Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • "Llapis, paper i bombes, 1936-1939", viatja a Vinaròs

"Llapis, paper i bombes, 1936-1939", viatja a Vinaròs

Vinaròs, del 20 d'abril al 15 de maig de 2018.

La UA inaugura la seua exposició "Llapis, paper i bombes. 1936-1939" a Vinaròs.

Per primera vegada, una de les seues exposicions itinerants viatja fora de les comarques d'Alacant, concretament al Baix Maestrat, i enceta la col·laboració amb el municipi de Vinaròs. El conjunt de dibuixos, cartells i fotografies s'exposen des de divendres, 20 d'abril, i fins al 15 de maig, en la sala d'exposicions de l'Associació Cultural d'Amics de Vinaròs. 

L'exposició "Llapis, paper i bombes. 1936-1939" aplega més de seixanta dibuixos realitzats per xiquets i xiquetes que van ser evacuats durant la Guerra Civil a les colònies establides en llocs segurs d'Espanya i d'Europa. Allí van rebre atenció sanitària i formació. Aquestes vivències i les escruixidores experiències del conflicte van ser plasmades en dibuixos conservats en universitats nord-americanes (la de San Diego, a Califòrnia i la de Columbia a Nova York) i en la Biblioteca Nacional d'Espanya. La mostra està integrada també per fotografies i cartells de l'època pertanyents al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca. 

 

Llapis , paper i bombes banderas
Llapis, paper i bombes, tanque
Llapis, paper i bombes, trincheras
Llapis, paper i bombes, exilio
Llapis, paper i bombes, exilio 2

Tres seccions formen el recorregut de l'exposició. Una primera part integra els dibuixos relacionats amb tres escenaris de la Guerra Civil: el bombardeig de Madrid, d'on procedien molts dels infants; el bombardeig de Port Bou, origen dels xiquets evacuats a les colònies del sud de França, i la batalla de Terol, com una esperança per als republicans. La segona secció de la mostres inclou dibuixos relacionats amb la vida a la colònia, i una última la formen dibuixos relacionats amb l'evacuació des del lloc de residència a les colònies.

Juntament amb la Universitat d'Alacant, han coordinat la mostra un grup de professors d'Història d'instituts d'ensenyament secundari d'Alacant.

La mostra disposa d'una guia didàctica per a alumnes i professors, en versió valenciana i castellana, i un quadern didàctic, en edició bilingüe, editats pel MUA.

Fitxer adjunt: Guia alumant en valencià

Fitxer adjunt: Guia alumnat en castellà

Fitxer adjunt: Quadern didàctic bilingüe

Fitxer adjunt: Guia professorat en valencià

Fitxer adjunt: Guia professorat en castellà

 

 

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464