Saltar apartados

III Certamen Escolar de Teatre Grecollatí

Alacant i Elx, del 2 a l'11 de maig de 2018

Del 2 a l'11 de maig, la Universitat d'Alacant, els ajuntaments d'Alacant i Elx i la Societat Espanyola d'Estudis Clàssics organitzen el III Certamen Escolar de Teatre Grecollatí, un festival escènic que pretén fomentar entre l'alumnat d'ensenyament secundari el gust pel teatre en general i pel teatre clàssic en particular, així com incentivar la creació de muntatges de textos grecollatins. 

La programació per a aquesta nova edició 2018 està composta per sis obres teatrals de diferents centres d'educació secundària de les comarques d'Alacant, amb representacions en L'Escorxador d'Elx i Les Cigarreres d'Alacant.

  • Dimecres que ve, 2 de maig, a les 10.30 hores, a Les Cigarreres. La Caixa Negra, Hipólito, d'Eurípides, interpretada pel grup de teatre del Col·legi Immaculada Jesuïtes d'Alacant. Sinopsi: Fedra, esposa de Teseu, sent una passió irrefrenable pel seu fillastre Hipòlit. En l'absència d'aquell, ella intenta seduir Hipòlit, però ell, fervent seguidor d'Àrtemis, la deessa de la puresa i de la caça, la rebutja recriminant-li la seua abominable actitud. Quan Teseu torna a palau, Fedra acusa Hipòlit d'haver intentat violar-la. Teseu llavors es disposa a respondre davant aquesta ofensa i en aquell moment porten el cadàver del seu fill, assassinat per una bèstia.Tots ploren la mort del jove, Fedra es desespera i vol morir després d'ell.
  • El divendres 4 de maig, a les 10.30 hores, a Les Cigarreres. La Caixa Negra, serà el torn de l'IES Doctor Balmis d'Alacant que posarà en escena La cestita, de Plaute: La jove Selènia, abandonada en nàixer i recollida per la meretriu Lena Sira, està enamorada del jove i ric Alcesimarc, que la correspon. Però el pare d'ell vol casar-lo amb una altra jove de bona família. Gimnàstica, fidel amiga de Selènia i filla de Lena Sira, ajuda els dos enamorats. D'altra banda, l'autèntica mare de Selènia, la busca ajudada pel seu fidel esclau Lampadió, que va veure com, quan la xiqueta va ser exposada en una cistella, la vella Lena Sira la va agafar per a entregar-la a una amiga seua de nom Melènide. 
  • El dilluns 7 de maiga les 10.30 hores, a L'Escorxador, l'IES de Coix representarà Hécuba, d'Eurípides. L'obra s'obri en un espai desolat: el camp després de la batalla. La derrota dels uns que serveix de pas per a la victòria dels altres. Ens movem entre despulles d'éssers humans... Aquests éssers que veiem deambular per la vora del mar són les dones presoneres, captives i aniquilades, les troianes inermes, que recorren les ruïnes del que havia sigut la seua vida, buscant sense saber què... Hècuba camina entre cadàvers, entre els cadàvers dels seus fills... Una vegada assumida la derrota, les pèrdues irreparables, solament li resta l'espera submergida en dolor. 
  • El dimarts 8 de maig, a les 10.30 hores, a Les Cigarreres. La Caixa Negra,  l'IES la Foia d'Ibi interpretarà l'obra Medea, d'Eurípides: La dida dels fills de Jàson i Medea està preocupada perquè veu  Medea en un estat d'ansietat, nervis, tristesa i mal caràcter molt aguditzat. Té por que planege alguna cosa dolenta, encara que no està segura de què pot ser. Aquesta preocupació la comparteix amb el pedagog dels xiquets, a qui demana que allunye tant com siga possible els fills de la mare. Medea compareix davant del cor de dones corínties i es plany que l'home pel qual ella va deixar sa casa, la seua terra i la seua família l'haja traïda.
  • El dimecres 9 de maig, a les 10.30 hores, a L'Escorxador, l'IES Montserrat Roig d'Elx representarà Las tesmoforias, d'Aristòfanes: Les dones, fartes que Eurípides parle malament d'elles en les seues obres i les faça quedar com unes boges i unes degenerades, es disposen a jutjar-lo i a condemnar-lo aprofitant la celebració de les Tesmofòries. Davant d'aquest panorama, Eurípides convenç un familiar, Mnesíloc, perquè s'infiltre en aquesta celebració i, fent-se passar per una dona, el defense davant elles i evite la seua condemna. Quan és descobert Mnesíloc arran d'una delació, Eurípides haurà d'ordir un dels seus enginyosos plans per a ajudar-lo a escapar, cosa que desembocarà en una sèrie de situacions hilarants.
  • I el dijous 10, a les 10.30 hores, a Les Cigarreres. La Caixa Negra, tindrà lloc la representació, pel Col·legi Sagrat Cor d'Alacant, l'obra Edipo rey, de Sòfocles: Èdip és un desventurat príncep de Tebes, fill de Lai i de Jocasta. Poc abans que Lai i Jocasta es casaren, l'oracle de Delfos els havia advertit que el fill que tingueren seria l'assassí del seu pare i espòs de la seua mare. Lai va tenir por, i quan va nàixer Èdip, va encarregar a un dels seus súbdits que matara el xiquet, però aquesta persona no va complir amb l'ordre de matar Èdip, solament va perforar els peus del nadó i el va penjar amb una corretja a un arbre situat a la muntanya Citeró, i així va trair la seua lleialtat al rei Lai per l'horror que li produïa l'ordre que li havia donat.

 

La nau argo, immaculada Jesuïtes

Lliurament de premis
El III Certamen Escolar de Teatre Grecollatí posarà finalitzarà divendres que vinent, 11 de maig, a les 18 hores, en el Col·legi Major de la UA, amb el seu tradicional acte de lliurament de premis. El grup de teatre guardonat tindrà l'oportunitat de participar en el VI Festival de Teatre Clàssic de l'Alcúdia, que se celebrarà durant el mes juliol de 2018. Durant l'acte de lliurament de premis, el jurat també resoldrà el lliurament de mencions a la millor direcció, escenografia i actuació.

 

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464