Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • La UA presenta la primera programació cultural al seu Campus d'Alcoi

La UA presenta la primera programació cultural al seu Campus d'Alcoi

Alcoi. Dilluns, 17 de setembre de 2018.

La Universitat d'Alacant ha presentat aquest matí en roda de premsa la primera programació cultural que es durà a terme al campus d'Alcoi per al primer semestre del curs acadèmic i que estarà marcada per la producció pròpia. Així ho ha confirmat el vicerector de Cultura, Esport i Llengües de la UA, Carles Cortés, que ha estat acompanyat en la presentació del programa cultural pel regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Alcoi, Raül Llopis, i per José Jordá, en representació de la Fundació Mutua Levante, entitat mecenes del Campus d'Alcoi.

Cortés ha detallat les activitats de la programació cultural dissenyada per la UA i que aniran de la mà de les Aules de Teatre, Dansa i Música de la UA, a més d'exposicions creades i gestionades per la Universitat, cicles de cinema, programats per l'Aula de Cinema, i diverses jornades, conferències i taules redones de caràcter acadèmic com a extensió universitària de la UA. L'entrada a totes les propostes és gratuïta amb entrada per invitació (recollida d'invitacions en UA-Campus d'Alcoi, carrer de Sant Francesc, núm. 10 i una hora abans en taquilla). Cortés també ha anunciat que s'han creat perfils institucionals en Xarxes Socials ( facebook.com/campusalcoiua ; twitter.com/campusalcoiua ) del Campus d'Alcoi, en els quals s'informarà puntualment de totes les notícies i activitats del campus.

El regidor de cultura, Raúl Llopis, per la seua banda, ha destacat la bona notícia que suposa per a la societat alcoiana aquesta nova proposta cultural: "El nou campus universitari de la Universitat d'Alacant en la ciutat és una gran notícia per als alcoians en molts àmbits. Som de les poques ciutats de grandària intermèdia que té dos campus d'universitats públiques, un autèntic privilegi. El campus de la UA és un revulsiu econòmic i educatiu però també una gran notícia per al món cultural de la ciutat com demostra aquesta programació. Venint de la mà de la Fundació Mútua Llevant i la UA aquesta proposta és, sens dubte, garantia absoluta de serietat i qualitat, i estem segurs que aquesta ciutat plena de cultura la rebrà amb els braços oberts".

Fundació Mútua Llevant està molt satisfeta del conveni signat amb la Universitat d'Alacant "perquè està acord incrementarà les activitats culturals a Alcoi i comarca i a més en estreta col·laboració amb una institució, com és la Universitat d'Alacant, dedicada a l'educació i l'ensenyament, amb la qual cosa es compleix un dels principals objectius de Fundació Mútua Llevant: contribuir al progrés social i cultural de les persones", tal com ha declarat Jose Jordà.

La programació donarà començament el 15 d'octubre en el Teatre Principal, amb l'obra En defensa... un concierto de comiat , de la mà de l'Aula de Teatre UA. El 5 de novembre serà el torn de l'Aula de Dansa de la UA i el seu espectacle L'últim sopar , que podrà veure's també en el Teatre Principal. El 30 de novembre, la Coral Universitària oferirà el Concert de Nadal, en aquesta ocasió, en el Teatre Calderón d'Alcoi. L'apartat teatral posarà sobre les taules l'obra Los figurantes , interpretada per l'Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la UA, l'11 de febrer en el Teatre Principal; i l'obra Hècuba arribarà al Teatre Calderón el 13 de març, de nou amb l'Aula de Teatre de la UA.

Les instal·lacions de la Cambra de comerç d'Alcoi, acolliran cicles de cinema i diverses exposicions. El programa expositiu inclou la mostra Historia de la normal  en pròximes dates. Al desembre s'exposarà Del morat al negre. Violència de gènere a través de la premsa gràfica alacantina  i Memorables, insignes i intrèpides  al gener. A aquestes tres propostes inicials s'aniran sumant unes altres, en dates per confirmar. El Cinema també tindrà cabuda en aquesta programació cultural amb diversos cicles que s'engegarà en dates pròximes. Els cicles previstos versaran sobre Educar a través del cinema ; Violència de gènere en el cinema , Dones directores ; i un cicle dedicat a Billy Wilder. Completen aquesta programació diverses activitats de caràcter acadèmic com la taula redona Escola i prevenció (19 de novembre); la conferència Un model lingüístic diferent (17 de desembre); la Jornada tècnica. Cohesió social (25 de febrer) i la taula redona Dona i educació (25 de març).

 

Dossier d'Activitats

En defensa... un concert de comiat

15 d'octubre, 20 hores. Teatre Principal d'Alcoi. Aula de Teatre Contemporani de la UA

Espectacle de teatre contemporani.   En defensa... un concert de comiat , és una adaptació de l'obra de la dramaturga alacantina Lola Blasco, dirigida per Iván Jiménez, que ens parla de la "generació perduda" existent en l'actualitat, en la qual els joves decideixen abandonar el seu país a causa de l'alta taxa de desocupació. Els actors són alhora els protagonistes del missatge de l'obra, que parla d'ells, mostrant-los com a lluitadors que no es van a conformar. El director, Iván Jiménez, no pretén mostrar als protagonistes com a víctimes, sinó com a lluitadors que no es conformen, perquè coneixen la història i no volen repetir-la. Són "petits herois de resistència".

La última cena

5 de novembre, 20 hores. Teatre Principal d'Alcoi. Aula de Dansa de la UA

Obra dirigida per Carlos Peñalver amb la qual presenta una nova forma de veure la famosa pintura de Leonardo da Vinci del mateix nom, mantenint la mateixa situació i trama, però actualitzant el seu contingut i forma de veure la història. "Quan la bondat s'enfronta a la traïció, quan tots som un i un som tots, potser siga l'última vegada que ens trobem. Ací el principi de la fi... Ací el principi del tot..."

Peñalver explica que "la motivació de triar aquesta obra apareix en descobrir la quantitat de situacions que succeeixen en una mateixa imatge, permetent investigar i explotar totes les cruïlles que Leonardo proposa en una mateixa composició, proposant com a repte la interpretació d'un quadre a través de la dansa contemporània. D'altra banda, no es tracta de reproduir l'obra d'una manera merament mitològica, sinó a través del magnífic estudi que Leonardo va fer del color, la perspectiva, la geometria, la fugida, l'anatomia, la seua obsessió per reproduir models reals, l'escenari, la triangulació de les figures i la seua la gran diversitat, moviment i contrast, la importància de les mans i els peus%u2026 intentant reinterpretar d'aquesta manera les idees des de la pintura renaixentista al moviment i conceptes de la dansa contemporània".

Concert de Nadal

30 de novembre, 20 hores. Teatre Calderón d'Alcoi. Coral UA

La Coral de la Universitat d'Alacant és una formació que combina la formació pedagògica i musical dels seus integrants i la projecció d'aquest aprenentatge tant en concerts com en actes acadèmics. La direcció musical és de Shlomo Rodríguez.

Los Figurantes

11 de febrer, 20 hores. Teatre Principal d'Alcoi. Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la UA

L'Aula de Teatre de la Universitat Permanent (UPUA) presenta Los figurantes , una adaptació de la divertida comèdia del dramaturg José Sanchis Sinisterra, dirigida per Elizabeth Sogorb. Els Figurantes representa a una societat insignificant que vol significar. Es queixa, s'engega, s'organitza, es revela per a aconseguir-ho i, quan té l'oportunitat d'aconseguir-ho, no es decideix. No és capaç d'assumir la responsabilitat: el protagonisme. Jugant amb la fórmula del metateatro, aquesta comèdia està dividida en dos actes, i composta per diàlegs àgils i directes amb un llenguatge col·loquial i escenes corals majoritàriament, que fan al·lusions als camerinos i a l'exterior del teatre en els diàlegs... Però entre riallada i riallada, l'obra planteja una pregunta per a la reflexió: ¿realment som nosaltres els que dirigim la nostra pròpia vida? L'obra va ser estrenada per primera vegada l'any 1989 en el Teatre Rialto de València i ha sigut adaptada i representada per nombroses companyies de teatre durant aquests anys.

Hècuba

13 de març, 20 hores. Teatre Calderón d'Alcoi. Aula de Teatre Clàssic de la UA

Hècuba, d'Eurípides és una gran història de grans dones, basada en la traducció de Juan Antonio López Férez i dirigida per Pascual Carbonell. L'obra ha sigut guardonada en l'III Festival de Teatre Amateur Clàssic Primera Festum, celebrat en Garray (Soria), amb el Premi a la Millor Obra Finalista.

La tragèdia d'Eurípides està ambientada en la guerra de Troia, però explicada des del punt de vista de les dones, que sempre resulten ser les grans perdedores. Els homes moren en el camp de batalla, convertint-se per açò en herois, però elles són les que ho perden tot, fins i tot la seua pròpia llibertat. Hècuba és la història d'una lloba, d'una mare coratge que és capaç, tot i que ho ha demanat tot, de traure forces de les seues entranyes per a fer justícia.

Pascual Carbonell, presenta aquest relat com una representació que permet desenvolupar dins i fora de les taules tots els elements que formen part de l'art escènic. Declamació, ball, música i cant estaran presents al llarg de l'obra. Segons paraules del director, «Eurípides situa l'acció del seu text en el Quersoneso tracio, al costat del mar. El mar serà per al nostre muntatge un element més, un personatge més, perquè vivim a Alacant al costat d'un mar que també va viure l'horror de la guerra, un horror i les seues conseqüències que ens fan compartir un sentiment viscut o pròxim. Perquè el mal, el maltractament i el sentiment d'impotència, els trobem al llarg de la història i molt a la vora, en qualsevol lloc. Per açò el teatre grec és actual, perquè tracta temes universals que mai passaren de moda i que toquen directament a l'ésser humà des del més profund».

La guitarra espanyola, la percussió (calaix, bongos...), els pals i les sabates, seran els instruments utilitzats per a interpretar la música d'aquest espectacle, amb ritmes i bases de percussió compostos exclusivament per als diferents moments musicals. La música formarà part del desenvolupament de l'obra. 

Història de la normal

Exposició. Cambra de comerç d'Alcoi

L'Escola Normal de Mestres va ser la primera a aparèixer a Alacant l'any 1844 i la de Mestres quinze anys més tard, en 1859. Cent cinquanta anys d'història converteixen als estudis de magisteri en els més antics d'entre tots els que actualment ofereix la Universitat d'Alacant, a través de la seua Facultat d'Educació. L'exposició ofereix un recorregut i anàlisi històrica i social d'aquestes escoles, la seua evolució, i la seua transcendència històrica, a través de panells explicatius, amb textos i fotografies.

Del morat al negre. Violència de gènere a través de la premsa gràfica alacantina

Exposició. Desembre. Cambra de comerç d'Alcoi

Del Morat al Negre. Violència de gènere a través de la premsa gràfica alacantina 2007-2012, un conjunt de fotografies realitzades per fotoperiodistas alacantins sobre temes relacionats amb la violència de gènere. Segons el comissari de l'exposició Ángel García Catalá, "No es pot fotografiar la misèria moral dels agressors i la desolació que la mort produeix en les famílies de les víctimes amb metàfores. Es pot però no s'ha de perquè seria pur maquillatge suavitzant i ens allunyaríem del que pretenem: que la societat es pose en la pell d'aquestes persones i reaccione, se solidaritze, s'indigne, s'espante, actue, eduque en conseqüència i no s'acostume mai", afig.

La mostra és un projecte de recerca periodística realitzat per un grup de fotorreporteros alacantins "pertanyents a diversos mitjans de comunicació" entorn d'alguns dels casos de violència de gènere, concretament els registrats en l'àmbit familiar, esdevinguts en la nostra província en els últims anys. L'exposició compta amb la col·laboració de l'Associació de Fotorreporteros de la província d'Alacant (AFPA).

Memorables, insignes i intrèpides. 1870-1931

Exposició. Gener 2019. Cambra de comerç d'Alcoi

L'exposició Memorables, insignes i intrèpides. 1870-1931 tracta de la història d'un conjunt de dones que van lluitar per tenir llibertat, drets i justícia. Són històries poc conegudes per la nostra societat, per aquesta raó l'Associació Museu de Fets i Drets de les Dones (AMHDM) ha volgut fer una recopilació de les millors històries, imatges i successos amb la finalitat que no passen a l'oblit.

Aquestes dones com bé diu el títol, són "memorables" perquè són dignes de memòria, "insignes" perquè les admirem per la seua excel·lència i singularitat i "intrèpides" perquè van témer al perill. En 1870-1931 es va produir un canvi en la situació de les dones en molts països del món, per açò que l'exposició se centra en aqueixa època, en la qual es van començar a aconseguir les primeres conquestes socials i de drets. Com diuen des de l'associació, "tot el que van aconseguir ja ho hem heretat i el que no, ho hem de seguir treballant i exigint". L'exposició té una temàtica marcada per les coordenades d'espai-temps, per a mostrar fets i protagonistes poc conegudes que van exigir els drets en tot el planeta, entorn de l'educació, el sufragi i l'equiparació laboral. La informació es presentarà en diferents suports: panells, revistes, llibres, cartells i una peça escultòrica. La sala inclourà també una urna en la qual tota persona que vulga, podrà dipositar les seues reflexions, corregir algun error o aportar nova informació.

 

CARTELL EN DEFENSA
Els Figurantes estrena
Del morat al negre 2
Memorables sense data

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464