Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • "Els figurantes", adaptació de l'obra de Sa.. Sinisterra per l'Aula de Teatre de la UPUA

"Els figurantes", adaptació de l'obra de Sanchis Sinisterra per l'Aula de Teatre de la UPUA

Alacant, 24 de gener de 2018

Els Figurantes bàner

L'Aula de Teatre de la UPUA realitza una adaptació de la divertida comèdia del dramaturg José Sanchis Sinisterra, Los figurantes , estrenada per primera vegada en 1989, que planteja la rebel·lió dels figurantes contra els protagonistes. Emmarcada en el metateatro, els figurantes prenen l'escenari donant lloc a situacions absurdes i surrealistes que potser no s'allunyen tant de la vida real. L'obra està dirigida per Elizabeth Sogorb i s'estrena el 12 de juny a les 20:00 hores en el Paranimf , tancant la programació d'ACUA d'aquest curs 2017/2018. Entrada per invitació.

Recollida d'invitacions i informació:

MIC (Informació Cultural Museu Universitat d'Alacant - núm. 40 en el plànol ). Tel. 965909387
PIC (Informació Servei de Cultura . Baixos del Paranimf - núm. 11 en el plànol ). Tel. 965903725

 

 

Los Figurantes representa a una societat insignificant que vol significar. Es queixa, s'engega, s'organitza, es revela per a aconseguir-ho i, quan té l'oportunitat d'aconseguir-ho, no es decideix. No és capaç d'assumir la responsabilitat: el protagonisme. Jugant amb la fórmula del metateatre, aquesta comèdia està dividida en dos actes, i composta per diàlegs àgils i directes amb un llenguatge col·loquial i escenes corals majoritàriament, que fan al·lusions als camerinos i a l'exterior del teatre en els diàlegs.. Però entre riallada i riallada, l'obra planteja una pregunta per a la reflexió: realment som nosaltres els que dirigim la nostra pròpia vida?

L'obra va ser estrenada per primera vegada l'any 1989 en el Teatre Rialto de València i ha sigut adaptada i representada per nombroses companyies de teatre durant aquests anys.

"Els qui són aqueixos éssers anònims i foscos que el dramaturg llança displicentemente al rode de l'acció? Sense molestar-se si més no a donar-los nom, xifra ni veu - a voltes sí, uns versos, una sigla ordinal, amb prou faenes cos...- els fa passejar com atordits per la trama; embalums opacs, ombres que discorren al costat de la incandescència dels altres, els vertaders fills de la seua fantasia: els protagonistes. [...] Ocorre a voltes, no obstant açò, que els comparses es rebel·len. Aqueixes figures grises, desvaídas, quasi sense rostre i amb paper minso, decideixen de sobte parar la representació, revisar el repartiment, qüestionar-se l'obra i plantejar-se el gran interrogant: ¿Què fer? No és una tasca fàcil. I el primer obstacle ho constitueix precisament el seu significancia, aqueix quasi-no-ser que cal sacsejar-se per a accedir al nom propi, a la significancia, a la presència, a la tirada, a l'acció. Para, en definitiva, deixar de ser "fons" i arribar a ser "figura"; figurar, per fi, sense seguir sent mera figuració. "

José Sanchis Sinisterra.

L'autor - José Sanchis Sinisterra 

José Sanchis Sinisterra, dramaturg i director de l'escena espanyola contemporània, nascut a València en 1940. Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de València, va crear l'Aula i el Seminari de Teatre d'aquesta universitat i va anar el fundador del grup "Teatre Fronterer" en 1977 a Barcelona, per al qual ha realitzat la dramatúrgia i l'adreça de nombrosos muntatges. Vinculat a l'estudi i a l'ensenyament de la literatura, ha reivindicat sempre la doble naturalesa %u2013literària i escènica%u2013 del text dramàtic. La seua labor com a investigador entorn de la narrativitat i la seua relació amb la dramatúrgia li ha portat a escriure textos des d'una perspectiva poc convencional.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464