Saltar apartados
 • UA
 • veu.ua.es
 • Naix la revista del Grau d'espanyol: llengua i literatures de la UA

Naix la revista del Grau d'espanyol: llengua i literatures de la UA

Alacant, 28 de febrer de 2019

Per Patricia Orozco Gómez

 

Per fi ha arribat el que tot amant de la lectura, l'escriptura, la llengua, la història, la imaginació, la literatura, la creació i l'art esperava. Ja és ací la revista del grau en Espanyol: Llengua i Literatura, de la Universitat d'Alacant: Vírgula(@VírgulaRevista)

Ángel Luís Prieto de Paula, director de la revista, i l'editor Benito Elías García Valero, ens han contat tot sobre aquest projecte.

Com i quan va sorgir?

El projecte va nàixer, aproximadament, al final del passat curs acadèmic 2017/18, arran d'una proposta per part de la Comissió Acadèmica del Grau d'Espanyol: Llengua i Literatura. A José María Ferrí, que és el coordinador acadèmic, president i vicedegà del grau, se li va ocórrer fer una revista del mateix grau, que tinguera com a funció que els alumnes pogueren començar a publicar-hi materials diversos. Així doncs, alguns components d'aquesta comissió es van reunir al principi d'aquest curs i van donar el punt d'inici a la proposta.

Vírgula és per tant una revista del grau amb la qual es relacionen tant alumnes com professors. Malgrat que la proposta ha eixit de la comissió i que siga aquesta la que dirigeix i coordina els impulsos de l'alumnat, la revista dependrà de manera primordial de l'alumnat. Encara que, amb tota probabilitat, a mesura que passe el temps, serà possible prescindir de les figures de la comissió involucrades i la revista podrà funcionar d'una manera més autònoma i automatitzada.

"Pensem que era molt bona idea, ja que no es coneix cap revista editada en el departament per als alumnes. Hi ha algunes revistes de màster o doctorats, però per a aquesta formació acadèmica que és el grau no n'hi ha cap, i és una eina molt interessant perquè els alumnes comencen a llançar-se a publicar i per a donar visibilitat a tots els treballs. A més, aquesta revista té un ISSN, és a dir, és una entitat com a tal."

"L'alumnat ja no sols està interessat en la literatura, sinó que també està interessat en qüestions de lingüística. Tenim esperança i il·lusió, ja que d'ací han eixit i poden eixir grans estudiosos, investigadors i artistes, però no podem ser molt més exactes amb el seu interès fins que no isca el primer exemplar i vegem com responen els lectors."

Difusió

En principi, serà en format digital, és a dir, serà un PDF descarregable amb l'aparença d'un llibre digitalitzat, i podrem accedir a les seccions que vulguem directament des de l'índex; es podrà passar pàgina i navegar d'una manera molt còmoda a través d'aquest.

La revista

Entre les seccions que es proposen poden encaixar treballs tant lingüístics com literaris. Com que l'engranatge de la revista són els alumnes, dependrà d'ells la mena de treballs que apareguen. El grau n'és l'argamassa, així que tindran a veure amb la revista els temes que hi estan relacionats: les matèries que es cursen, les experiències de mobilitat o les de pràctiques, el progrés de les disciplines que s'hi estudien, les eixides laborals, crítiques, entrevistes, creacions pròpies, etc. Com veiem, serà una revista miscel·lània i plural, ja que no tractarà d'un tema en concret. Consistirà en el que facen els que la fan, els alumnes. 

"Estem convençuts que la crida i la sol·licitud més completa la farà el primer número. A partir d'ací, els alumnes s'animaran molt més. Cal assumir aquest grau d'imprecisió, ja que és una experiència que s'està obrint camí i no sabem on arribarà, però això és el que té de bonic."

Fins que no concloga el termini de la convocatòria d'originals no es posarà en marxa l'execució del primer exemplar, perquè una vegada es tanque el termini pot ser que calga sacsar l'arbre perquè caiga alguna cosa que no hi tinga cabuda (per alguna raó de qualitat o correcció), o que algunes de les seccions predissenyades no haja sigut coberta i siga necessari fer algun encàrrec. De totes maneres, la data pensada per al llançament del primer número està al voltant de la Setmana Santa.

 

Número 1

La primera convocatòria fa un cert temps que està oberta. En aquesta es convoca, principalment, els estudiants del grau en Espanyol: Llengua i Literatures de la UA a la presentació d'originals per a la revista.

Les seccions a les quals poden enfocar-se les col·laboracions, que estaran relacionades amb el grau i la universitat, són les següents:

 • Articles i reportatges
 • Ressenyes de llibres i crítiques d'actuacions de caràcter escènic
 • Cròniques d'esdeveniments acadèmics o culturals
 • Relació d'experiències de mobilitat i de pràctiques externes
 • Entrevistes a personalitats destacades en l'àmbit literari
 • Conversa amb els difunts: semblances o entrevistes fictícies

 

 • Experiències professionals d'estudiants egressats de la titulació
 • Virgulilla: secció per a la creació
 • Notes i notícies de publicacions i aportacions realitzades en fòrums i xarxes socials
 • La gaveta del corsari: textos clàssics precedits o acompanyats d'un comentari personal

 

 

Més informació ací

A més, la revista Vírgula, que disposarà d'ISSN i el Consell editor de la qual està format pels membres de la Comissió Acadèmica del Grau, pretén publicar, si compta amb el permís d'autoria corresponent, el treball de final de grau més destacat del curs acadèmic anterior.

Així doncs, serà la Comissió Acadèmica del Grau la que regularà la qualitat dels treballs. Es tracta de no adoptar altres filtres ni processos de selecció que no siguen els dels requisits de la correcció i la qualitat. A més, hi ha unes zones més o menys delimitades o establides a les quals caldrà acomodar-se. No es té la garantia que tot el que arribe a les mans de la comissió puga encaixar en les seccions que proposa la revista, però tot i així, la qüestió clau és que hi haja un mínim de qualitat.

"Ha sigut sorprenent rebre fins i tot contactes amb editorials per part d'algun alumne. És gratificant veure aquest esperit de col·laboració i implicació que té l'alumnat i, al mateix temps, un mirada tan àmplia, uns horitzons tan amples que fins i tot arriben al món editorial. També ha tingut un gran acolliment a les xarxes socials. Vam proposar a alguns alumnes que portaren els comptes d'Instagram i Twitter i ja hi tenim nombrosos seguidors. Està sent molt interessant. Estem orgullosos de l'apropiació que han fet els alumnes d'una cosa és tan sols un projecte, ja que encara no s'ha materialitzat cap número". 

Els qui hi vulguen col·laborar poden enviar la seua proposta fins al 15 de març de 2019 a la següent adreça de correu electrònic: revista.virgula@ua.es

Xarxes Socials

Pots trobar  Vírgula a les xarxes socials, on plantegen qüestions lingüístiques, citen grans figures de la literatura i informen sobre programacions, jornades, conferències i altres actes relacionats amb el grau. Tot això, i més, combinat amb un toc d'humor.

Twitter: @VírgulaRevista

Instagram: @virgularevista

Ángel Luis Prieto de Paula y Benito Elías García Valero 

 

Ángel Luis Prieto de Paula es va llicenciar en Filologia Romànica per la Universitat de Salamanca i va ser catedràtic de Llengua i Literatura Espanyoles en batxillerat. Es va doctorar a la Universitat d'Alacant, de la qual és catedràtic titular. Es va consagrar especialment a l'estudi de la lírica espanyola del segle XX, encara que també ha estudiat i editat textos poètics del XIX, del XVIII i fins i tot del XVI. Exerceix la crítica literària en els suplements culturals d'ABC i "Babelia" d'El País. Se li atribueixen nombrosos articles publicats en revistes relacionades amb aquest àmbit.

Benito Elías García Valero va nàixer el 1986 a Albacete. L'any 2004 va començar la llicenciatura de Filologia Hispànica en la Universitat d'Alacant, i es va llicenciar el 2008. Va completar el màster en Estudis Literaris el 2010 i el doctorat en Estudis Literaris el 2015, titulacions totes dues en què va obtenir el Premi Extraordinari. S'incorpora el 2014 al cos de professors associats de la Universitat d'Alacant i des del 2016 és professor ajudant doctor.

 

 

 

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464