Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Programació ACUA d'arts escèniques per al segon quadrimestre

Programació ACUA d'arts escèniques per al segon quadrimestre

Amb motiu de la pandèmia del Covid-19 i l'alerta sanitària declarada a nivell nacional, diversos espectacles de la programació d'arts escèniques ACUA i activitats expositives del Servei de Cultura de la Universitat d'Alacant pateixen cancel·lacions o ajornaments. Per a consultes addicionals, per favor contactar amb el Servei de Cultura de la Universitat d'Alacant en s.cultura@ua.es

 

Alacant, 16 de gener de 2019

La Universitat d'Alacant presenta la seua programació d'arts escèniques ACUA per als mesos de febrer a juny de 2020, integrada per 15 propostes culturals. Una programació que reflecteix l'aposta estratègica de la UA per la producció pròpia, el vessant formatiu des de la cultura i la col·laboració institucional, com correspon a una institució pública d'educació superior. A més, com és habitual, ACUA inclou altres activitats de producció externa.

El programa compta amb destacades cites entre les quals es troben Xavi Castillo, Mara Aranda, l'Hamlet de Bambalina Teatre Practicable, la Biennal Universitària de Teatre de la Xarxa Vives o el Certamen de Teatre Grecollatí, a més de les estrenes de les Aules de la UA de Dansa, Teatre i Música que cada any veuen la llum en els mesos de maig i juny. La projecció cinematogràfica de "Mirando al mar”, d'Ángel Puado, la tradicional Historia del Rock i noves exposicions completen el programa.

 

Programació:

Maig i juny 2020

Febrer 2020

 Març i abril 2020

Divendres 7 de febrer - 20.00 hores -  Facultat d'Educació
Mirando al mar, d'Angel Puado Veloso - Cine

La programació d'ACUA per a aquest segon quadrimestre del curs 2019-20 comença amb la projecció de la pel·lícula "Mirando al Mar", últim treball del cineasta alacantí i també treballador de la UA Ángel Puado. 

"Mirando al Mar", estrenada el 15 de maig de 2019 en el Festival de Cinema d'Alacant, és una pel·lícula sobre dues vides que es creuen al final del camí per a començar a emprendre'l de nou. Ángel, el protagonista, és un madrileny que passa uns dies a Alacant i coneix a Chelo, algú que li trastocarà la vida. Entre els dos naix un romanç que Ángel veu com la seua última oportunitat de ser feliç.

Rodada al Campello i els voltants, compta amb un equip eminentment alacantí. Està interpretada per Chelo Oñate, Paco Escribano, Sofía Pena, Jaques Galipienso, Fele Pastor, María Díaz, Elena Candela, Tomás Mestre, Paco Revilla, Mª Angeles Ceballos, Ana Peiró, Amparo López, Teresa Soler, Inma Serrano i Cristina Alvaro.

Chelo Oñate Díaz, que als 86 anys va co-protaganitzar la pel·lícula i que ha sigut actriu de l'Aula de Teatre de la Universitat d'Alacant, ens va deixar el mes de desembre passat. Aquesta activitat serà també un homenatge a ella.

Entrada per invitació en el MIC i el PIC.

 

Dimecres 19 de febrer - 20.00 hores - Paranimf
La Bíblia contada per Xavi Castillo - Monòleg teatral

ACUA continua al febrer amb l'espectacle La Bíblia contada per Xavi CastilloAquesta obra en valencià de Pot de Plompromet no deixar indiferent a ningú amb una versió desenfadada de la Bíblia... i de pas, de l'actualitat.

«Des que vam començar a fer sketchs còmics pels teatres i cafés-teatres, sempre fèiem al final la mateix broma… I si muntem la Biblia?, eh!, Antic i nou testament!.

Pensem que ara és un bon moment, sobre tot després de les reflexions que hem fet sobre el límits de l’humor. A més, hi ha moltes coses en l’actualitat que ens han portat als textos bíblics: declaracions de polítics (Vox entra en joc), conclaves en el Vaticà (la conclusió del Papa sobre la pederàstia és que la culpa és … de Satanàs!).

Per això i més presentem, LA BIBLIA contada per XAVI CASTILLO (versió íntegra Antic i Nou Testament)

Continuem satiritzant les coses més sagrades.

A passar-ho bé!».

Espectacle en valencià.

Entrada: 5 euros

 

Dimecres 26 de febrer - 11.30 hores - Paranimf
Hamlet, Bambalina Teatre Practicable - Teatre

La companyia de teatre de valència Bambalina Teatre Practicable, que destaca per la integració en escena d'actors, titelles, objectes i imatge, torna al Paranimf de la UA amb Hamlet, de W. Shakespeare, en versió de Jaume Policarpo.

Dinamarca. El príncep Hamlet, encara commogut per la sobtada mort del seu pare, presencia l'aparició del seu espectre que li demana venjança pel seu assassinat. Aquest serà el desencadenant que arrossega a Hamlet a desemmascarar als responsables i executar, sense pietat, la seua venjança. «Plantegem el repte amb titelles que representen els personatges i un sol intèrpret-demiürg bussejant dins d'una obra com qui arriba a un nou planeta inexplorat, completament sol, com s'està dins d'un somni».

Activitat orientada al públic d'IES i al públic en general.

Entrada: 3 euros (en taquilla).

 

Dimecres 4 de març - 20.00 hores - Paranimf
Trobairitz, Mara Aranda - Música

Mara Aranda, una de les veus més importants del folklore mediterrani, obrirà l'apartat musical d'ACUA el 4 de març amb Trobairitz, un concert que s'emmarca en els actes de celebració del Dia de la Dona. Quatre dones músiques i una actriu conjuminaran música amb textos que van ser escrits per cantautors medievals anomenats Trobairitz. Prèviament al concert, el mateix matí del dia 4, Mara Aranda impartirà un taller gratuït d'emponderament vocal "Trobairitz vs trobadors" a les 12.00 hores (informació i inscripcions: 965 90 37 25 - ofi.cultura@ua.es).

Intèrprets:
Mara Aranda, veu
Belisana Ruiz, cítola i saltiri
Alba Asensi, arpa
Patricia García, viola
Miriam Encinas, viella, flautes i pandero

Amb Trobairitz, Mara Aranda celebra 30 anys sobre els escenaris de tot el món i per a això presta la seua veu perquè parlen a través d'ella dones silenciades o que van haver de recórrer a l'anonimat o pseudònims per a deixar a la societat que havia de venir el testimoniatge dels seus afectes. Més enllà de la imatge que van construir sobre ella clergues i trobadors, la dona medieval no es va limitar a exercir de bruixa, santa o prostituta. En la  vida real va interpretar els personatges més diversos, i els seus sentiments i pensaments no disten molt dels que qualsevol dona o home pot experimentar en el segle XXI.

Entrada: 5 euros

 

 

Dimecres 11 de març - 20.00 hores - Facultat d'Educació
Miralls, conjunt Solnegre - Música

La Facultat d'Educació acull l'11 de març el concert Miralls, un directe de música vocal del Barroc a càrrec del conjunt Solnegreamb veu (Soledad Cardoso), viola de gamba (Marc de la Linde) i guitarra barroca (Ferran Pisà).

Miralls és un concert que pretén servir per a fer comparativisme literari. El programa consisteix en obres vocals del barroc que posen veu a personatges literaris o històrics perquè ens expliquen la seua historia. Així doncs, sentirem el discurs que feu Maria Stuard moments abans de ser decapitada, els planys d’Orfeu que vol recuperar la seua estimada i els cants amb què Altisidora va voler fer embogir d’amor a Don Quixot.

Aquest interès per encarnar personatges de la cultura apareix devers l'any 1600 amb el naixement de l'òpera, que pretenia recrear les tragèdies dels grecs antics. El propòsit d'aquesta nova música era repercutir sobre l'estat anímic de l'oient; el mètode per aconseguir-ho era integrar efectes de la declamació teatral al cant.

El concert Miralls compta a més amb explicacions, narracions i contextualitzacions, sempre senzilles i clarificadores, la qual cosa el converteix en una activitat divulgativa per a conèixer el llenguatge dels artistes del Barroc.

Entrada lliure.

 

 

Dimarts 17 de març - 11.30 hores - Paranimf de la UA
Contra l'amor, Aula de Teatre de la Universitat d'Alacant - Teatre

CANCEL·LAT

Contra l'Amor, d'Esteve Soler, és el projecte contemporani que l'Aula de Teatre de la UA va estrenar en 2019. Es tracta d'una de les obres més sol·licitades internacionalment, traduïda a nou idiomes i portada a escena per més de cinquanta directors.

Aquesta comèdia d'humor negre indaga sobre la idea de l'amor i sobre com la societat occidental del nostre segle l'ha deformada. Xiomara Wanden-Berghe, directora de l'obra, ha plantejat un enfocament multidisciplinari amb projeccions de video art i música electrònica en directe. Una proposta contemporània per a la nostra societat contemporània.

Representació en valencià.

Activitat orientada al públic d'IES i al públic en general.

Entrada: 3 euros (en taquilla).

 

Dimecres 25 de març - 20.00 hores - Paranimf de la UA
Trobada amb el coreògraf Sharon Fridman - Dansa

CANCEL·LAT

Aquesta activitat ens convida a viure un programa doble en relació a la dansa.

D'una banda, assistirem a l'actuació d'un duo amb el qual el jove coreògraf israelià Sharon Fridman torna a les taules. I ho fa submergint-se en l'arrel del moviment, el qual ha investigat durant els últims 10 anys. Per a aquesta ocasió ha convidat el ballarí Carlos Peñalver, amb el qual transita un camí íntim i intens dialogant a través dels cossos sobre la creació de centres que permeten balancejar l'equilibri, i continua amb la seua exploració dels límits.

D'altra banda, es projectarà la pel·lícula-documental NIDOsobre el projecte artístic-social Rizoma, que uneix centenars de persones de totes les edats i condicions amb un objectiu principal: trobar la veritat del seu moviment. Des del seu naixement en el 2012, s'ha celebrat una vegada a l'any en un lloc diferent, amb entre 60 i 100 participants residents d'aqueixa ciutat. París, Cali, Rovereto, Hong Kong, Terscheling, Bassano del Grapa i Madrid van ser els punts de celebració. El següent serà a Jerusalem, al juny de 2020.

En finalitzar la presentació, s'obrirà un temps per a compartir impressions amb el públic sobre la vivència i poder continuar desenvolupant aquesta nova proposta.

Entrada lliure.

 

Dimecres 29 i dijous 30 d'abril - Paranimf de la UA
II Biennal de Teatre Universitari Xarxa Vives - Teatro

CANCEL·LAT

Enguany, la Universitat d'Alacant acollirà la II Biennal de Teatre Universitari Xarxa Vives, una trobada que tindrà lloc els dies 29 i 30 d'abril i que comptarà amb la participació d'una desena d'Aules de Teatre, entre les quals la de la UA. Aquesta Biennal és una mostra interuniversitària oberta al públic que es desenvolupa en un format de marató d'actuacions, on cada universitat participant representa una obra de no més de 50 minuts. Aquest format permet al públic assistent gaudir d'una oferta teatral variada durant una mateixa jornada. A més, aquesta trobada facilita que els grups de teatre compartisquen coneixements i experiències, i es formen amb diversos tallers que s'organitzen en el marc d'aquesta activitat. 

Representacions en valencià.

Entrada lliure. Horari i programa per concretar.

 

Dimarts 5 de maig - 11.30 hores - Paranimf de la UA
La Historia del Rock - Música

CANCEL·LAT

La Historia del Rock en directe és un viatge a través del temps que ens acosta i presenta la història del rock des del seu naixement, orígens, instruments i evolució musical. La posada en escena compta amb músics professionals que interpretaran en directe temes propis de cada estil i època del rock, tal com ha evolucionat en el temps, amb projeccions pedagògiques i anècdotes de cada cançó.

Direcció musical i artística: Santiago J. Iglesias Hurtado.

Entrada: 3 euros (en taquilla).

 

 

De l'11 al 15 de maig - Col·legi Major de la UA
V Certamen de Teatre Grecollatí - Teatre

CANCEL·LAT

La UA, en col·laboració amb la Societat Espanyola d'Estudis Clàssics, organitza el Certamen de Teatre Grecollatí, que enguany arriba a la cinquena edició. El seu objectiu és incentivar la creació de muntatges teatrals basats en textos d'autors clàssics grecollatins, per part dels IES, fomentant la creació de nous públics a través de la formació.

Aquest curs, el festival acollirà set muntatges d'autors com Sòfocles, Eurípides, Aristòfanes, Luciano de Samósata i Tito Maccio Plauto, a càrrec d'alumnat dels centres: IES Gran Via (Alacant); IES María Blasco (Sant Vicent del Raspeig); IES Monastil (Elda); IES Sant Blas (Alacant); IES Pascual Carrión (Sax) i IES Les Fonts (Villena).

 

 

Dimarts 19 de maig - 20.00 hores - Paranimf de la UA
El festí de les bèsties, Aula de Dansa Contemporània UA - Dansa

AJORNAT 

«Donada la quotidiana dualitat entre una part racional i una altra espiritual en la qual normalment vivim, aquesta peça parteix de l'exploració de l'inconscient, del vessant salvatge de l'ésser humà, on es confronten les atraccions i les pors. Així, l'obra de dansa es va teixint entre les històries paral·leles de diferents personatges que s'enfronten a un viatge dionisíac, on les normes socials i els tabús no existeixen. Això els permet deixar aflorar sentiments reprimits i incontrolables, alliberant la seua acció des del desig, l'amor, l'odi, la repressió o l'esperança».

A càrrec del l'Aula de Dansa de la UA. L'Aula de Dansa de la UA inicia els seus primers passos en el curs 2015-16 i té com a objectiu essencial aproximar a la comunitat universitària la dansa i les seues variants, mitjançant la formació (tallers de diferents estils i tècniques), la promoció de muntatges i participació en espectacles dirigits a tots els públics.

Direcció: Carlos Peñalver.

Entrada lliure.

 

 

Dimarts 26 de maig - 20.00 hores - Paranimf de la UA
MedeaAula de Teatre de la UA - Teatre

AJORNAT 

Després de la bona acollida de "Contra l'amor", Xiomara Wander-Berghe dirigeix ara el grup clàssic de l'Aula de Teatre de la UA per a presentar-nos "Medea", segons la versió d'Andrés Lima sobre textos de Sèneca.

«Fins on arribaríem per amor? De què series capaç, en cas de traïció i repudi?

Un dia per a dir adéu, per a acomiadar-se, perquè a Medea li arrabassen tot allò pel que va sacrificar la seua vida, la seua família i la seua pàtria.

Medea, d'Andrés Lima, és el text més directe i honest de la tragèdia fins avui, basat en els textos de Sèneca. El  text l'impulsa la frase del clàssic “No hi ha major dolor que l'Amor”. Medea ens fa reflexionar sobre l'amor i com de destructiu pot arribar a ser. És una història a través de la veu d'una dona, de la seua incapacitat de decisió. Medea, l'estrangera, és condemnada a vagar per la terra per ser inservible per al regne; és repudiada per por; és condemnada de la mateixa manera que va condemnar el seu destí a seguir els passos de Jàson, persona per la qual va trair tot el que volia menys el seu amor incondicional a ell. Medea, una víctima més de l'amor romàntic, una dona que per primera vegada en la tragèdia grega pren les regnes del seu propi destí. Som espectadors i jutges d'aquest cruel assassinat i, en definitiva, ens contraposa la part més bella i més fosca de l'ésser humà».

Representació en valencià.

Entrada lliure.

 

 

Dimarts 2 de juny - 20.00 hores - Paranimf de la UA
Un Bell CadàverAula de Teatre de la UA - Teatre

AJORNAT 

Com afecta la mort als estudiants universitaris?

Un bell cadàver, projecte que presenta aquest curs del grup contemporani de l'Aula de Teatre de la UA, és una creació col·lectiva basada en 4.48 Psicosi, l'obra pòstuma d'una de les autores contemporànies més representades i reconegudes internacionalment, Sarah Kane. El títol al·ludeix a l'hora en la qual, segons les estadístiques publicades a Anglaterra, es cometen més suïcidis, ja que en aqueixa hora aproximada acaba l'efecte dels fàrmacs psiquiàtrics presos la nit anterior. L'obra ofereix una nova visió sobre una textualitat travessada per la foscor i la desemparança d'una dona que rebutja la compassió aliena i, sobretot, l'autocompassió. Una experiència que convida a submergir-se en l'univers d'un ésser humà que ha travessat el llindar del dolor i la desesperança.

Direcció: Iván Jiménez 

Representació en valencià.

Entrada lliure.

 

 

Dimecres 3 de juny - 20.00 hores - Paranimf de la UA
Concert de primavera, Coral de la UA - Música

AJORNAT 

La programació d'ACUA entra al juny amb el tradicional Concert de Primavera de la Coral Universitària . La Coral ens oferirà un programa alegre i colorit amb un recorregut per grans temes de la història de la música, on no faltaran des de registres clàssics a uns altres més contemporanis i populars.

Direcció: Shlomo Rodríguez.

Entrada lliure.

 

 

Dimarts 9 de juny - 20.00 hores - Paranimf de la UA
Gente que habla sola, Grup de Teatre de la Universitat Permanent - Teatre

AJORNAT 

 

El paisatge urbà s'ha omplit, a poc a poc, de gent que parla sola. Realment no parla sola. Presumiblement parla a algú, però el telèfon pel qual parla s'ha anat tornant cada vegada més invisible. Així que fa l'efecte que els nostres carrers s'han convertit en un enorme corredor de psiquiàtric.

Gente que habla sola mostra la soledat que s'amaga darrere d'aquest aparent excés de comunicació que ens envolta.

Begoña Tenés dirigeix al grup de la UPUA de l'Aula de Teatre UA sobre un text del dramaturg alacantí Juan Luís Mira.

Entrada lliure. 

Exposicions

CANCEL·LAT

En l'apartat expositiu destaquen quatre mostres que s'exposaran en el Museu de la UA (MUA) els pròxims mesos:

  • Indústries. Javier García-Solera. Sala El Cub. Inauguració a finals de gener (per confirmar), fins al 15 de març de 2020. Exposició que presenta un conjunt d'obres desenvolupades, al llarg de trenta anys, per l'arquitecte alacantí Javier García-Solera. Està promoguda pel Departament d'Expressió Gràfica, Composició i Projectes de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de València i comissariada per Mª Teresa Palomares Figueres.
  • Situació Límit.  Mª Dolores Mulá. Sala Cool. Inauguració 31 de gener fins a l'1 de març de 2020. Mostra composta per obra inèdita de l'artista Mª Dolores Mulá.
  • El boom. La literatura llatinoamericana torna a travessar l'Atlàntic. Sala El Cub. Inauguració 4 de febrer fins al 15 de març de 2020. Comissariada per Raúl Manrique Girón i Claudio Pérez Míguez, directors del Museu de l'Escriptor a Madrid. Exposició composta per fons propis del museu que reflecteix el boom que va viure la literatura llatinoamericana en els anys 60.
  • Mulier Mulieris. 13 Convocatòria d'Arts Plàstiques (Març-Juliol 2020)

 

 

Més informació:

Venda d'entrades: Llibreria Compàs (núm. 35 en el  pla  ),  veu.ua.es/entradas (online), i una hora abans en l'espai de la representació.   

Entrades sessions per a IES: 3€ en taquilla. Reserves per a grups en: ofi.cultura@ua.es 

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464