Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Programació d'arts escèniques i musicals ACUA per al 1r quadrimestre de 2019/2020

Programació d'arts escèniques i musicals ACUA per al 1r quadrimestre de 2019/2020

Alacant, 16 de setembre de 2019

El Servei de Cultura de la Universitat d'Alacant presenta la programació ACUA d'espectacles de música, teatre i dansa per al primer quadrimestre d'aquest curs 2019/2020. La programació, que es desenvoluparà principalment en el Paranimf, posarà en escena catorze propostes fins al 4 de desembre, entre les quals figuren sis concerts (amb estils tan diversos com el reagee-ska, el trap, les músiques populars o el flamenc, i artistes de la talla de Soleá Morente, Alba Carmona, o la companyia de Pilar Andújar), una peça de dansa, cinc representacions teatrals (amb el pas de la XXVI Mostra de Teatre per la Universitat) i una Nit de Monòlegs. El tret d'eixida el donarà, el dimecres 25 de setembre, la Companyia Eia amb la seua funció de circ contemporani InTarsi , millor espectacle revelació en els Premis Max 2017. 

Les propostes en valencià/català vindran en aquesta ocasió de la mà d'Inútils Mots. Teatre de la Paraula (monòleg teatralitzat Pompeu Fabra: jugada mestra , el 26 de setembre), del grup de música regae fusió Auxili i el raper Lildami (Concert de la Setmana de Benvinguda el 2 d'octubre), i de Maror Produccions ( Els dies de la nit , representació de la XXVI Mostra de Teatre Espanyol d'Autors Contemporanis, el 13 de novembre).

Dins de l'apartat de música, el flamenc tindrà un gran pes específic en la nova ACUA gràcies a l'anunciada presència de la companyia de Pilar Andújar (6 de novembre, dins del Cicle Juno a la Tardor) i a Soleá Morente, que presentarà el seu nou àlbum Ole Lorelei (21 de novembre). Canviant d'estil, el 7 de novembre tindrem el concert d'Alba Carmona amb el seu primer disc en solitari (també en el Cicle Juno a la Tardor).

Com a ingredient sempre important de la programació, la dansa estarà representada aquest quadrimestre per Mawu (Cia. Aina Llanes, 16 d'octubre), espectacle que tracta la temàtica de gènere des d'una òptica mitològica i una barreja d'estils urbans i contemporanis.

Per la seua banda, els monòlegs s'obrin pas per primera vegada amb personalitat pròpia en la programació universitària. En aquest cas tindran accent femení, i se celebraran el 23 d'octubre dins del Congrés Internacional sobre l'Humor Verbal amb una actuació conjunta de monologuistes tan populars com Raquel Sastre, Valeria Ros o Susi Caramelo.

La programació per a aquest quadrimestre inclourà també, com és habitual, una oferta especialment dirigida a estudiants d'IES en horari matutí, amb la participació de l'Aula de Teatre de la UA ( La tempestad , 29 d'octubre), l'Aula de Teatre de la Universitat d'Almeria ( Nana , 30 d'octubre, amb sessió doble vespertina per a públic general), Bambalina Teatre Practicable ( La Celestina , 19 de novembre) i d'Entertainer Teachers ( Concert didàctic , 27 de novembre).

El tancament d'ACUA serà el 4 de desembre a càrrec de la Coral Universitària i el seu Concert d'hivern .

 

Informació:

Venda d'entrades : Llibreria Compàs (núm. 35 en el plànol ), veu.ua.es/entradas (online), i una hora abans en l'espai de la representació.

Entrades sessions per a IES : 3 € en taquilla. Reserves per a grups en: ofi.cultura@ua.es

 

Programació:

Novembre i Desembre 2019

Setembre 2019

 

Octubre 2019

ESPECTACLES
Dimecres 25 de setembre - 20.00 hores - Paranimf de la UA

InTarsi - Companyia eia

El 10è Festival CircArte (del 13 al 29 de setembre) presenta en el Paranimf InTarsi , un espectacle poderós, poètic, divertit i humà de la Companyia eia , referent del circ contemporani espanyol i europeu. InTarsi , que va ser Millor Espectacle Revelació en els Premis MAX 2017 i Premi Especial del Juray en la VII Edició dels Premis Zirkolika, reflexiona de manera evocadora sobre la complexitat de les relacions humanes.

Entrada: 5 €

 

Dijous 26 de setembre - 12.30 hores - Col·legi Major de la UA

Pompeu Fabra: jugada mestra - Inútils mots, Teatre de la Paraula

Dins de la Jornada Internacional: 100 anys de l'obra de Pompeu Fabra i amb motiu del Dia Internacional de les Llengües, el dijous 26 es representa en el Col·legi Major de la UA el monòleg teatral Pompeu Fabra: jugada mestra .

Un tenista interpel·la el públic de la sala. Es pot jugar a tennis sense regles? No és possible. En l’esport, com en la llengua, cal compartir unes normes i acceptar-les per a jugar bé. Pompeu Fabra, un tennista apassionat, va proposar unes normes per al català que van ser acceptades i compartides per tothom. Aquest és el punt de partida d’un espectacle que utilitza la metàfora esportiva per introduir-nos en la dimensió científica, humana i ciutadana del geni ordenador de la llengua catalana.

Text d’Òscar Intente en col·laboració i amb direcció de Maria Pla.

Més informació sobre l'obra: http://www.penedescultura.cat/agenda/monoleg-fabra-teatre

Entrevista a Òscar Intente en http://puntinformatiu.cat

Representació en valencià. Entrada lliure.Dimecres 2 d'octubre - 20.00 hores - Paranimf de la UA

Concert Setmana de Benvinguda: Auxili + Lildami

Concert doble de música en català.

Auxili

El final de la gira Retrobar-se el front de la jove reggae band Auxili passa pel Paranimf de la UA.

Amb tres llargs ja en la seua discografia,  Tresors  (2018) marcarà segurament un punt d’inflexió en la carrera dels d’Ontinyent. Després dels primerencs i efectius ritmes de  Dolç atac  (2015) i la consagració estilística i el salt a la popularitat que suposà el segon àlbum  Instants cremant  (2016), les deu perles de  Tresors  ens mostren uns Auxili tan madurs com destres en el control de la seua fórmula: l’equilibri entre fusió i arrel jamaicana de la seua proposta musical ja no és casual ni incipient, i la dualitat d’amor i lluita intrínseca a la tradició del reggae amera amb naturalitat el corpus líric del seu darrer treball.

"Tinc una guitarra que crida  Auxili  quan plora el món, tinc una guitarra que dóna guerra i dispara amor".

Lildami

Lildami és el pseudònim de Damià Rodríguez, un cantat de rap/trap en català que destaca per un missatge positiu allunyat de l’estereotip de drogues o violència i que acumula ja més de 3.900.000 visualitzacions i més de 19.000 subscriptors al seu  canal de Youtube .

Llicenciat en disseny industrial, «a aquest  coco  creatiu també li brollen lletres intel·ligents, punyents i iròniques d’altíssima destresa, que acompanya dels millors beats , fet pel qual ha deixat la seua feina a la Seat i ha decidit fer volar el seu talent en el món de la música. I creieu-ho, ha pres la millor decisió i ho agraïm com a amants del seu art. Aquest any presenta un disc ( Flors mentre visqui ) i una gira d’inici prometedors com cap. Sí, als PPCC també tenim escena rap/trap en català, i de la millor. Us presentem la punta de llança: Lildami».

Entrada: 10 €

 

 

Dimecres 16 d'octubre - 20.00 hores - Paranimf de la UA

Mawu - Cia. Aina Llanes

Espectacle de dansa contemporània. Premi La Llotja 2017.

Mawu fa al·lusió a la deïtat africana Mawu-Lisa, un personatge mitològic complex i androgin compost per dos éssers: Lisa, que representa la meitat masculina, i Mawu, la meitat femenina associada a la lluna, la nit, la connexió amb la terra, la fertilitat i l’aigua. En escena, sis ballarines i intèrprets representen les filles de Mawu i els seus cossos viatgen a través dels atributs de la seua mare per entendre què representa viure en cos de dona, quins conflictes d’identitat es presenten, quina és la relació amb el seu llinatge i com es fusionen amb el col.lectiu.

Les ballarines, sota la direcció de la coreògrafa Aina Lanas, s’uneixen al projecte venint d’estils de dansa diversos, entre danses urbanes i moviment contemporani. Dones diferents amb punts de vista i experiència en comú: fortes, independents i emprenedores.

Coreografia/direcció: Aina Lanas 
Interpretació: Sonia Prado, Kenya Sauer, Anna Sagrera, Paloma Ramos, Irene Baeza, Miriam Salvador. 
Música original: David Duffy, Nakany Kanté 
Disseny de llums: Fran Ortega 
Vestuari: Esther Camacho 
Col·laboració: L'Estruch, Teatre de La Llotja, SAT! Sant Andreu Teatre, Fabra i Coats, Generalitat de Catalunya, NA i Armoniza.

Aina Lanas

Ballarina i coreògrafa, va nàixer a Barcelona. Es va formar en Ballet, Jazz i Contemporani des que tenia 11 anys. Més tard va començar la seua carrera en Danses urbanes i Dansa comercial després de viatjar a Los Angeles. Va treballar en programes de televisió com X-Factor, Operación Triunfo, MTV, va actuar amb artistes internacionals com Florence Foresty, The Johnny Freelance Experience, Le Chic o Soraya i va ballar per a publicitat, esdeveniments, espectacles i marques com Nike, Puma, Desigual, Martini o White Sensation. També va formar part de diferents companyies professionals com Kulbik Danse CO i D’Block i va crear les seues produccions pròpies Urban / Contemporary Fusion amb el col·lectiu Aina & Arias, amb el qual ha recorregut Amèrica Central o la Xina. Paral·lelament al seu treball com a instructora de dansa, va fer la coreografia d’espectacles per als millors clubs de Xangai, Barcelona i Eivissa. Mai va deixar d’entrenar i encara viatja al Japó i Europa per a aprendre de mestres com Yoshie Koda, Rootlessroots, David Zambrano i molts més. El seu últim projecte va ser Heart Ibiza amb el Cirque du Soleil com a ballarina, intèrpret i musa. Actualment forma part de l’elenc de dansa i coreògrafa de ‘Gatsby Barcelona’ per a BCN Science.

Entrada: 5 €

Sorteig en facebook de CulturaenlaUAde 25 invitacions dobles, del dilluns 14 d'octubre a les 11.00 hores fins al dimarts 15 d'octubre a les 13.00 hores.

 

Dimecres 23 d'octubre - 19.00 hores - Paranimf de la UA

Nit de monòlegs i xarrada entre còmics

Dins del marc del Congrés Internacional sobre l'Humor Verbal , que se celebra a la Universitat d'Alacant del 23 al 25 d'octubre, el Paranimf acull una vetlada en la qual participaran coneguts i conegudes monologuistes de l'escena nacional. En primer lloc, es realitzarà una xarrada entrevista entre Patricia Sornosa, Patrícia Espejo, David Guapo i Dani Alés. Seguidament, començaran les actuacions de Valeria Ros, Virginia Riezu, Raquel Sastre i Susi Caramelo, presentades per Dani Alés.

Dimarts 29 d'octubre - 12.00 hores - Paranimf de la UA

La Tempestad - Aula de Teatre de la UA

L'Aula de Teatre de la UA posa de nou en escena la seua creació del curs 2018/2019:  La tempestad , de William Shakespeare. L'elenc de l'Aula de Teatre, amb el seu director Iván Jiménez al capdavant, ens proposa la recreació d'un "conte" meravellós i ple de màgia en el qual es mostra una nodrida amalgama d'emocions i sentiments humans. Una proposta que transita entre la comèdia i el drama, la llum i la foscor, sense bons ni dolents; una radiografia de l'ànima dels personatges de Shakespeare, però amb un neó rosa.

En castellà.

Entrada: 3 €  en taquilla. Sessió especial per a IES, oberta al públic en general.

Dimecres 30 d'octubre - 12.00 i 20.00 hores - Paranimf de la UA

Nana - Aula de Teatre de la Universitat d'Almeria

Nana trena una cadeneta de records al costat de les seues filles i nétes abans que el llit, bressol, altar, i ara mortaja, reclame el seu cos.

Nana és un homenatge a les dones que ens cuiden, les que són el pilar de cada família. Dones que són el llibre on s'escriu la història familiar.

Direcció: Diego Armando Alías Santos.
Ayt. direcció: Pilar Barbera.
Creació col·lectiva de l'Aula de Teatre de la Universitat d'Almeria .

Entrada: 3 €  en taquilla. Sessió especial per a IES a les 12.00 hores, oberta també al públic en general. Sessió per a públic en general a les 20.00 hores.

 

Dimecres 6 de novembre - 20.00 hores - Paranimf de la UA

Abrazo  - Companyia de Pilar Andújar

El tercer certamen de dones creadores Juno a la Tardor, que se celebra en diferents localitzacions de la Comunitat Valenciana, porta al Paranimf Abrazo , de l'alacantina Pilar Andújar .

Abrazo és un espectacle interactiu de Flamenc Teatre que parla de la fase de l'enamoramet i de la química que aquesta produeix en el cervell. «Encara que la intuïció ens advertisca des d'un principi, no hi ha qui atenga a raons. O sí? Es pot controlar el subconscient? Existeix l'amor a primera vista? Amb una abraçada és suficient per a enganxar-se? Uns prefereixen no arriscar i uns altres prefereixen tirar-se al buit i abraçar encara que calga morir. I tu, de quin costat estàs?»

Direcció i Coreografia: Pilar Andújar

Intèrprets i guió: Miguel Such i Pilar Andújar

Fotografia: Jorge Arnao i Jesús Varetes

Textos: Olivia Martínez Giménez de León, Pilar Andújar, Miguel Such, Oliverio Girondo, Vicente Aleixandre i Angel Gonzalez.

Entrada 5 €Dijous 7 de novembre - 20.00 hores - Paranimf de la UA

Alba Carmona en concert

Estudiosa de la música d'arrel, Alba Carmona s'ha mogut durant anys entre els sons de les diferents músiques populars i la música moderna.

Ha trepitjat una infinitat d'escenaris junt artistes amb els quals no ha parat d'aprendre i compartir: Perico Sambeat, Carlos Saula, Chanos Dominguez, Las Migas, Mauricio Sotelo...

Les experiències al llarg de 18 anys en la música, el pas del temps i les emocions de la seua recent maternitat han provocat en ella la necessitat d'expressar-se per primera vegada amb veu pròpia i donar forma a nou cançons que integren el seu primer disc, compost quasi íntegrament per ella i produït per Jesús Guerrero.

Concert dins del cicle de dones creadores Juno a la Tardor(programa).

Vídeo d'una part de l'actuació en facebook


Entrada 5€

 

 
Dimecres 13 de novembre - 20.00 hores - Paranimf de la UA

Els dies de la nit - Maror Produccions

 

La Mostra Teatre Español d'Autors Conemporáneo estarà de nou en el Paranimf, i en aquesta XXVI edició ho farà amb  Els dies de la nit , obra de Joan Lluís Moreno representada per  Maror Produccions.

Els dies de la nit  és una història de solitud, compartida i imposada, d'una parella d'ancians als quals només els queda la companyia mútua i la dels records, a voltes tan agres que seria millor acomiadar-se definitivament. María i Quico -més una que l'altre- fan memòria d'alguns moments de la seua vida passada i també del present: moments feliços per a intentar il·luminar els dies de la nit de la vida; moments dolorosos que fan la nit encara més fosca. I enmig de tots dos, el record de la filla absent. Tendresa, humor, tristesa: la vida mateixa.

Director: Pep Cortés

Amb Neus Agulló i Tomàs Mestre.

Aforament limitat a100 espectadors. Obra en valencià.

Venda anticipada d'entrades (12€ - descompte del 50% presentant el carnet de la UA)  

 

Àlbum de fotos en facebook de l'actuació

 


Dimarts 19 de novembre - 11.00 hores - Paranimf de la UA

La Celestina - Bambalina Teatre Practicable

El teatre clàssic estarà present en la programació d'ACUA en versió de teatre de titelles. El 19 de novembre, Bambalina Teatre Practicable ens presenta La Celestina , de Fernando de Rojas, amb adaptació de Jaume Policarpo.

«No recordava així aquesta obra, tan densa i intricada, la seua subtilesa filosòfica, la seua viveza intel·lectual. No sabia que tot, en essència, segueix igual cinc-cents anys després. Aqueixa pulsió universal que s'acompassa amb cent moments escènics d'altres grans dramaturgs universals.

La vida es comprèn en escriure en ella.

Mentre repense el que diuen els personatges, reviuen en mi mil impressions d'infància en aquell poble meu ple de gents, els amagats cors de les quals bategaven al són d'idèntiques passions i animositats.

Em maravillo.» Jaume Policarpo

Intèrprets: Águeda Llorca i Pau Gregori.

Entrada: 3 €  en taquilla. Sessió especial per a IES, oberta també al públic en general.Dijous 21 de novembre - 20.00 hores - Paranimf de la UA

Soleá Morente en concertFlamenc amb majúscules en la programació d'ACUA d'aquest quadrimestre: ens visita Soleá Morente per a presentar-nos en directe el seu Ole lorelei.

«Tot va sorgir amb un tema. Va emergir com per encantament Ya no solo te veo a ti  i açò resultaria ser l'embrió d' Ole lorelei , el nou àlbum de Soleá Morente , una col·lecció de petites joies i joies no tan xicotetes a mig camí entre l'elegància pop i l'espontaneïtat flamenca.

La filla mitjana d'Enrique Morente i la balladora Aurora Carbonell oscil·la entre un i un altre estil per a tancar un àlbum més eclèctic que el seu anterior endrá que haber un camino  (2015), el seu debut en solitari».

Àlbum de fotos en facebook de l'actuació

Entrada: 10 € 


Dimecres 27 de novembre - 11.30 hores - Paraninifo de la UA

Concert didàctic "Els orígens de les teues músiques" - Entertainer Teachers

Entertainers_Teachers

The Entertainers Teachers torna al Paranimf per a explicar-nos, en un concert didàctic, "Els orígenes de les teues músiques". Es tracta d'un concert en el qual es descriu, de forma molt senzilla però atractiva, amb imatges, textos, anècdotes i diversos instruments, l'evolució de les músiques populars, Viajarem des de la música antiga fins al pop, passant per la música cèltica, el country, el blues, el jazz, el swing i el rock per a conèixer l'evolució de la música fins a la que escoltem avui dia en la ràdio i altres mitjans. Anirem de la mà dels professors Alberto Pérez (Guitarres), Morela Giménez (Chelo) i altres instrumentistes dirigits per  Benjamín Sun (Piano, Veu, Harmònica i Guitarra). 

Entrada: 3 €  en taquilla. Sessió especial per a IES, oberta al públic en general.Dimecres 4 de desembre - 20:00 hores

Concert d'hivern - Coral UA

coral 3 17

La programació d'ACUA d'aquest quadrimestre s'acomiada dimecres 4 de desembre amb el tradicional Concert d'Hivern de la coral universitària . La coral ens oferiran un programa un recorregut per grans temes de la història de la música, on no faltaran nadales populars.

Entrada lliure.


EXPOSICIONS

L’art serà un altre dels pilars importants de la programació cultural de la UA, com ja és habitual. Per al primer quadrimestre arriben al MUA les exposicions  Residències MUA , que s’obrirà al públic divendres, 20 de setembre, i que es podrà visitar fins al 10 de novembre).

El 20 de setembre a les 20 hores s’inaugura a la sala El Cub l’exposició de la Càtedra Miró d’Art Contemporani  Temps d’art 2019  (fins a 27 d’octubre de 2019) amb les propostes plàstiques de Francesc Sempere i David Trujillo, seleccionades per la Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani dins del programa de beques per a la producció d’exposicions en concepte de materials i publicació de catàleg.

L’1 d’octubre serà el torn de l’exposició de Gaspar Jaén, que acollirà la sala Arcadi Blasco; i en data per confirmar, s’exposarà la mostra  40 sobre 40. Artistes i poetes en el 40 aniversari de la Universitat d’Alacant . Sala Cool.

El MUA també està preparant una exposició especial amb motiu del seu vintè aniversari, que s’exhibirà de forma commemorativa a partir de final de novembre.

Fora de les instal·lacions del MUA i organitzada pel Museu, s’exposarà una exposició sobre Emilio Varela, a la Biblioteca General de la UA, amb inauguració el 18 de setembre a les 13 hores.

 

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464