Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Nova edició del festival Retroalimenta't de la Cultura, dedicat als 90

Nova edició del festival Retroalimenta't de la Cultura, dedicat als 90

Les Cigarreres acull la trobada per tercer any amb un programa que inclou activitats retro per a xiquets, un mercat retro, cultura urbana amb Yaike Hip-hop i Fundakadelic Dance, un concert a càrrec del grup il·licità alacantí dels noranta Noviembre i l’exposició Rebobina al final del mil·lenni

 

Alacant. Dimecres, 3 d’abril de 2019

El màster de Comunicació en Indústries Creatives de la UA (COMINCREA) celebra de nou la seua ja tradicional proposta Retroalimenta’t de la Cultura, dedicada en aquesta edició a la dècada dels noranta. Enguany tindrà lloc el divendres 5 d’abril a Las Cigarreras, de 17.30 a 24 hores.

Aquest festival de cultura retro és un projecte d’innovació docent que està produït i ideat per l’alumnat de l’assignatura Sectors de les Indústries Creatives del màster, emmarcada en l’itinerari d’emprenedoria.

El programa inclou:

  • Mercat retro (de 17.30 a 21.30 h) amb estands per a connectar amb els objectes fetitxe dels anys 90. 
  • Activitats retro per a xiquets Retrokids: Taller de Rima amb míster Barceló (18 h), per a aprendre a improvisar rimes de forma lúdica; i la LEGIÓ 501, (19.30 h), la visita de l’exèrcit imperial de la Guerra de les Galàxies per a recaptar fons per a xiquets malalts.
  • Cultura urbana amb la rapera alacantina Yaike Hip-hop, (19 h), integrant dels grups Artesanos, Juego Libre i Nexa, que fusiona el rap amb reggae i la cançó d’autor; i Fundakadelic Dance (19.30 h), escola de dansa urbana d’Alacant.
  • L’exposició Rebobina al final del mil·lenn(20.30 h), una mostra que submergeix el visitant en el món acolorit i autèntic de la cultura audiovisual dels 90 a través del cine (cartells, guies de cinema i fitocroms de pel·lícules produïdes a Espanya i Amèrica Central i del Sud gràcies a la col·laboració de l’Arxiu Municipal i Filmoteca de València). Inclou: una televisió de tubs catòdics que ens retornarà a aquells anys amb diverses projeccions musicals i imatges del programa Campus que el Taller d’Imatge de la UA feia els anys 90; discos i vinils en format single i LP cedits per la Mediateca de la UA; CDs i cassets de diversos gèneres i cantants de l’època, amb els quals es podrà interactuar, de Madonna, Prince o Enya, entre d’altres; una instal·lació interactiva per a descobrir les ones del color que compon el món digital, o com un imant pot alterar els colors de la imatge en una televisió i produir una sensació de distorsió; la moda també tindrà el lloc en aquesta exposició per a mostrar l’estil icònic de la moda esportiva de la dècada, i també els colors i els estampats dels noranta que lluiran uns maniquins. Diverses vitrines completaran el recorregut en què es mostraran objectes eixits de les mateixes cases de l’alumnat de COMINCREA i dels magatzems de la UA; objectes de tecnologia retro, pantalles, reproductors, fax, càmeres de vídeo, rodets de pel·lícula anàlegs, mòbils blanc i negre, jocs de taula, videojocs, accessoris, Tamagotchis, o les tradicionals pessetes. Com a peça central, s’ha creat una instal·lació d’art contemporani on artefactes rebutjats tornaran a la vida després de molts anys en desús.
  •  Concert Remember a càrrec del grup il·licità alacantí dels noranta Noviembre (21.30 h): el seu primer disc conté la cançó «Adiós a las armas», un himne que els va catapultar a la fama durant tota la dècada)

Els organitzadors han triat els 90 per la importància històrica d’aquests, una dècada que va sorprendre per canvis en la política internacional (desintegració de l’URSS o la caiguda del mur de Berlín); tecnològics (la creació de Windows 95, el cercador Google o el llançament del més que conegut MSN Messenger de Microsoft); musicals (naixement del grunge-abanderat per grups com Nirvana; es consolida a Anglaterra el Brit Pop amb grups com a Oasis, Blur o Radiohead; música alternativa que usa noves tecnologies com The Chemical Brothers, The Smashing Pumpkins, The Prodigy; i noves bandes espanyoles que es desmarquen de la “Movida” amb l’etiqueta d’indie com Australian Blonde o Los Planetas); el videoclip, que va viure l’edat daurada durant aquesta dècada; l’street art que viu un gran moment creatiu; el cine referent d’aquesta època d’innovacions visuals (Jurassic Park), o les revolucionaris pel·licules de Quentin Tarantino (Reservoir Dogs, Pulp Fiction).

Web de l’esdeveniment

 

En la roda de premsa de presentació del festival, celebrada el dimarts 2 de març a les 11.30h en la Seu ciutat d'Alacant, la professora d’aquesta assignatura i coordinadora de Retroalimenta’t, Cande Sánchez, va desgranar el programa d’activitats acompanyada per l’alumnat del màster que han creat la proposta d’enguany: Ingrid León, Nuria Coloma i María Pérez (Imatge corporativa, web i disseny); Tatiana García i Guillermo Megías (activitats, concerts i retromarket); Daniel Aguilar (vídeo de l’exposició) i Sol Escobar, coordinadora de l’exposició. El festival té el finançament de la Facultat d’Econòmiques, el màster COMINCREA i el Departament de Comunicació i Psicologia Social. L’alumnat ha fet totes les funcions de la gestió d’un esdeveniment: cerca de finançament, disseny de la idea, la gestió cultural, la producció de l’esdeveniment, la comunicació i l’avaluació.

Retroalimentate_2019_1
Retroalimentate_2019_2
Retroalimentate_2019_3
Retroalimentate_2019_4

 Presentació en roda de premsa de les activitats de Retroalimenta't de la Cultura

 

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464