Saltar apartados
 • UA
 • veu.ua.es
 • El MUA mostra l'evolució del ferrocarril en..iutat d'Alacant amb "Alacant i el seu tren"

El MUA mostra l'evolució del ferrocarril en la ciutat d'Alacant amb "Alacant i el seu tren"

Alacant, 28 de juny de 2019
per Alejandro Ferràndez i Mas

El pròxim dimarts 2 de juliol a les 13.30 h el Museu de la Universitat d'Alacant inaugura a la Sala el Cub l'exposició Alacant i el seu tren de l'associació de modelisme ferroviari El Trenet, la qual es podrà visitar fins al 28 del mateix mes. L'exposició inclou una maqueta a escala 1/160 de la ciutat d'Alacant amb circulació de trens en miniatura.

Alacant i el seu tren

«Benvinguts a l’exposició «Alacant i el seu tren». Aquest treball arreplega l’evolució constant de la ciutat alacantina al llarg de l’últim segle i mig mitjançant la visió dels Camins de Ferro. Des de temps més primitius, el ferrocarril ha demostrat ser una peça clau en el desenvolupament econòmic. Un eix vertebrador de petits pobles amb les grans ciutats.

Alacant, per la posició estratègica que té, és una finestra d’oportunitats amb el Mediterrani. Cal destacar que la província va ser un primer punt de connexió fèrria amb Madrid, l’any 1858, gràcies a l’obstinació de la societat alacantina que, juntament amb el projecte del Sr. José de Salamanca, i la Companyia de FFCC d’Alacant a Almansa (més tard MZA), van fer possible que Sa Excel·lència, la Reina Isabel II, estiguera en el viatge inaugural del 26 de maig de l’any 1858.

160 anys donen per a molt..., des del «Tren Botijo» al «Tren Correo». Dels expressos dels anys 70 de la companyia Dels Wagons and Lits al Talgo per via electrificada a la fi dels 80. Després va arribar el popular «Euromed» que connecta Alacant amb Barcelona.... El progrés s’obria pas. Ja en ple segle XXI, el primer tren AV, l’Àlvia, entrava a Alacant Terme. I l’avanç més recent i rellevant va ser l’arribada i la implantació del «AVE» (Tren d’Alta Velocitat), que connecta Alacant amb Madrid en poc més de dues hores. Tota una fita.

Tampoc ens oblidem dels ferrocarrils de via estreta. El TRAM ha sigut una aposta encertada per part de Ferrocarrils de la Generalitat. En l’actualitat, n’hi ha 6 línies, una d’aquestes nova, la L5 que recentment ha sigut estrenada. La reimplantació del tramvia va poder ser una aposta arriscada, però es correspon a la perfecció amb els nous temps que ens esdevenen. Aquesta exposició, mitjançant mòduls a escala N (1/160), vol representar aquest passat, aquest present, per a mai oblidar d’on venim en un futur.»

 

Horaris de circulació dels trens:

 • Dilluns 8/15/22 (juliol)
  Des de les 18:00 hores fins les 19:30 hores
 • Dimecres 3/10/17/24 (juliol)
  Des de les 18:00 hores fins les 19:30 hores
 • Divendres 5/12/19/26 (juliol)
  Des de les 18:00 hores fins les 19:30 hores

 

Per a més novetats, pots consultar les xarxes socials d'Associació El Trenet: Facebook - Instagram

Expo_Alicante_tren4
Expo_Alicante_tren5
Alicante y su tren MUA 1
Alicante y su tren MUA 3
Alicante y su tren MUA 4
Alicante y su tren MUA 5
Alicante y su tren MUA 7
Alicante y su tren MUA 6
Expo_Alicante_tren2
Expo_Alicante_tren3

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464