Saltar apartados

X Trobada Pedra Seca a El Pinós

Alacant, 7 d'octubre de 2019

Del divendres 18 al diumenge 20 d'octubre, i amb la participació de la Universitat d'Alacant, la localitat de El Pinós celebra un gran certamen acadèmic i cultural sobre l'art de la pedra seca , tècnica constructiva d'origen tradicional i popular que es fa a partir de pedres encaixades sense l'ús de cap tipus d'argamassa per unir-les.

La X Trobada Pedra Seca. L'Art de la Pedra Seca, Patrimoni de la Humanitat té com a objectiu fer valdre el patrimoni material i immaterial que aquesta suposa, potenciar la recuperació de l’ofici i la tècnica, impulsar noves accions perquè la pedra seca continue estant present en les generacions futures, conéixer noves formes de gestió després de la declaració de la unesco com a patrimoni immaterial de la humanitat i promoure espais de trobada i intercanvi de coneixements relacionats amb el patrimoni de la pedra seca.

Per a açò, durant tres dies, El Pinós acollirà diverses activitats com a conferències, comunicacions, taules redones, exposicions o visites guiades reunides sota quatre blocs temàtics: Gestió patrimonial de la pedra seca, Construir en pedra seca avui. Ofici i alternatives d'ocupació, Pedra seca heretada i El futur de la pedra seca.

El programa es completarà amb visites teatralizadas, dinars de germanor, tallers, jocs infantils i concerts, com per exemple el de música experimental del divendres 19, a càrrec de Guillermo Mondejar i Luis Miguel Tormo, que es realitzarà amb peces de marbre i botelles de vi.

La trobada o congrés està organitzat per l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT), el qual té lloc cada dos anys. Fins al moment s’han celebrat Trobades a: Manresa (2002), Torroella de Montgrí (2004), Barcelona (2005), Sitges (2007), Mallorca (2009), Vilafranca del Maestrat (2011), Les Preses (2013), Calaceit (2015) i Pont de Vilomara / Mura / Talamanca (2017).

 

X Trobada Pedra Seca. L'Art de la Pedra Seca, Patrimoni de la Humanitat

«La pedra ha sigut un recurs aprofitat pels habitants d’aquests territoris per construir els seus camps, buscant augmentar fonamentalment la producció vitivinícola, un dels motors econòmics de la comarca des del segle XVIII, quan aquest territori fou colonitzat. Hui en dia, la pedra natural és un dels principals sectors industrials, amb l’extracció i transformació del marbre crema-marfil de la Serra del Coto, una de les pedreres, a cel obert, més grans d’Europa.

En aquest paisatge de pedra seca antropitzat, entre quilòmetres de ribassos, destaquen els “cucos”, refugis o cabanyes que es poden trobar tant en camps de cultiu, camins i zones de muntanya, mostra del bon fer de generacions passades per ocupar un territori d’interior i fronterer.

Hereus d’aquest paisatge construït i conscients de la importàcia de donar-li valor des de distints punts de mira, acollim la X TROBADA PEDRA SECA. L’ART DE LA PEDRA SECA PATRIMONI DE LA HUMANITAT, després de la inscripció en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, el novembre de 2018.»

Vídeo:  https://vimeo.com/326762764
Pàgina web: https://trobadapedraseca.es
Programa: https://trobadapedraseca.es/programa
Matrícula: https://web.ua.es/va/verano/2019/el-pinos/x-trobada-pedra-seca-l-art-de-la-pedra-seca-patrimoni-de-la-humanitat.html
Xarxes socials: Instagram , Facebook

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464