Saltar apartados

Programació del Campus d'Alcoi de la UA

Alacant, 16 de setembre de 2019

El Campus Universitari UA-Alcoi presenta el seu nou programa d'activitats culturals i acadèmiques per al primer quadrimestre de 2019-20, programa que inclou propostes de cinema, teatre, dansa i música, a més de conferències i tallers formatius, presentacions de llibres i activitats científiques a l’Estació de la Font Roja Natura-UA.

Aquesta programació es realitza gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de l'Alcoi, de la Cambra de Comerç i de Mutua Levante, qui, com a patrocinador, ha renovat el conveni per al present curs.

Roda de premsa de presentació (16-9-2019), amb Juan Escrig, president de la Fundació Mútua-Llevant, Raúl Llopis, regidor de cultura de l'Ajuntament d'Alcoi, Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esport i Llengües de la UA, i Antonio Belda, coordinador d'activitats culturals del Campus Alcoi-UA.

 

Programació

Cinema i exposició "Hugo Pratt-Corto Maltès"

El programa comença dilluns 16 amb la projecció de la pel·lícula Eva al desnudo. L’apartat cinematogràfic continuarà amb el cicle «Thriller espanyol contemporani» a les instal·lacions de la Cambra de Comerç els dilluns del 23 de setembre al 25 de novembre, de 19 a 21 hores. Cada sessió constarà de presentació, projecció i posterior debat en les quals es projectaran, amb entrada lliure limitada a la capacitat de la sala, les pel·lícules: La isla mínima; El hombre de las mil caras; No habrá paz para los malvados; Grupo 7; Cien Años de Perdón; El niño; Celda 211; Tarde para la Ira; i Que Dios nos perdone. El cicle està organitzat per l’Aula de Cine de la UA, coordinat per Israel Gil. A més i fora d’aquest cicle, es projectarà la pel·lícula Corto Maltés, el 30 de setembre a les 18 hores, com a activitat complementària a l’exposición "Hugo Pratt-Corto Maltès" que podrà visitar-se des de l’1 d’octubre fins al 29 de novembre, a la Sala d’Exposicions de la Cambra de Comerç. El dia inaugural, l’1 d’octubre a les 18 hores, s’oferirà una conferencia-presentació sobre la mostra.

Conferències

El dimarts 17 de setembre, a les 19 hores, comencen les conferències programades a la sala d’actes de la Seu del Campus amb «De l’àbac al xip», a la sala d’actes. La segona conferència estarà dedicada a «Un model lingüístic educatiu eficient» (28 d’octubre a les 18 hores); continuarà amb «Bolets del nostre entorn» (el 9 de noviembre.de 8.30 a 13.30 h) i finalitzarà amb «Cultura gitana, canvi social i educació» (19 de novembre a les 19 hores).

Teatre, música i dansa

El Teatre Calderón acull la programació teatral, musical i de dansa dissenyada per la UA, que comença amb l’obra «Contra l’amor» (Aula de Teatre de la UA) el dimecres 18 de setembre a les 20 hores. Hi seguirà el concert d’Andreu Valor i Joan Isaac «Sense perdre la cançó», el diumenge 13 d’octubre a les 19 hores; i finalitzarà amb l’espectacle de dansa «Cementeri de flors» Aula de Dansa de la UA), el 13 de novembre a les 20 hores.

Altres activitats

Dues activitats més completen la programació: L’exposició «40 anys dels eleccions municipals»,: (del 10/10/19 al 31/10/19) a la Casa de la Cultura; i la presentació del llibre de la UA Climes i temps del País Valencià (Servei Publicacions UA). 8 d’octubre, a les 18 h a la Glorieta).

A més, el Campus UA-Alcoi desenvoluparà durant aquests mesos quatre d’activitats acadèmiques destinades a la formació per a docents: Coeducació: canvis socials i identitat de gènere a l’aula (CEFIRE); Prevenció i intervenció en les dificultats d’aprenentatge de la lectoescriptura (CEFIRE); Cursos d’anglès i valencià amb la col·laboració d’EOI Alcoi; i Capacitacions docents en valencià i anglès.

L’ampli programa presentat avui inclou també activitats de caràcter científic que es faran a l’Estació Científica Font Roja Natura UA, amb un taller d’Introducció a l’ornitologia. Eines per a l’estudi dels ocells dels ecosistemes mediterranis (27-28 setembre 2019); Jornades Divulgatives Científiques Parcs Naturals de la Font Roja i de la Serra de Mariola. Lloc: Cocentaina. Organitza parcs naturals Font Roja i PN Mariola. (4-6 d’octubre 2019); Bolets del País Valencià. ECFRN UA (25-26 d’octubre de 2019); i Taller de tècniques per a l’estudi i seguiment de mamífers. ECFRN UA (8-9 de novembre de 2019).

La UA també durà a terme diverses activitats en centres educatius d'Alcoi com els programes "Coneix el nostre entorn amb la UA" o "Juguem amb la UA". Personal de la UA participarà també en la XX Edició dels Premis Ciència en Acció (4-5-6 octubre 2019)

 

Dossier Activitats

Contra l'amor

Obra del dramaturg català Esteve Soler, interpretada en valencià per l’Aula de Teatro de la UA. A través de set obres burlesques, Contra l’amor ens fa reflexionar sobre la deformació de l’amor en la nostra societat actual. La possessió, el sacrifici, l’anhel, l’amor romàntic entre altres formes doloroses d’estimar es presenta en forma d’humor negre en aquesta obra magistral de Soler. Deu alumnes encarnen aquests fantàstics personatges que travessen els límits de la fantasia i el temps. Es donen la mà realisme i surrealisme per a fer-nos veure d’una vegada com de nocius podem arribar a ser. Un hotel, un planeta llunyà, una sala de reunions, la terrassa d’un bar o els mateixos llimbs col·loquen la vida en situació extrema. Contra l’amor d’Esteve Soler (1976) ha sigut traduïda a nou idiomes i representada per més de 50 directors en països com els Estats Units, Alemanya, Suècia, Grècia, Romania, Xile, França, Àustria entre d’altres. A més de ser guardonada amb el premi Serra d’Or al millor text teatral de l’any.

 

Cementeri de flors

L'Aula de Dansa de la UA presenta el seu nou espectacle Cementeri de flors. Després de l’èxit del muntatge anterior, La última cena, també amb l’Aula de Dansa UA, el seu director Carlos Peñalver torna amb aquesta nova proposta que descriu com «un espai per a arribar cap a una realitat etèria, on l’oníric s’apodera dels cossos que s’alliberen fins a marcir-se. Al final només queda l’eternitat, l’ànima».

 

Exposició HUGO PRATT I CURT MALTÈS: ITINERARIS CREUATS

Pocs autors han estat tan a prop d’unir en només un concepte aquests tres: autor, vida i obra. Aquest és el cas d’Hugo Pratt, a qui Umberto Eco va definir com un dels grans artistes del segle XX, capaç de fer literatura amb el dibuix i dibuixar amb les paraules. Definint a grans trets l’obra de l’autor de Corto Maltès, es podria dir que va fer còmics que podria llegir el públic adolescent i ser gaudits al mateix temps per un professor universitari. I ho feia amb dibuixos d’una bellesa i tècnica narrativa exuberant, on contava al mateix temps històries cultes, però apassionants i entretingudes. L’any 1967, abans de crear aquesta joia de la historieta mundial en la qual s’ha convertit Corto Maltès, Hugo Pratt ja comptava en el seu haver amb tot un món de viatges, aventures i filosofia al seu darrere, i tot aquest bagatge el va utilitzar per a donar vida al marí que es convertiria en el seu alter ego. Corto recorre un món que s’enfonsa, es jura sempre que fa el millor, hi ha subtilesa, ironia, i bellesa, mentre la seua mirada s’enfronta a escenaris tan distants com l’Orinoco, les Guaianes o els remots arxipèlags d’Oceania. I sempre, de fons, una mirada que porta als seus lectors al mar, a un temps detingut entre la malenconia i la desesperació de ser herois en un món que està desapareixent. Tot això i molt més és Corto Maltès, la major creació i el testimoni vital d’un creador d’historietes que reflecteix l’aventura i el sentit lúdic d’aquesta, amb la barbàrie de la Primera Guerra Mundial com a teló de fons. Plasmar la concepció final d’Hugo Pratt sobre aquelles primeres dècades del segle XX és l’objectiu d’Itineraris creuats, una exposició que recorre les aventures de Corto Maltès: còmics antics i estudis, així com reproduccions d’aquarel·les, dibuixos i vinyetes del marí de Malta.

 

Exposició 40 Anys de les Eleccions Municipals

Amb motiu dels 40 anys de les primeres eleccions municipals, després de l’aprovació de la Constitució, es desenvolupen, en panells i cartells de propaganda política, els antecedents d’aquestes eleccions, la campanya electoral, el resultat d’aquestes i la composició de la Diputació Provincial.

 

Llibre de la UA: Climes i temps del País Valencià

Els territoris adquireixen personalitat geogràfica per les característiques del seu medi físic. En el cas del País Valencià, un espai geogràfic riberenc del Mediterrani occidental, és el clima – o, millor, els seus climes– l’element del medi natural més característic i el que el distingeix d’altres territoris pròxims. Aquest racó del Mediterrani ha estat marcat per uns trets climàtics, en general poc plujosos i amb suavitat tèrmica, amb notables contrastos al llarg del territori i amb manifestacions a voltes extremes dels seus temps diaris, que han sotmès els seus habitants a un alt grau de risc i al qual han hagut d’adaptar-se per a implantar nuclis de població i activitats econòmiques.

En aquesta trajectòria de canvis constants al llarg de la història per causa natural, amb moments freds i càlids, actualment ens trobem davant d’un futur incert en el context de calfament tèrmic causat per l’ésser humà, un escenari que ens obliga a adaptar-nos a manifestacions atmosfèriques més extremes i a un menor confort climàtic.

Climes i temps del País Valencià

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464