Saltar apartados

El MUA dedica una exposició a la cultura gitana

Alacant. 24 de setembre de 2018

 

El Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) inaugura dimecres que ve, 26 de setembre, a les 18 hores, en la sala polivalent, l’exposició sobre cultura gitana «¡Mírame! Ahora me ves», un projecte expositiu que té com a objectiu millorar la visibilització d’aquest grup ètnic minoritari que ha fet grans contribucions a la cultura comuna.

L’acte inaugural comptarà amb la presència de la vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i igualtat, María José Rodríguez, la directora de la Càtedra de Cultura Gitana, Diana Gil, el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, Juan Mesa, Alexandrina de Moura, presidenta d’Associació de Dones Gitanes, Arakerando, Ramón Fernández, president de FAGA Comunitat Valenciana i M. Virtudes Bermúdez, membre del projecte Edúkalo Alacant. Després de la inauguració, la banda flamenca La Fragua oferirà un concert.

L’exposició, que estarà oberta al públic fins al 31 d’octubre, és el resultat d’un projecte col·laboratiu, realitzat durant dos anys, entre membres del poble gitano d’Alacant i alumnes i professors de la UA, que té com a objectiu mostrar la cultura gitana, les seues formes de vida, el seu llegat immens, la seua evolució històrica, la seua connexió amb la societat i les seues idees de futur.

Els organitzadors de la mostra assenyalen que «la cultura gitana continua sent avui dia desconeguda per gran part de la societat, i amb aquest projecte expositiu la Universitat d’Alacant convida a descobrir el poble gitano des d’una altra mirada, la del respecte a la seua comunitat i l’admiració de la seua cultura».

El recorregut expositiu s'estructura en quatre parts que comprenen 24 plafons amb fotografies, textos explicatius i audiovisuals:

  • El Gitanòmetre és un joc formatiu per a totes les edats, que confronta el visitant amb el seu propi coneixement sobre la cultura gitana.
  • La segona part de l'exposició continua amb un petit repàs a la història sobre aquesta ètnia, que arriba a Espanya fa quasi 500 anys.
  • La tercera part mostra una visió actual sobre el seu estil de vida i també aspectes sobre la seua salut, tema objecte d'estudi i recerca en Universitat d'Alacant.
  • I l'exposició conclou amb les accions de l'Associació de Dones Gitanes, Arakerando i FAGA Alacant, que han col·laborat en aquest projecte i que treballen des de fa anys per millorar les condicions de vida d'aquest col·lectiu d'Alacant amb accions dirigides a l'apoderament, la formació, la salut i l'esport, entre moltes altres propostes.
Somos alegres 2
Teatre gitano

 

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464