Saltar apartados

Dibuix arqueològic: ciència, art i tècnica

Alacant, dilluns, 2 de juliol de 2018

Amb motiu del tercer aniversari de la creació de l'Associació Nacional de Dibuixants i Il·lustradors d'Arqueologia (ADARQ), la Universitat d'Alacant ha inaugurat, a la Sala Aifos del campus (edifici III de la Facultat de Filosofia i Lletres), l'exposició "Dibuix arqueològic: ciència, art i tècnica". La mostra està organitzada juntament amb el Projecte Patrimoni Virtual de la UA i aplega un total de trenta obres pertanyents als socis d'ADARQ, professionals en actiu que articulen la mostra en tres apartats: la documentació gràfica a peu de camp, la Il·lustració digital, i les noves tecnologies aplicades al sector de l'arqueologia i la cultura.

Segons Javier Muñoz, organitzador de la mostra, "ciència, art i tècnica" són tres conceptes que defineixen els trets laborals del dibuixant i il·lustrador arqueològic, i també del virtualizador de patrimoni. "Des del començament, en la documentació arqueològica es desenvolupa, mitjançant el dibuix tradicional, una professió que evoluciona des del rigor històric que ens permet la ciència i les tecnologies emergents. D’aquesta unió naix una disciplina nova i capdavantera, que ens obri noves possibilitats dins de la documentació, conservació i posada en valor del patrimoni històric i cultural".

La introducció a l'exposició, titulada "Nous temps, noves professions", presenta una mirada reflexiva respecte del nou mil·lenni. Els organitzadors asseguren que "dins de la disciplina contribuïm a un desenvolupament tecnològic responsable, basat en l'aplicació d'eines i tècniques que milloren la recerca, la interpretació i el treball museològic, en què per damunt de tot ha de prevaldre el rigor històric".

Fins al 31 de juliol es podrà visitar aquesta exposició a la Sala Aifos del Campus.

ADARQ. L'Associació Nacional de Dibuixants i Il·lustradors és una associació sense ànim de lucre, nascuda el 2015, que té com a objectiu representar, unir i fomentar la figura del dibuixant i il·lustrador d’arqueologia i patrimoni històric. ADARQ mira de crear iniciatives que fomenten una nova fibra professional, amb la finalitat d’aportar més visibilitat, així com treballar per la normalització i la dignitat laboral d’aquesta professió.

Patrimoni Virtual. Projecte que naix de la mà de la UA i que fa servir les tecnologies més avançades enfocades al patrimoni i ofereix formació i investigació aplicant enginyeria a la documentació i valorització del patrimoni cultural (impressió 3D o realitat virtual, entre d’altres) i les seues diferents tècniques (com fotogrametria digital o modelatge digital), a través del màster en Patrimoni Virtual; cursos d’especialista universitari en Virtualització del Patrimoni i Restauració Virtual, i el nou curs d’especialització en Il·lustració Historicoarqueològica. L’equip està format per historiadors, arqueòlegs, enginyers i professionals de diversa índole i ha emprès projectes diversos dins i fora del país, amb les últimes tecnologies com a peces clau en la posada en valor del patrimoni cultural.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464