Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Programació del CeMaB per al primer quadrimestre del 2019-20

Programació del CeMaB per al primer quadrimestre del 2019-20

Alacant, 26 de setembre de 2019

Sis conferències amb acadèmics i escriptors, tres Seminaris, la tertúlia literària i una jornada dedicada als 80 anys de l'exili, en la nova programació del Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la Universitat d'Alacant, que es durà a terme de setembre a desembre.

CeMaB 1C 2019-20 1
CeMaB 1C 2019-20 2
CeMaB 1C 2019-20 3
CeMaB 1C 2019-20 4

Dossier d'Activitats en pdf

 

SETEMBRE

Conferència de Gabriele Morelli

El dimecres 25 de setembre, a les 11.00 hores en el CeMaB, Gabriele Morelli, filòleg hispanista italià, catedràtic de la Università degli Studi di Bergamo, investigador, autor i editor, impartirà, de la mà del CeMaB i del Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura de la UA, la conferència «El Neruda que yo conocí: el hombre y el poeta», acompanyat pel catedràtic de Literatura Espanyola de la UA Ángel Luis Prieto de Paula.

Entre les obres que Morelli ha editat i compilat destaquen els epistolaris, com el de Vicente Huidobro amb la correspondència datada entre 1918 i 1947 amb Gerardo Diego, Juan Larrea i Guillermo de Torre, i la col·lecció de cartes d’amor de Pablo Neruda; cal assenyalar també, pel valor històric que té, la correspondència que va mantenir Dario Puccini amb Josefina Manresa, vídua de Miguel Hernández, entre els anys 1961 i 1971 per a difondre a Itàlia l’obra del poeta. President de l’Associazione Ispanisti Italiani, és considerat, dins de l’àmbit acadèmic, un dels especialistes principals en literatura espanyola i hispanoamericana, en particular la dels anys de l’avantguarda i la generació del 27.

 

Tertúlia literària «Entre ayer y hoy: del texto a la imagen»

Aquest semestre comença l’activitat del CeMaB amb una nova edició de la Tertúlia literària « Entre ayer y hoy: del texto a la imagen», que té per objectiu reunir persones amants de la literatura per a comentar textos compresos entre el segle XIX i l’actualitat, amb l’ajuda de projeccions, articles d’actualitat, llibres i relats; i amb el seu lema «Aquesta tertúlia la fem entre tots».

Aquesta cinquena edició s’obrirà amb dos relats de Mario Benedetti, continuarà amb Zygmunt Bauman a través d’una crua anàlisi de la realitat creada per l’autor en la seua obra i finalitzarà amb un acostament a la creació artística d’Andrés Neuman a través de la seua poesia i els seus relats. Un capítol important tindran aquest curs les creacions aportades pels participants. En aquest cicle, en particular, s’introdueix una innovació que consisteix en l’aportació, per part dels assistents, del que s’ha anomenat «El top 5», segons les preferències de cada participant, que servirà com a punt de partida per a desenvolupar temes d’autors diversos, en el camp de la novel·la, la poesia i el cine. Es desenvoluparà des del 25 de setembre fins al 13 de novembre, cada dimecres de 17.30 a 20.00 a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (C/ Sant Ferran, 40).

 

Conferència de Guillermo Roz

El divendres 27 de setembre, a les 20.00, l’escriptor argentí Guillermo Roz impartirà la conferència «Autoficciones, autobiografías no autorizada» a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Av. Ramón y Cajal, 4, Sala Altamira). Roz es va graduar en Lletres en la Universitat Nacional de la Plata. El seu últim treball publicat és Las gafas negras de Amparito Conejo (2018), novel·la il·lustrada per Oscar Grillo (Palma d’Or a Cannes, i col·laborador en The New Yorker i per a Pixar). Entre altres guardons, l’any 2016 va guanyar l’edició XXVII del Premi de Narració Breu de la UNED amb el Carpinacci no vuelve i l’any 2014 el XVI Premi Unicaja de Novel·la Fernando Quiñones Malemort, el Impotente, i Les ruego que me odien va obtenir el 2013 el I Premi de Narrativa Francisco Ayala. Ha exercit la docència i el periodisme cultural, i és col·laborador d’El País a Espanya i El Universal de Mèxic.

 

OCTUBRE

I Seminari «La literatura hispanoamericana a l’aula: noves propostes didàctiques»

Organitzat pel CeMaB i el Departament d’Innovació i Formació Didàctica de la UA, durant els dies 21 i 22 d’octubre tindrà lloc en el CeMaB l’I Seminari «La literatura hispanoamericana a l’aula: noves propostes didàctiques». El Seminari té per objectiu dotar l’alumnat del grau de Mestre en Educació Primària i Infantil i al del màster de Secundària de diverses propostes didàctiques que li permeten treballar a l’aula obres d’autors hispanoamericans, i reflexionar al mateix temps sobre la importància que des de les administracions es dóna a aquests continguts; plantejar, en definitiva, aquesta pregunta: té sentit ensenyar llengua castellana i literatura sense incloure la part hispanoamericana? El Seminari estarà dirigit per Ramón Llorens García i Mónica Ruiz Bañuls. Inscripció gratuïta fins al 20 d'octubre. Programa
Conferència d’Alonso Cueto

Organitzada per la Seu Universitària de Torrevella, el divendres 25 d’octubre, a les 20.00, l’escriptor peruà Alonso Cueto oferirà la conferència «Escribir novelas: una aventura y una exploración» a la Societat Cultural Casino de Torrevella.

Alonso Cueto Caballero (Lima, 1954), membre de número de l'Acadèmia Peruana de la Llengua, ha cultivat diferents subgèneres de la novel·la, des de la policíaca fins a la de sentiments, encara que la seua obra pot classificar-se dins del corrent realista del seu país. És un col·laborador habitual de mitjans com El Comercio o la revista Debate, entre molts altres, i exerceix la docència a la Pontifícia Universitat Catòlica del Perú, on és professor de Literatura i imparteix classes de doctorat.

Dins de la narrativa ha rebut nombrosos guardons, com el Premi Anna Seghers pel conjunt de la seua obra l’any 2000, i ha publicat tant relat com novel·la. Caldria destacar títols com El tigre blanco (Premi Wiracocha de Novel·la 1985), La hora azul (23è Premi Herralde de Novel·la, 2005), Grandes miradas, que va ser portada al cine per Francisco J. Lombardi com a Mariposa negra, o el II Premi de Narrativa Alcobendas Juan Goytisolo (2019) amb Palabras de otro lado. Considerat un dels més importants narradors peruans de l’actualitat, la seua obra ha sigut traduïda a més de deu idiomes.

 

Conferència d’Antonio Gil

El dimecres 30 d’octubre, a les 10.00, el director de l’Institut Cervantes a Alger, Antonio Gil, ens parlarà sobre la poesia andalusina amb la conferència «Herencia Omeya. La poesía andalusí: origen y evolución». La presentació serà a càrrec del catedràtic d’Estudis Àrabs i Islàmics i director del Departament de Filologies Integrades de la UA Luis F. Bernabé Pons, en un acte organitzat per aquest departament, Casa Mediterrani i el CeMaB.

Antonio Gil de Carrasco, llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de Granada, màster en Lingüística Aplicada per la University of Salford i doctor en Lletres per la Manchester Metropolitan University, ha sigut director a Manchester de l’Oficina d’Educació de la Conselleria d’Educació de l’Ambaixada d’Espanya, Assessor de Llengües Modernes a Anglaterra en l’autoritat educativa de Cheshire, i director dels centres de l’Institut Cervantes a Manchester/Leeds, el Caire/Alexandria, Tel Aviv, Damasc, Istanbul i Tòquio. En la actualitat dirigeix l'Institut Cervantes d'Argel.

NOVEMBRE

XIII Seminari hispanoargentí «Genealogia de la creativitat» (in memoriam Claudio Lizárraga)

El Departament de Sociologia I i el CeMaB de la UA, juntament amb la Facultat de Ciències i Humanitats de la Universitat Nacional del Litoral (Santa Fe, l’Argentina), presentaran el XIII Seminari hispanoargentí «Genealogia de la creativitat» (in memoriam Claudio Lizárraga), que tindrà lloc els dies 14 i 15 de novembre a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (C/ Sant Ferran, 40). Dirigit per Eva Valero Juan, directora del CeMaB, Laura Tarabella, degana de la Facultat de Ciències i Humanitats de la Universitat Nacional del Litoral (Santa Fe, l’Argentina), i Juan Antonio Roche Cárcel, professor de Sociologia de la Cultura i de les Arts de la UA, el Seminari parteix amb la idea de mostrar, des d’un enfocament fonamentalment sociològic, el complex prisma de les bases que sustenten al fenomen creatiu i, adherit a això, planteja també esclarir la definició dels tres conceptes en què s’emmarca l’objecte d’estudi: «la creativitat», «la creació» i «el creador». Veure programa

La inscripció és gratuïta i es pot realitzar fins al 13 de novembre a través del següent formulari. Les persones que acrediten una assistència del 80% rebran un diploma expedit pel CeMaB. Formulari d'inscripció

 

Seminari «El teatre i la història. Representacions de la conquesta en algunes dramaturgues mexicanes»

Del 19 al 21 de novembre es farà al CeMaB el seminari «El teatre i la història. Representacions de la conquesta en algunes dramaturgues mexicanes» amb la participació dels professors Daniel Meyran (Université de Perpignan) i Miguel Zugasti (Universitat de Navarra) entre d’altres. La direcció estarà a càrrec de Beatriz Aracil i Mónica Ruiz Bañuls, amb l’organització del màster en Estudis Literaris de la UA, el Projecte Construcció/reconstrucció del món precolombí i colonial en l’escriptura de dones a Mèxic (segles XX-XXI) (PGC2018-096926-B-100) i el CeMaB, i la col·laboració del Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura i la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA. Programa.

La inscripción es GRATUITA y se puede realizar hasta el 18 de noviembre a través del siguiente formulari. Las personas que acrediten una asistencia del 80% recibirán un diploma expedido por el CeMaB.

 


Presentació de llibre de Patrizia Spinato (Istituto di Storia dell’Europa Mediterranea, CNR Milà)

Dimarts 26 de novembre, a les 12.00 hores, Patrizia Spinato, investigadora en el Istituto di Storia dell’Europa Mediterranea (CNR Milà), realitzarà la presentació del seu llibre "Giuseppe Bellini tra Mediterraneo e Atlantico. En músicos callados contrapuntos" (Roma, Bulzoni, 2019), lliure-homenatge al mestre Giuseppe Bellini (Isorella, 23 d'octubre de 1923-19 de juny de 2016), destacat hispanista italià, catedràtic de literatura hispanoamericana en la Universitat de Milà i un dels principals estudiosos de la literatura hispanoamericana en Lombardía.

Li acompanyarà José Carlos Rovira, Catedràtic de Literatura Hispanoamericana en el Dpto. de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura de la Universitat d'Alacant.

 

Conferència de Juan Pablo Villalobos

El dimecres 27 de novembre, a les 16.00, ens visitarà al CeMaB l’escriptor mexicà Juan Pablo Villalobos, que ens parlarà sobre «Risa y solemnidad: irreverencia y prestigio en la literatura latinoamericana», acompanyat del professor de Literatura Hispanoamericana a la Universitat de Zaragoza Daniel Mesa. Villalobos, el segell característic del qual és un particular, iconoclasta i càustic humor negre que hibrida els gèneres, és autor de novel·les com Fiesta en la madriguera (Anagrama, 2010), la traducció de la qual a l’anglès, Down the Rabbit Hole, va ser finalista del First Book Award del periòdic londinenc The Guardian), o No voy a pedirle a nadie que me crea (Anagrama, 2016), que va obtenir el 34è Premi Herralde de Novel·la. La seua obra ha sigut traduïda i publicada en més de 14 països. És col·laborador de diversos mitjans, com Letras Libres, Gatopardo, Granta, O Estado de São Paulo i diversos blogs. En 2018 es va publicar Yo tuve un sueño, compost per deu breus relats sobre la migració de xiquets centreamericans als Estats Units.

 

DESEMBRE

JORNADA DEDICADA A l’EXILI als 80 anys del començament del desterrament republicà després de la Guerra Civil espanyola

El dilluns 2 de desembre es farà al CeMaB una jornada commemorativa al voltant dels 80 anys de l’exili, en horari d’11 a 18, hi intervindran: Manuel Aznar Soler (Universitat Autònoma de Barcelona), María Campillo (Universitat Autònoma de Barcelona), Joaquim Espinós (Universitat d’Alacant), Carles Cortés (Universitat d’Alacant), José Carlos Rovira (Universitat d’Alacant), Enric Balaguer (Universitat d’Alacant) i Víctor Manuel Sanchis Amat (Universitat d’Alacant). Coordinen Enric Balaguer i José Carlos Rovira. Secretaria Acadèmica: Isabel Marcillas (Universitat d’Alacant).

 

Conferència de Sonia Betancort

El dilluns 9 de desembre, a les 11.00 hores, Sonia Betancort, professora de Llengua, Literatura, Expressió Oral i Escrita, i Didàctica de la Llengua i la Literatura en la Universitat Camilo José Cela de Madrid, impartirà la conferència titulada «Borges, explorador de culturas lejanas», al CeMaB. L’acte serà presentat per José Carlos Rovira.

A la vesprada, a les 20.00 hores, amb la coordinació d’Elisa Munizza, en la llibreria 80 Mundos d’Alacant presentarà el seu llibre «Oriente no es una pieza de museo. Jorge Luis Borges, la clave orientalista y el manuscrito de Qué es el budismo» (Publicacions Universitat de Salamanca, 2019).

Sonia Betancortés doctora en Filologia Hispànica per la Universitat de Salamanca. Ha centrat les seues investigacions en l'àmbit de la poesia i la narrativa espanyola i hispanoamericana contemporànies, en l'orientalisme hispà i en el concepte d'hipertext literari, així com en les seues possibilitats didàctiques. Ha publicat més d'una vintena d'articles, llibres i separates en el camp dels estudis literaris i ha realitzat estades i participat en projectes d'investigació a Amèrica Llatina, els Estats Units i Espanya.


 

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464