Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • La Seu Ciutat d'Alacant estrena el documental "La causa contra Franco"

La Seu Ciutat d'Alacant estrena el documental "La causa contra Franco"

Alacant, 11 de febrer de 2019
per Alejandro Ferràndez Mas

La Seu Ciutat d'Alacant estrena a Alacant el pròxim dimarts 19 de febrer a les 19.00 h , dins del Cicle de Cinema en Versió Original , el documental de coproducció espanyola-alemanya La causa contra Franco dirigit per Lucía Palacios i Dietmar Post. Aquest últim estarà present a l'acte de presentació.

Després de l'èxit de Los Colonos del Caudillo, la seua primera pel·lícula sobre la dictadura del general Franco, Palacios i Post aborden ara un dels capítols més negres de la història europea: el presumpte extermini organitzat que va tindre lloc a Espanya durant la dictadura. A hores d'ara, cap persona ha sigut processat per les sistemàtiques atrocitats comeses pel règim.

En 2010, víctimes del franquisme van presentar una querella a Buenos Aires (la "querella Argentina") emparant-se en la jurisdicció universal. Fins ara s'han emés 24 ordres internacionals d'arrest. 

La Causa contra Franco posa la "querella argentina" en el seu context històric i judicial i planteja la següent pregunta: podria aquesta querella esdevindre l'últim gran judici contra una dictadura feixista del segle XX?

El crític de cinema Juan Zapater crida a Post i Palacios cineastes “atípics” i els compara amb Straub-Huillet pel seu escàs ús de la música. Post i Palacios es resisteixen des dels seus inicis com a cineastes a seguir les pautes del documental neoliberal, és a dir, aquell que busca la sensació, l'escàndol, la indignació, el voyeurisme, l'emoció i la història sobre herois, segons consta en la pàgina oficial de la pel·lícula de la productora Playloud.

"Aquest fenomen del documental emotiu", segons els cineastes, "que defensa una causa de manera manipuladora i propagandística es pot presenciar mundialment en televisions, festivals de cinema i als cinemes mateixos. Les idees de la il·lustració estan en perill si l'emoció val més que un argument, diu el filòsof Achille Mbembe".

Post i Palacios són dels quals pensen que "en un món en el qual cada vegada compten menys els fets i la reflexió i més les emocions i la immediatesa, el gènere documental pot oferir una aportació substancial, a contra corrent, presentant i analitzant fets històrics, des d'altres perspectives, prenent-se el temps necessari, atesos els hui borrosos límits entre ficció i no ficció".

En La causa contra Franco els realitzadors "han renunciat a crear una atmosfera sobrecarregada emocionalment i apostant per un relat directe que permet crear un espai i distància crítics sobre el tema que s'analitza, sense recórrer a una retòrica audiovisual que servisca de guia en la interpretació del contingut".

L'assistència és lliure fins a completar l'aforament de la sala Per als alumnes interessats en certificat és obligatòria la matrícula prèvia en el taller cultural (inscripció oberta fins a la data d'inici del taller) i l'assistència. La participació activa serà tinguda molt en compte. Els matriculats hauran de lliurar una opinió personal sobre cadascuna de les pel·lícules projectades que serà avaluada pels coordinadors. Pots consultar ací la resta de programació del Cicle de Cinema en Versió Original de la Universitat d'Alacant. 

Cites sobre La Causa contra Franco
  • “Un gran documental. El seu gran mèrit en relació amb la querella argentina és haver-la situat en el context internacional més ampli, la qual cosa té molta transcendència des del punt de vista jurídic”. - Ana Messuti (Doctora en dret i advocada de víctimes del franquisme)
  • “Per certa filiació ètica a l'aventura de l'etnografia musical, la pel·lícula de Post i Palacios s'allunya de “la narrativa de l'espectacle” per a filmar de forma seca, que no freda, la seua investigació”. - Elsa Fernández-Santos (El País)
  • “Una pel·lícula essencial per a la discussió política. Sobretot perquè trau la repressió del context de la guerra civil i per la descripció que fa dels 40 anys de dictadura”. - Stefanie Schüler-*Springorum (Autora de la guerra com a aventura. La Legió Còndor en la guerra civil espanyola)

 

 

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464