Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • La 'Crónica de Indias' a estudi en un seminari del CeMaB

La 'Crónica de Indias' a estudi en un seminari del CeMaB

Alacant, 7 de desembre de 2018.

Dilluns que ve, 10 de desembre, començarà el seminari "Per què i com estudiem les cròniques americanes (perspectives metodològiques per a l'estudi de la Crónica de Índias)", una trobada que aplegarà, durant dues jornades, especialistes de diverses disciplines al Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (Facultat de Filosofia i Lletres III).


Beatriz Pastor, una de les principals especialistes internacionals en literatura hispanoamericana colonial, impartirà la conferència inaugural.

El seminari proposa una reflexió sobre un corpus de textos que continua suscitant interès en el segle XXI i que pot ser també tema de recerca per a l'alumnat de graus i màsters.

L'acte inaugural, el dilluns 10 a les 10 hores, comptarà amb les intervencions dels directors del seminari, els professors Jorge Olcina i Beatriz Aracil, i de la directora del CeMaB, Eva Valero.


Beatriz Pastor, professora del Dartmouth College, EUA, impartirà la conferència inaugural "Utopía y conquista: los cronistas del Descubrimiento". Pastor és una de les principals especialistes internacionals en literatura hispanoamericana colonial i, en concret, en crònica d'Índies. Ha guanyat diversos premis com el de la Casa de las Américas en 1983 per la seua coneguda obra El discurso narrativo de la Conquista: Mitificación y emergencia.

La primera jornada incluye tres ponències més: "Crónica y Derecho en las Indias de la Monarquía Hispana" a càrrec d'Agustín Bermúdez (Dep. Ciències Historicojurídiques. UA); "El medio natural en las Crónicas de Indias", impartida per Jorge Olcina (Dep. Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física. UA) i la ponència de la investigadora del CSIC Judith Farré, que parlarà d'"En los bordes del archivo, cartografías desde los márgenes de la crónica".

El dimarts 11 de desembre el seminari tractarà, entre altres temes, la literatura precolombina de les cròniques missionera; la crònica com a font per a l'estudi del teatre en la Nova Espanya; deesses, amazones i xamanes: arquetips de gènere en l'època moderna; o per què val la pena llegir l'Inca Garcilaso.

El seminari, organitzat pel CeMaB, compta amb la col·laboració dels departaments d'Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física, i de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura.

Programa complet:

https://web.ua.es/es/centrobenedetti/documentos/actividades-curso-2018-2019/diciembre/seminario-cronica-de-indias.pdf

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464