Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • La Seu Universitària de Torrevella programa l'obra teatral

La Seu Universitària de Torrevella programa l'obra teatral

Alacant, 16 de gener de 2019

La Seu de la UA a Torrevella, l'Institut Municipal de Cultura Joaquín Chapaprieta, i l'Ajuntament de Torrevella organitzen la representació de l'obra de teatre Dentro de una hora, amb direcció de Juan Luis Mira i a càrrec del grup teatral Teada, compost per integrants del màster d'Art Dramàtic Aplicat de la UA.


El Centre Cultural Virgen del Carmen de la localitat serà l'escenari d'aquesta posada en escena, dijous, 17 de gener, a les 20 h, amb entrada lliure fins a completar la capacitat de la sala.

Dentro de una hora té com a tema central el bombardeig del Mercat d'Alacant, coincidint amb el seu vuitanta aniversari, amb text i direcció de Juan Luis Mira, una obra de memòria històrica amb quatre alumnes del màster com a actors. L'obra ha sigut escrita a través de testimonis de la gent de la ciutat d'Alacant, un homenatge a la gent senzilla amb somnis que es van truncar aquell dia. Barreja biografies reals amb ficció i, segons Juan Luis Mira, "volem jugar amb la desmemòria. Ací s'han silenciat i desvirtuat moltes coses. El record es manipula fàcilment i nosaltres hi lluitem en contra".

Dentro de una hora vol ser, des de l'honestedat de la paraula i un plantejament escènic desproveït d'artificis, un homenatge al record d'aquella gent senzilla que va perdre la vida en aquells moments i un contrahomenatge al silenci i a l'oblit amb el qual la societat a voltes gira l'esquena a coses tan essencials com la memòria del que ha sigut.

 

Context històric

En 2018 es va complir el vuitanta aniversari del bombardeig del Mercat Central, un succés tràgic amb el qual la ciutat d'Alacant ha sigut lamentablement injusta. Primer, amb el silenci i la por imposada pels vencedors; després, amb l'oblit de quasi tots. El poc que s'ha fet i el que es faça amb les víctimes innocents d'aquella massacre mai no serà prou. La majoria dels testimonis que podrien alimentar la memòria del succeït han mort, i a penes hi ha testimonis escrits de gent que, contra corrent, han aconseguit almenys rescabalar part d'aquella injustícia i aquell oblit.

 

Sinopsi

Alacant, 25 de maig de 1938. Un rellotge marca les 10:15 hores. Falta una mica més d'una hora perquè es produïsca el bombardeig feixista que, prenent com a objectiu principal el Mercat Central, causarà més de 300 morts entre la població civil.
L'espectador es troba, cara a cara, amb uns personatges que recorren -sense saber-ho ells, nosaltres sí a través de l'acotació introductòria- els últims instants de les seues vides. Vuit personatges, interpretats per dues actrius i dos actors, entrecreuen la seua última hora de vida per a explicar-nos històries quotidianes de gent senzilla, petites grans històries carregades de somnis i d'un futur que les bombes tallaran salvatgement. Perquè d'ací a una hora, durant aquells seixanta minuts, hi cap molta vida, real o possible; la mateixa que -tant abans com ara- la barbàrie pot segar en un únic segon.

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464