Saltar apartados
 • UA
 • veu.ua.es
 • La revista 'Música Zero' i el seu vincle amb la UA

La revista 'Música Zero' i el seu vincle amb la UA

Alacant, 28 de febrer de 2019

Per Patricia Orozco Gómez

 

«Música Zero és una revista de difusió musical especialitzada a donar cabuda a grups emergents de la província d'Alacant. Nosaltres sempre ens movem entre el públic, en el fossat, en les primeres files o en les últimes. Som els qui observem, captem instants i després els reproduïm fidelment. Estem darrere de cada grup, de cada concert, de cada festival, de cada nou disc, tema o vídeo..., nosaltres som Música Zero.»

 

Així és Música Zero , un projecte molt vinculat amb la nostra universitat i el seu alumnat. Coneix la revista amb més ritme de la província en aquest reportatge que, a més, ofereix una entrevista a Carlos Congost, llicenciat en Treball Social per la Universitat d'Alacant i redactor en cap de Música Zero.

 

Entrevista a Carlos Congost

 • Si aquest projecte va començar en la UMH, com va arribar fins a la UA? És a dir, quin és el vincle amb la UA?

La idea sorgeix en la UMH, però més tard es va desenvolupar fora, i amb més persones. En el seu moment n'érem tres, i vam decidir arriscar-nos. El problema era que no teníem diners, d'ací prové el nom "Música Zero", així que vam crear una associació i portem el projecte fins a la UA, on, sens dubte, ha calat molt més bé.

 • És un projecte a cavall entre les dues universitats? És un projecte universitari, per tant?

No, és un projecte a escala provincial. Ha crescut considerablement, ara tenim fins a 78 col·laboradors. Diria que ha sigut un projecte de participació i esforç, encara que sí que és cert que hem trobat molt més suport a la UA.

 • Dins de les complicacions i competències que hi ha per a tirar endavant una revista, com us heu mantingut?

Continuem per la gent que ens segueix. Al capdavall, el que fem és crear experiències; des del fotògraf que, per exemple, vol començar a treballar amb nosaltres i aprendre, fins a tots els grups que volen trobar el seu espai.

Per descomptat, també prosseguim per a poder generar un relleu, gent que es vulga quedar amb la revista. La intenció és crear un projecte que perdure en el temps.

 

 

Abans escrivia per a omplir un buit existencial, ara només escric per a enganyar la soledat. "Que qui sóc jo?" és probablement una de les preguntes més difícils i profundes que es pot fer un ésser humà. Diuen que el nom és una successió de l'ésser i que ens ajuda a definir-nos com a persones. Hola! sóc "Carlos", però m'agrada que em diguen "Congost" .

 • On treballeu?

Treballem des de casa. Com que som un grup molt gran, és difícil trobar un lloc en el qual organitzar-nos tots, així que normalment ens reunim, parlem per Skype o per missatges de Whatsapp. Per a reunir-nos creem unes línies de treball trimestrals i, a poc a poc, es van complint les expectatives. Per això és tan important el compromís. Cal aconseguir tirar endavant tots els nostres projectes: la revista, el festival de música, la comunicació dels esdeveniments, els concerts, la galeria de fotografia itinerant, el programa en la ràdio, el negoci que està per tancar amb un programa de televisió, etc.

 • On es poden aconseguir els exemplars en paper?

Pel que fa als exemplars en paper, ara mateix anem pels dos tiratges anuals, amb prop de 12.000 còpies, tot això subvencionat per la Universitat d'Alacant, la Diputació d'Alacant i la Regidoria de Joventut d'Alacant. Aquests exemplars es poden aconseguir en qualsevol espai de la UA, qualsevol dels bars culturals d'Alacant adherits a Música Zero i, a més, també fem enviaments gratuïts a domicili.

 • Teniu relació o col·laboració amb altres revistes culturals de la província?

Col·laborem amb una altra revista que es diu Serendipias , aquesta d'àmbit escolar. La Regidoria de Joventut d'Alacant va oferir posar en funcionament una revista duta a terme per joves d'institut. La nostra funció és donar-los suport, visibilitat, consell i, especialment, construir una experiència bonica per a ells.

 • Com vau arribar a Ràdio UA? Quin horari té el vostre programa? En què consisteix?

A un artista que seguim li van oferir un programa en Ràdio UA. Ens va dir d'entrevistar-nos i, després d'això, Carlos Guillén (director de RadioUA) ens va proposar un programa. A pesar del poc temps que teníem, vam acceptar i ja anem per la tercera temporada. Continuem creixent amb ambició. De fet, ara ens han proposat coses en televisió.

Portem músics emergents que estan començant i necessiten un lloc de participació on se'ls escolte. Fonamentalment, cobrim dues necessitats: la dels músics de ser escoltats, juntament amb la nostra d'arribar a més públic. I, al mateix temps que ells s'uneixen al nostre programa, la música queda enregistrada a la universitat i pot ser utilitzada per qualsevol alumne. Tothom ix beneficiat.

El programa s'emet quinzenalment els dimarts a les 12:00 h

 • Quina és la resposta de la comunitat universitària?

La recerca de col·laboradors va acabar fa una setmana. Va tancar amb unes 300 sol·licituds. D'aquestes, ens en van quedar amb 48. Busquem un compromís, oferim una experiència, donem formació gratuïta tant de fotografia com d'escriptura i community manager, busquem el perfil d'algú a qui no li importe escriure ni anar a concerts (als quals s'acudeix amb passes de premsa), ni entrevistar els grups, etc. Aquestes són les qualitats dels components de Música Zero.

Les 300 sol·licituds són solament d'universitaris. Això demostra que, clarament, hi ha un interès considerable per la música. Per exemple, quan comuniquem que falta poc per al pròxim programa de ràdio, també hi ha un gran nombre de persones que hi volen participar.

La revista

mz3
mz1
mz5
mz6

La idea d'aquest projecte va sorgir arran d'una assignatura de quart de Periodisme, Producció Periodística, dirigida per José Luís Gonzalez, en la qual es va proposar llançar una revista, tant en línia com en l'edició en paper. I un grup d'alumnes, a causa de l'interès que tenien per la música, van decidir usar aquesta temàtica.

Així doncs, Música Zero va nàixer com una revista realitzada per alumnes de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, i dedicada a grups de música d'Alacant de diferents estils, des del metal, folk o rap, passant pel rock and roll i la batukada.

A més, van detectar una necessitat en el mercat, la dels músics emergents que no troben fàcilment mitjans de comunicació que els donen cobertura. Per això, Música Zero intenta servir de pont cap a aquests mitjans més grans.

Incloem reportatges de festivals, cròniques de concerts i entrevistes, en què els grups alacantins donen la visió que tenen del moment pel qual passa el sector musical, les dificultats i obstacles que es troben per a poder encarar els seus projectes i les formules tan econòmiques que utilitzen per a promocionar-se i fer-se conèixer.

Públic

Música Zero es considera a si mateixa una revista dirigida a gent jove, d'entre vint i trenta anys, de la ciutat d'Alacant, i que s'interessen per la música i la cultura, però que potser no veuen el seu estil reflectit en la ciutat i busquen una altra classe d'oci, una mica més underground; són persones que potser no troben un espai propi en un altre ambient.

A més, s'adreça a artistes de grups musicals, perquè vegen de quina manera desenvolupen uns altres, en plena crisi, la seua tasca musical.

D'altra banda, el fet de tenir un apartat de concerts i esdeveniments musicals atrau un públic més ampli que accedeix a Música Zero per a consultar l'agenda d'activitats musicals.

Evolució

Amb el pas del temps, el treball i l'esforç han anat donant fruit. Ha augmentat el nombre de participants que ocupen llocs en redacció, fotografia, gestor de comunitats i direcció (Teresa Company). També han modernitzat la web. L'abril de 2014 van abandonar l'anterior i n'han creat una de nova . Després d'això es va realitzar un canvi en l'organització i ara es distingeixen cinc seccions diferents: cròniques, notícies, entrevistes, opinió i altres . A més, mantenen l'agenda de concerts i la de festivals. D'altra banda, fan recomanacions de temes musicals variats. I, a causa del seu èxit, ja no solament compten amb la revista en paper (els números de la qual són descarregables a la web), sinó que també compten amb un programa de ràdio propi, Música Zero Live, al canal de Ràdio UA i molts projectes més.

Xarxes socials

Troba Música Zero en:

Fecebook : @revistamusicazero

YouTube : Música Zero

Instagram : @musicazero

Twitter : @musicazero

Web : Música Zero

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464