1
Festival_Teatre_Alcudia2
Festival_Teatre_Alcudia3

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464