Saltar apartados

Concert OFUA a benefici d'AFA Alacant

L'Orquestra Filharmònica de la Universitat d'Alacant (OFUA) actuarà el pròxim dia 3 de maig al Teatre Principal d'Alacant en un concert benèfic a favor de l'Associació de Familiars de Malalts amb Alzheimer i altres malalties d'Alacant (AFA). L'acte començarà a les 20.00. Estarà dirigit pel prestigiós director Tobias Gossmann i comptarà amb la participació d'una trompeta solista executada per Adrián Beneyto Sánchez.

Organitza: Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües de la Universitat d'Alacant i la Fundació General de la Universitat d'Alacant.

Patrocina: Vectalia, Fundació Manuel Peláez Castillo, Fundació Cajamar, Hidraqua, Excma. Diputació Provincial d'Alacant.

Col·labora:  Teatre Principal d'Alacant, Ajuntament d'Alacant, Banc Sabadell, AFA Associació d'Alzheimer d'Alacant, Conservatori Superior de Música Òscar Esplà (Alacant), Conservatori Professional Guitarrista José Tomás (Alacant).

PROGRAMA

El programa constarà de dues parts:

  • Part 1: Concert per a trompeta i orquestra en mI bemoll major de Joseph Haydn

En aquesta composició destaca la interacció compositor, intèrpret i luthier, que és de gran importància per a la interpretació de la peça musical. Aquesta peça va ser elaborada pel compositor Joseph Haydn expressament per al seu amic Anton Weidinger, que, al seu torn, era trompetista i luthier, raó per la qual va crear una trompeta amb un sistema de claus que era capaç de tocar l'escala cromàtica. D'aquesta manera habilitava totes les notes i obria el camí cap a la creació de la trompeta moderna. La novetat d'aquest concert era que la trompeta podia tocar melodies “com els instruments de corda” en el seu registre principal, una cosa impossible per a les trompetes en l'època.

  • Part 2: Simfonia núm. 8 do major "la Gran" D944 de Franz Schubert:

Escrita el 1825 i dedicada a la Societat Amics de la Música de Viena, el famós Musikverein, portava primer el núm. 9 en el catàleg de les simfonies del compositor. Schubert mai va escoltar l'estrena de la seua obra mestra, els amics del Musikverein la van arxivar inicialment perquè era massa llarga i difícil. En canvi, el compositor alemany Robert Schumann contradeia rotundament aquesta opinió en un article de la seua revista musical, la Neue Zeitschrift für Musik, en què la qualificava com la major obra simfònica escrita després de Ludwig van Beethoven i n'elogiava “la majestuosidad amb les seues longituds celestes”. També gràcies a Schumann, que va redescobrir la simfonia el 1838 a casa de Ferdinand Schubert, germà gran de Franz, va ser finalment estrenada pòstumament el 21 de març de 1839 a Leipzig per un altre compositor de renom, Felix Mendelssohn. 

AFA

Associació de Familiars de Malalts amb Alzehimer i altres malalties d'Alacant és una ONG de referència, consolidada i reconeguda en el tractament de les malalties neurodegeneratives dins de les comarques d'Alacant. La seua missió és millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen Alzheimer o altres demències i la dels seus familiars; prestar un servei sociosanitari especialitzat i amb una atenció personalitzada tant a usuaris com als seus familiars; sensibilitzar la ciutadania sobre la malaltia i el seu impacte en l'entorn familiar i social; defensar davant l'administració, els interessos de les persones malaltes i dels seus familiars; establir sinergies amb associacions afins per a impulsar accions de col·laboració i participació, així com intercanviar experiències.

OFUA

Es va crear el novembre de 2005 com a plataforma estable per al desenvolupament i perfeccionament dels estudis musicals tant del seu alumnat com del procedent dels diferents conservatoris i escoles de música de la província. Integrada per cinquanta joves músics, l'OFUA no solament duu a terme cicles de concerts, sinó que desenvolupa una important tasca formativa dels integrants. L'OFUA ha actuat en nombrosos auditoris de la província d'Alacant, i ha participat, així mateix, en importants festivals d'àmbit nacional i internacional que l'han portada a grans auditoris, com els de Múrcia,  València, Saragossa o Cartagena, a més d'haver sigut convidada a propostes tan interessants i prestigioses com Serenates de la Universitat de València o el Cicle Música para Todos a Cartagena, entre moltes altres. En tots els concerts duts a terme per l'OFUA durant aquests anys ha comptat amb l'aportació de professionals de gran prestigi, com el virtuós polonès Maciej Strzelecki procedent de l'Orquestra de Cambra Reina Sofia o la pianista Paula Corones, concertista internacional i famosa pedagoga, juntamenta amb altres destacats solistes. De la mateixa manera, l'orquestra col·labora estretament amb diverses institucions, com l'Escola Superior de Música Reina Sofia, pertanyent a la Fundació Albéniz, el Conservatori Superior de Música Òscar Esplà d'Alacant, el Conservatori Professional de Música José Tomás d'Alacant, així com altres institucions i entitats musicals. Cal destacar també que l'orquestra forma part de Sinergia, Xarxa d'Orquestres Universitàries Espanyoles. L'agrupació incorpora al seu cicle de concerts nadalencs un de caràcter familiar. A més, mitjançant els concerts benèfics en favor d'organitzacions com Projecte Home, Associació Espanyola contra el Càncer, Associació d'Epilèpsia de la Província d'Alacant, Creu Roja o Càrites, l'OFUA fa patent el seu compromís amb entitats i organitzacions que treballen en pro de la inclusió social i dels més desfavorits.

DIRECTOR:

El concert estarà dirigit per Tobias Gossmann. Va nàixer a Siegen (Alemanya). Va cursar els estudis professionals en la University of Music and Performing Arts de Viena, lloc en el qual va estudiar violí, piano i adreça orquestral, on se li va concedir el diploma artístic amb els més alts honors. La seua carrera professional va començar com a líder i concertino de l'orquestra de cambra vienesa Maurice Ravel Ensemble. Més tard va ocupar la plaça de concertino associat en l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu de Barcelona durant més de deu anys. A partir de 1999 decideix dedicar-se fonamentalment a la direcció orquestral, i celebra la seua presentació oficial amb l'Orquestra de Cambra d'Andorra.  Des de llavors ha sigut convidat a dirigir la Festival Orchestra of Canford (Anglaterra), la Folkwang Chamber Orchestra Essen (Alemanya), la Ràdio FM Orchestra Sofia (Bulgària), la Ràdio Orchestra Pilsen (República Txeca), la George Enescu Philharmonic Orchestra (Romania), l'Orquestra de Cadaqués, l'Orquestra Filharmònica d'Oviedo, l'Orquestra d'Extremadura (Espanya) i la Bottega Armonica i l'Orchestra Internazionale d'Itàlia (Itàlia), A Àsia ha dirigit entre 2001 i 2007 l'Orquestra Nacional de Tailàndia i la Super World Orchestra del Japó. El 2009 i 2013 ha tornat a Japó com a Director Titular de l'Orquestra Simfònica Camerata XXI i el 2017 amb l'Orchestra Internazionale d'Itàlia. 

TROMPETA SOLISTA: ADRIÁN BENEYTO SÁNCHEZ

Naix a Agost, on inicia els seus estudis musicals en l'Escola del Centre Artístic Cultural Verge de la Pau a l'edat de 6 anys. Acaba els estudis superiors en el Conservatori Superior de música Òscar Esplà d'Alacant. Paral·lelament, des del 2011 estudia a la Brass Academy Alacant en la Càtedra de Trompeta. Ha obtingut diversos premis, primer premi en el concurs de quintet de metalls Ondaralvent, primer premi en el concurs nacional de música de cambra realitzat a Coix i segon premi en el concurs de quintets de metalls a Benimodo. En la seua formació orquestral ha sigut integrant de l'orquestra Filharmònica de la Universitat d'Alacant, de la Jove Orquestra de Cantàbria, The World Orchestra, de la Sinfonietta de l'Escola Superior de música Reina Sofia, sota la direcció de Pascal Rophé i Baldur Brönnimann i de l'Orquestra Simfònica Freixenet de l'Escola Superior de Música Reina Sofia sota la direcció de Juanjo Mena i de Krzysztof Penderecki. També ha col·laborat amb l'orquestra de la Regió de Múrcia, amb l'orquestra Simfònica d'Elx i amb l'Orquestra del Palau de les Arts. 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464