Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • La UA organitza la Jornada Internacional "100 anys de l'obra de Pompeu Fabra"

La UA organitza la Jornada Internacional "100 anys de l'obra de Pompeu Fabra"

Alacant, 22 de març del 2019
per Alejandro Ferràndez i Mas

L'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant acull el pròxim 27 de març i el 25 de setembre la Jornada Internacional 100 anys de l'obra de Pompeu Fabra. L'acte estarà compost per una sèrie de xarrades que tindran lloc al llarg de la jornada del 27 de març i per la representació el 25 de setembre del monòleg Pompeu Fabra: jugada mestra!, d'Òscar Intente i Maria Pla.

La jornada està organitzada pel Departament de Filologia Catalana (UA), l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (UA), la Facultat de Filosofia i Lletres (UA) i el Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües. Pots consultar el programa complet ací.

Pompeu Fabra 

Pompeu Fabra ha estat l’ordenador de la llengua catalana moderna.  Nascut en 1868 a Barcelona, va ser un estudiant aplicat que despuntava en matemàtiques i, seguint aquest camí, amb el pas dels anys va cursar els estudis d'enginyeria industrial. La seua vocació, no obstant això, era altra: l'estudi del català i la seua normalització. Deia que ho va descobrir un dia quan es disposava a escriure una carta als seus nebots i es va adonar que a penes dominava la llengua que parlava. Des de llavors el meticulós enginyer es va dedicar apassionadament a l'estudi del català per a rescatar-lo del seu desús i posar-lo al dia.

Això ocorria en un moment en el qual a Catalunya, almenys des de la segona meitat del segle XIX, s'havia iniciat un procés de recuperació de la llengua i de la literatura catalanes. Fabra va aportar moltes obres, totes primordials, com són les Normes Ortogràfiques (1913) i la Gramàtica Catalana (1918). No obstant això, la seua obra més rellevant és, sens dubte, el Diccionari General de la Llengua Catalana, que va eixir a la llum pública en 1932.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464