Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Residències Plus de creació artística 2019 en el MUA

Residències Plus de creació artística 2019 en el MUA

Alacant, 24 de juliol de 2019

Per cinquè any consecutiu, la Universitat d'Alacant, a través del Museu de la Universitat d'Alacant (MUA), ha convocat el programa de residències de creació i recerca en art contemporani PLUS amb l'objectiu de recolzar, promocionar i difondre la creació i la recerca artística i cultural, així com la seua transmissió a la ciutadania.

Del 15 al 26 de setembre, els artistes seleccionats realitzen el seu projecte artístic en les dependències del MUA, convertint el museu en un espai de creació i recerca multidisciplinària. A més, aquestes residències es complementen amb trobades amb diferents agents culturals per a potenciar la projecció i la professionalització dels artistes.

Les obres resultants seran exposades en la Sala Sempere del MUA del 13 de setembre al 10 de novembre de 2019, promovent-se un ampli programa de visites guiades i editant-se un catàleg amb ISBN per a la difusió dels projectes i la promoció dels artistes.

Els artistes participants enguany són:

Residències Plus MUA 2019 4
Residències Plus MUA 2019 3
Residències Plus MUA 2019 6
Residències Plus MUA 2019 10
Residències Plus MUA 2019 11
Residències Plus MUA 2019 12
Residències Plus MUA 2019 7
Residències Plus MUA 2019 8
Residències Plus MUA 2019 9
Residències Plus MUA 2019 1
Residències Plus MUA 2019 2
Residències Plus MUA 2019 5

Durant les Residències s'estan realitzat trobades amb:

  • Diana Guijarro (comissària)
  • Lidó Rico (artista)
  • Mª Ángeles Sánchez Rigal (Galeria Artnueve)
  • Zuazo (artista)

Així mateix, s'ha programat la visita de la galerista Begoña Martínez Deltell (Galeria Aural)

Projectes:

INTER -FAÇ.
DD MART (Helena Aguado / Manu Sanz)
Aquest projecte anomenat Inter-faç, naix a partir de la inquietud davant el desenvolupament exponencial de realitats fictícies en el món virtual, que se solapen sobre els fets objectius i els oculten. A través de les xarxes socials hem deixat de relacionar-nos físicament per a fer-ho virtualment. La frivolitat portada a l'extrem edulcorat dels filtres, qüestiona la visió subjectiva de qualsevol circumstància exposada. En aquestes escultures l'espectador interactua amb les obres de forma conscient i inconscient, formant així una relació amb l'avatar (objecte i subjecte). Es plantegen espais de trànsit que conviden a endinsar-se en un món paral·lel en el qual s'incite a la reflexió. Es relaciona aquest espai físic amb els espais virtuals; les xarxes socials; les noves fronteres entre l'àmbit privat i l'àmbit públic; i la confusió generada per l'ocupació massiva d'informació poc fiable o completament falsa.

TOT ESTÀ PASSANT
Abel Jaramillo
Tot està passant aborda les interferències i relacions entre text, imatge i cos a partir d'un guió de cinema i la seua pel·lícula homònima: Le Camion (1977) de l'escriptora i cineasta francesa Marguerite Duras. El projecte planteja un film expandit i disseccionat, que excedeix els seus límits cap al cos i l'objecte. En aquesta línia, el projecte tracta de compondre un film més enllà de la imatge en moviment, on elements escultòrics i objectuals componen parts de la pel·lícula, així com textos i instal·lacions, provocant un acostament a la idea de cinema que es desprén de la pantalla i es desplega en altres estructures.

 

INTER-SER
Ana Pastor
Artista alacantina formada entre Alacant i Londres, la seua obra segueix dues línies de recerca que parteixen de l'angoixa existencial i es bifurquen en la crítica cultural a l'imperatiu de la felicitat i en la cerca de la identitat individual. Des d'un punt de vista existencialista i ateu, la seua exploració sobre la identitat s'ha basat en aspectes físics, fisiològics i psicològics, adoptant el cos humà com a referència i material de treball.
En el projecte "Inter-ser" que desenvolupa en la Residència PLUS, treballa amb el microbioma, el conjunt de bacteris que poblen el nostre organisme i que quasi tripliquen en nombre a les nostres cèl·lules. Un interessant treball on amb vídeo i material de laboratori Pastor mostra d'una manera alhora pràctica i poètica l'abast dels nostres contactes diaris i com a produir-se l'intercanvi bacterià ens "contaminem" uns desl altres i acabem, més que sent, "inter-sent". Més informació en www.anapastorarte.com

 

TOTS SÓN TROFEUS DE CAÇA FURTIVA
Luisa Pastor
Aquest treball parla de la petjada que deixa l'animal en el mercat il·legal del nou colonialisme capitalista. Ara, la forma corpòria de l'animal es converteix en un trofeu que té el seu valor en or -signe de la mercaderia i de la seua forma de representació- que impulsa el perfecte funcionament del sistema híper-consumista del comerç il·legal. Així, la seua intenció és treballar la figura de l'animal com a metàfora, amb la finalitat d'analitzar les relacions de poder que motiven l'espoliació, la colonització, la caça furtiva i l'esclavitud com a característiques del món contemporani.

 

L'ARGONAUTA
Víctor Llanos
El plàstic suposa al voltant del 10 per cent de tota la brossa que produeix la humanitat, i no obstant això, a diferència de la majoria de deixalles, és un material obstinadament durador. Els plàstics afecten des de fa molts anys al sistema endocrí humà i animal que també regula l'aparell reproductor. La proposta posa de manifest la realitat en la qual seguim amb el plàstic, dins i fora del nostre organisme. Es proposa una estructura arbòria i articulada que adopta la configuració d'un fàsmid i que desenvolupa la seua activitat en l'espai urbà de la ciutat.

Victor Plans - Residències Plus MUA 2019 1
Victor Plans - Residències Plus MUA 2019 2

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464