Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Exposició "Artistes i poetes. Tribut a Joan Valls"

Exposició "Artistes i poetes. Tribut a Joan Valls"

56 artistes i poetes rendeixen homenatge en una exposició a l'il·lustre poeta valencià en el centenari del seu naixement


Alacant, 6 de setembre de 2017

Del 08.09.2017 al 22.10.2017 en la Sala Polivalent del Museu de la Universitat d'Alacant MUA
Exposició col·lectiva "Artistes i poetes. Tribut a Joan Valls"
Inauguració: divendres 8 de setembre a les 19.00 hores

El centenari del naixement d’un escriptor com ara Joan Valls i Jordà (1917-1989) és una efemèride que, a una institució com la nostra, ens omple de satisfacció i d’orgull. Un pretext per a reprendre l’atenció que el món artístic ha de tenir davant d’una de les trajectòries més fermes de la poesia valenciana de l’últim segle. Amb una vintena llarga de poemaris publicats, de manera incansable des del 1936 fins a l’edició pòstuma de La rosa quotidiana, la nostra Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes li dedica un portal que va nàixer amb la voluntat de donar difusió de la seua obra. Tot això davant de la realitat de la dificultat de localitzar l’obra de Valls, pràcticament descatalogada en l’actuatlitat. D’igual manera, com no podia ser d’una altra manera, la Universitat d’Alacant és present en les activitats d’homenatge i de reconeixement que al llarg del 2017 s’hi desenvolupen.

L’obra de Valls esdevé singular i rigorosa. La seua veu poètica es configura de manera autònoma a partir de la voluntat de reflectir la difícil realitat social i política del franquisme i una voluntat crítica, sovint amarga, davant de la resignació que impera en el seu voltant. Una reflexió personal i íntima, amb un exquisit tractament de l’amor en poemaris com Versos a Sara (1967), davant d’un poeta aïllat i fora del cenacles literaris de l’època.

El seu llegat poètic arriba ara a inspirar a diversos artistes plàstics. Dins de les activitats que el MUA porta endavant amb l’Ajuntament d’Alcoi i l’Ajuntament d’Otos a través de la Càtedra Antoni Miró d’art contemporani, es concreta aquesta mostra on, una vegada més, la literatura i les arts plàstiques van de la mà. Una interacció entre llenguatges que, al temps de reivindicar l’obra de Valls, serveix perquè entenguem la proximitat que manifesten l’expressió de sentiments tan habituals en la poesia de l’autor com la solitud, l’estranyesa davant del món i l’intent de rebel·lió contra les injustícies. Un bon moment per recordar que, tot i el pas del temps, la literatura ens proporciona referents per al nostre present i futur.

El recorregut expositiu arreplega escrits de 28 escriptors i les imatges de 28 artistes, tots ells fent referència a la vida i obra de l'històric poeta. Entre ells: Roc Candela, Jordi Botella, Eduard Corbí, Antoni Miró, Dori Cantó, Ximo Canet, Lucía Romero, María Pastor Molina, Eduardo, Manolo Arjona i Irene Sempere.

Catàleg en pdf

Artistes i poetes. Tribut a Joan Valls MUA 2017 1
Artistes i poetes. Tribut a Joan Valls MUA 2017 2
Artistes i poetes. Tribut a Joan Valls MUA 2017 3
Artistes i Poetes. Tribut a Joan Valls 2017 MUA 9
Artistes i poetes. Tribut a Joan Valls MUA 2017 4
Artistes i poetes. Tribut a Joan Valls MUA 2017 5
Artistes i poetes. Tribut a Joan Valls MUA 2017 6
Artistes i poetes. Tribut a Joan Valls MUA 2017 7

 

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464