Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • VI Festival de Teatre Clàssic de L'Alcúdia-Universitat d'Alacant

VI Festival de Teatre Clàssic de L'Alcúdia-Universitat d'Alacant

1 de juny de 2018

La Universitat d'Alacant celebra, del 10 al 27 de juliol, el VI Festival de Teatre Clàssic l'Alcúdia-Universitat d'Alacant.

Aquesta sisena edició inclou vuit representacions que tindran lloc a l'aire lliure en el Jaciment arqueològic de l'Alcúdia (Elx). En l'apartat de l'ensenyament comptarà amb les obres: Hécuba, d'Eurípides, Aulularia, de Plauto, Fedra, de Sèneca i Medea, d'Eurípides, que podran veure's els dies 10, 11, 12 i 13 de juliol.

Dins el bloc de teatre professional: Viriato, de Florián Recio, Coriolano després de William Shakespeare, Antígona, de Sófocles, i Líbera, que es representaran els dies 19, 20, 26 i 27 de juliol.

Totes les representacions seran a les 22.00 hores 

Presentació del festival

La presentació d'aquesta nova edició del Festival de Teatre Clàssic de l'Alcudia va tenir lloc el dimarts, 5 de juny de 2018, a les 12 hores en la Seu Ciutat d'Alacant (Sant Fernando, 40). Van intervenir: Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esport i Llengües de la UA, César Augusto Asencio, diputat de Cultura, Alicia Garijo, coordinadora territorial de l'Institut Valencià de Cultura,  Alejandro Ramos, director de la Fundació Universitària L'Alcúdia, Xavier Cortès i Josep Jordà, patrons de la Fundació Mútua i representants de l'Ajuntament d'Elx i de la Fundació Banc Sabadell.  

 

Actuacions de teatre en l'ensenyament

Programa

Actuacions de teatre professional

Programa

 

Venda d'entrades, horaris i informació 

www.instanticket.es 902 444 300, i des de les 19.00 en el propi jaciment els dies de les representacions. 

Obertura de portes a les 20.00 hores. Representacions teatrals a les 22.00 hores. Tots els dies cantina amb preus populars. 

Més informació: 
veu.ua.es/festival-alcudia
Parc Arqueològic de L'Alcúdia, Partida Atzavares Baix, 03290, Elx (Alacant), 966 61 15 06 - fundacion.alcudia@ua.es - www.laalcudia.ua.es 

   

 

CALENDARI 

 

Dimarts 10 de juliol - 22.00 hores

 HÉCUBA, d'Eurípides  -   Aula de Teatre de la Universitat Alacant .

Traducció: Juan A. López Férez.  
Versió i adreça: Pascual Carbonell.

En castellà . Entrada: 3€  · Durada: 60 minuts.

Hècuba és una història de guerra explicada des de l'òptica de les dones. Hècuba parla de les perdedores, sí, en una guerra perden tots, però les dones són, sens dubte, les grans perdedores, ja que, si ben els homes moren en el camp de batalla -convertint-se en herois per açò-, elles ho perden tot: fills, marits, casa, llibertat. Hècuba és la història d'una lloba, una mare coratge que és capaç, tot i que ho ha demanat tot, de traure forces de les seues entranyes per a fer justícia. Dignitat, justícia i venjança. Tot açò és Hècuba, una gran història de grans dones.

Obra guardonada durant la seua preestrena, el passat mes de maig, en l'III Festival de Teatro Amateur Clásico Primera Festum celebrat en Garray (Soria).

Producció de l'Aula de Teatre de la Universitat d'Alacant .

Dimecres 11 de juliol - 22.00 hores

 AULULARIA, de Plauto   -  Cia. de Teatre UMH . Elx

Versió Lliure d'Adán Rodríguez basada en l'original de Plauto.

En castellà . Entrada: 3€  · Durada: 70 minuts.

Euclión, vell miserable i cascarrabias, troba una olla plena d'or enterrada en la seua pròpia casa, fruit de la troballa es torna absolutamentedesconfiado de tot el seu entorn, més miserable que mai i preocupat tot el temps a aparentar que segueix tan arruïnat com sempre i es converteix en un perfecte avar

Mentre el seu ric i bon veí Megadoro li demana la mà de la seua filla, amb la intenció de casar-se amb ella, sense saber que aquesta espera un fill en haver sigut deshonrada pel seu nebot Licónides.

 

Companyia de Teatre de la Universitat Miguel Hernández d'Elx.

 

Dijous 12 de juliol - 22.00 hores

 FEDRA, de Sèneca  - Teada , Alacant

Adreça: Pollux Hernúñez.

En castellà . Entrada lliure limitada a l'aforament.  Durada: 80 minuts

Una dona madura s'enamora d'un jove i es convenç visceralment que els seus sentiments són legítims encara que es tracta del fill del seu marit absent. Intenta conquistar-ho amb tota classe d'arguments i bellíssimes paraules, però ell la rebutja avergonyit, fuig i, en la seua precipitació, mor. Aquesta tràgica història adquireix la seua plena dimensió en el teatre, tant en la versió d'Eurípides com en la de Sèneca. La d'aquest últim es presenta ací en una posada en escena sòbria i intensa en la qual la paraula declamada adquireix tot el seu poder dramàtic, recolzada en el ritme de l'hendecasíl·lab. La música i la dansa contribueixen a subratllar la bellesa d'un relat vigorós i patètic.

 

Teada Producciones és la companyia del Màster d'Art Dramàtic de la UA.

 

Divendres 13 de juliol - 22.00 hores

 MEDEA, d'Eurípides  - Artístic Batx. IES La Foia (IBI)

Adaptació: Emilio Flor.
Adreça: Enriqueta Galiana.

En castellà . Entrada: 3€.  Durada: 75 minuts

 

Tornant de la  Cólquide, Jàson no solament es va fer amb el vellocino d'or,  sinó que també es va portar del braç a Medea. S'estableixen en Corinto, on el monarca Creonte desitja emmanillar a la seua filla Glauce amb Jàson. Medea, planejarà la desgràcia del seu cònjuge i la seua descendència  per venjança.

El grup “Artistic Batx”  va iniciar la seua trajectòria fa 10 anys en l'IES La Foia d'Ibi. Compta amb la peculiaritat que els seus components principals són els alumnes de primer de Batxiller del centre pel que cada any la temàtica de les obres i els actors i actrius s'adapten a les preferències del grup.

Obra guardonada amb el primer premi de l'III  Certamen Escolar de Teatre Grecollatí,  esdeveniment organitzat per la Universitat d'Alacant i els Ajuntaments d'Alacant i Elx, al maig de 2018. 

 

Dijous 19 de juliol - 22.00 hores

VIRIATO, de Florián Fort  - Verb Produccions Festival de Teatre Clàssic de Mèrida

Adreça: Paco Carrillo

En castellà . Entrada: 12€.  Durada: 80 minuts

Roma nomena a Viriato amicus populi romani, com a premi a la misericòrdia que el cabdill lusitano va mostrar en perdonar-li la vida al general Serviliano i als seus homes. Comença per a Viriato i el seu poble un període de pau. Però Cepión, el nou cònsol, no està disposat a consentir que un bàrbar s'enorgullisca d'haver obligat a Roma a signar un tractat. Amb la connivència del Senat, trenca aquest tractat de pau. Viriato s'ha convertit en un símbol per a les tribus enemigues de Roma. I Cepión pretén demostrar que no hi ha símbol prou fort que Roma no puga doblegar. Encara que siga per mitjà de la traïció…

 

Verbo Producciones naix en 2006  amb l'objectiu d'afrontar projectes il·lusionants per a un públic heterogeni, amb qui compartir treballs independents, des d'un compromís artístic.

Divendres 20 de juliol - 22.00 hores

 CORIOLANO després de William Shakespeare  - Criadero de Morses , Alacant

Adreça: Jorge Muñoz 
Adaptació: VV.AA

En castellà . Entrada: 10€.  Durada: 90 minuts

No està l'home preparat per a ser home i devora tot allò que genera. L'afany de poder és el seu pecat. 

No està fet l'honrat per a ser soci corrupte, i és millor matar a l'honrat abans que els altres es fixen en la seua honradesa i ens lleven la butaca. 
Cal extirpar el sa del podrido. ¿O és a l'inrevés? Què més dóna. 
No destaca el corrupte del lladre però el noble fa que els pecats d'aquests isquen a la llum.

Matar-ho cal

Criadero de Morsas és la companyia alacantina fundada per Chechu Moltó i Joaquín Mollà en 2014, que es va estrenar com a  companyia resident  en  el Teatre Principal d'Alacant .

 

Dijous 26 de juliol - 22.00 hores

 ANTÍGONA, de Sófocles  - Cia. Ferroviaria S.L . Elx

Versió, dramatúrgia i adreça: Paco Macià

En valencià . Entrada: 12€.  Durada: 90 minuts

Una coproducció de : Institut Valencià de Cultura, Teatres Romea/TCM, Festival Internacional de Teatre de San Javier, Elx Cultura/Ajuntament d'Elx.  

Col·labora: L'Escorxador CCC 

El que ens atrau del mite d'Antígona, és la seua universalitat, el paper que la dona exerceix en aquesta tragèdia, el conflicte entre el dret natural humà i les lleis de l'estat, un dilema etern en tota societat. El que ens interessa en essència és abordar els conflictes subjacents en l'obra: home-dona, societat-individu, déu-ésser humà, vellesa-joventut, vida- mort.

La nostra versió lliure, s'inspira en els textos de Sófocles, Brecht, Anouilh, George Steiner, Marguerite Yourcenar, Griselda Gambaro, Betsabé García, Bashar a l'Assad, Associació memòria històrica de Paterna i Javier Ruano.

Ferroviaria és un projecte de comunicació al voltant de l'escena, que persegueix una acte exigent renovació dels llenguatges teatrals al servei de propostes creatives i de constant reflexió humana.

Divendres 27 de juliol - 22.00 hores

 LÍBERA  - Producciones Equivocadas Telón Corto , Madrid.

Autor i director: José María del Castillo

En castellà . Entrada: 12€.  Durada: 100 minuts

Líbera és un "crit a la llibertat” en una societat condicionada per la política, la corrupció econòmica i la “preestablida moral religiosa”. És ací on nostra protagonista emprèn un viatge iniciàtic que comença amb la fugida de la seua casa per a descobrir el món i experimentar les conseqüències del seu albir. Una revisió de la lluita de les mítiques heroïnes tràgiques gregues, però amb grans metàfores actuals, simbologia crítica i compromís amb la llibertat i la identitat.

Producciones Equivocadas té el seu origen en la necessitat d'engegar projectes personals, arriscats, però amb vocació d'arribar al major nombre de persones possible. 

Des de l'any 2003 Telón Corto es dedica a la creació cultural, la gestió i la distribució d'espectacles tant propis com d'altres companyies podent donar cabuda a múltiples facetes artístiques.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464