Saltar apartados

Coneixent l'Arxiu de la Democràcia de la UA

Alacant, 12 de novembre de 2020. Per María Asunción Soria Pastor

Sabem exactament el que implica viure en una societat democràtica? Quin és el nostre deure com a hereus del nou sistema? Quina és la importància de conservar el patrimoni i la cultura de la nostra terra? Com a estudiant d'Història de la UA, qui subscriu aquest article pretén compartir amb la comunitat universitària i la societat en general un dels projectes culturals i d'extensió universitària destacables de la nostra universitat: l'Arxiu de la Democràcia.

L'Arxiu de la Democràcia, sorgit en 2004, és una iniciativa del Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües de la Universitat d'Alacant l'objectiu principal de la qual és arreplegar els fons documentals escrits, gràfics i sonors de persones o entitats destacades en el món de la política, la cultura o l'economia alacantines, especialment des del final del franquisme fins als nostres dies. Amb això es pretén assegurar la conservació de la memòria documental de la transició política i la consolidació de la democràcia a Alacant i, a través dels processos de catalogació i digitalització, fer-la accessible als especialistes i al públic en general. L'Arxiu de la Democràcia també persegueix estimular el coneixement de la nostra història a través d'accions divulgatives i publicacions, contribuint a l'enfortiment d'una memòria col·lectiva cívica i democràtica. Es tracta d'un projecte obert a la participació dels ciutadans, que es nodreix de les donacions d'arxius i publicacions.

En aquest curs 2020-21, l'Arxiu de la Democràcia treballa per exemple a crear un projecte relacionat amb la història de les dones en l'època de la Transició per a posar en valor els seus rols en l'època. Aquest projecte estarà dut a terme per la Professora Mónica Moreno Seco. També s'ha inscrit en les convocatòries de les ajudes i subvencions al Patrimoni Cultural per a poder investigar en Arxius a l'estranger sobre l'exili dels espanyols en el nord d'Àfrica en la Guerra Civil. Sobretot els que es van assentar a Algèria, llavors colònia francesa. Després de la independència d'aquest país els arxius i informació es van repartir en diversos arxius del França (antiga metròpolis) especialment al Sud en la zona de la Provença on es vol anar a investigar.

El pròxim 14 de desembre, l'Arxiu de la Democràcia celebra el seu Acte Anual, en el qual es reconeix el treball i la generositat de les persones que han fet donacions de documentació als seus fons. Enguany se centrarà en l'homenatge a la figura d'Enrique Cerdán Tato, escriptor, crític literari, professor, periodista i cronista de la seua ciutat natal, Alacant, i al qual dedicarà a partir d'aqueix dia una exposició a la Sala Polivalent del Museu de la Universitat d'Alacant MUA.

Coneixent l'Arxiu de la Democràcia

Entre les funcions que exerceix es destaca la gestió, organització, conservació i accés de la documentació que puga servir per a finalitats d'estudi, investigació, o inclusivament, per a la divulgació de la cultura i el patrimoni a un públic no acadèmic, basant-se en valors de qualitat, respecte a la legislació vigent i servei a la comunitat universitària i a la societat.

L'Arxiu de la Democràcia està compost principalment per testimoniatges escrits, gràfics, sonors i audiovisuals sobre els esforços que, en la política, la cultura, l'economia i els moviments ciutadans, es van realitzar per a recuperar les llibertats perdudes des de la victòria franquista en 1939 i sobre el desenvolupament d'aqueixes mateixes activitats en els últims temps, després de la transició des de la dictadura a la democràcia. La temàtica de la documentació reunida és molt àmplia, entre la qual podem destacar la relativa a partits polítics, sindicats, eleccions, moviments veïnals, feminisme, associacions culturals, etc. Quant a la cobertura cronològica, predomina la documentació del període de la transició política (1975-1982), però l'Arxiu compta també amb documentació del període de la Segona República i Guerra Civil, el franquisme, així com documentació dels anys 80 i 90 del segle XX.

Quant a l'equip humà de l'Arxiu està format per personal de l'Arxiu General de la Universitat d'Alacant i un Consell Assessor compost principalment per un president, un coordinador i diversos vocals encarregats en àrees com l'elaboració de de les publicacions, exposicions i el butlletí. La majoria dels membres del Consell Assessor són llicenciats en Història, per tant, han tingut una formació acadèmica específicament relacionada amb el camp de treball i investigació amb el qual estan en contacte.

L'Arxiu de la Democràcia se situa dins de l'Arxiu General en el soterrani de la Biblioteca General de la Universitat d'Alacant .

012a
0123a
0material
0diario
archivo123
1ibros
ajust
01cartel

Entre els projectes més rellevants es pot destacar:

 

Un fons construït per donacions

En primer lloc, la documentació que té l'arxiu ha sigut aportada al llarg dels anys a través de donacions altruistes amb l'objectiu de contribuir a l'enriquiment del patrimoni de la història democràtica espanyola en termes generals, i a manera particular a la província d'Alacant.

En segon lloc, és necessari esmentar la diversitat dels perfils dels donants que es divideixen en diversos grups: particulars, institucions tant, de l'àmbit privat i públic, associacions, ajuntaments, i fins i tot arxius municipals.

Entre la llarga llista de donants podem destacar a l'Ajuntament del Pinós , els arxius municipals de Dénia i Alcoi , la ' Associació d'Aviadors de la República (ADAR) ', la Comissió Cívica d'Alacant per la Recuperació de la Memòria Històrica i professors docents de la Universitat d'Alacant entre altres.

Entre els objectes que vaig poder veure en la meua visita a l'arxiu, els que més em van cridar l'atenció van ser les publicacions dels diaris personals d'Eliseo Gómez Serrano i Ángel Pascual Devesa , tots dos polítics pertanyents a la burgesía alacantina que comptaven en primera persona els successos de la Guerra Civil i com va influir en la societat alacantina. També em va resultar interessant una antiga màquina d'impremta, aportada per un ciutadà, que s'utilitzava per a crear propaganda d'esquerres per a la seua posterior difusió, l'activitat de la qual en l'épcoa estava prohibida i per tant es realitzava de manera clandestina, encara que en alguns casos solien descobrir als autors a través de les taques que deixava la tinta de la impremta. Així quera important portar roba vella o que posteriomente s'anara a tirar posteiromente per a evitar ser descobert.

L'accés al fons i col·laboracions

L'arxiu facilita a totes les persones interessades, informació sobre els fons i col·leccions documentals disponibles, a través de la consulta per diversos mitjans, ja siga a través d'internet , de manera personal, telefònica o per correu electrònic. Per tant, l'arxiu no està únicament dirigit a un públic acadèmic, com poden ser els estudiants d'història i investigadors, sinó que també es pretén 'democratitzar' l'accés perquè qualsevol persona puga accedir directament al patrimoni documental. Per a tots aquells que estiguen interessats a fer una visita poden consultar en la seua pàgina web l'horari d'atenció al públic .

L'Arxiu de la Democràcia ha col·laborat amb diversos programes de televisió en l'aportació de material per a elaboració de continguts audiovisuals com a sèries i documentals principalment. L'any 2013, va col·laborar amb l'aportació de documentació la mítica sèrie Explica'm com va passar ; en el seu episodi número 258 titulat com 'Com ha de ser' podem veure en el minut 12.00 els cartells de propaganda del Centre Democràtic i Social (CDS) que va ser un partit polític espanyol d'ideologia moderada i centrista, liderat per Adolfo Suárez i es va presentar a les eleccions de l'any 1982. Al final del capítol podem veure en els crèdits els agraïments que dóna la productora de la sèrie a l'Arxiu de la Democràcia per la seua aportació documental en aquest episodi, com podem veure en la segona imatge.

El 18 de febrer de l'any 2020, el canal valencià À Punt Mèdia va emetre un capítol de la sèrie 'La memòria rescatada' que furga en la memòria oblidada de la ciutadania a través del cinema domèstic. L'Arxiu de la Democràcia va col·laborar en l'elaboració d'aquest capítol cedint còpies de determinats arxius en moviment, amb el previ permís dels autors.

Una trajectòria amb guardons

XVIII Premi Maisonnave al Consell Assessor de l'AD (2019)

L'any 2019, la Universitat d'Alacant va fer lliurament del XVIII Premi Maisonnave, aquest guardó que porta el nom del primer Alcalde d'Alacant triat democràticament i que anualment s'atorga a una persona o entitat que s'haja distingit per la defensa de l'educació, la cultura o els valors cívics a la ciutat.

El premi se li va atorgar al Consell Assessor de l'Arxiu de la Democràcia, per "la intensa activitat desenvolupada al llarg dels últims quinze anys per a reunir, organitzar i difondre la memòria documental de la lluita per la democràcia, especialment en l'àmbit de la província d'Alacant i també en l'àmbit de tota Espanya".

Distinció per la Defensa dels Drets Constitucionals (2019) atorgat per la Generalitat Valenciana .

La Generalitat Valenciana a través del seu portaveu i vicepresidenta Mónica Oltra va concedir aquest premi a l'Arxiu de la Democràcia de la Universitat d'Alacant en el seu quinzè aniversari en reconeixement a la seua labor i dedicació per la memòria de la Transició i l'inici del període democràtic a Alacant.

Aquests fons, ha destacat la vicepresidenta, asseguren "la conservació de la memòria documental de la transició política i la consolidació de la democràcia a les comarques d'Alacant, ja que, a través dels processos de catalogació i digitalització, és accessible als i les especialistes i al públic en general".

A través d'aquests actes honorífics s'ha reconegut públicament l'ardu treball que realitza dia rere dia l'Arxiu de la Democràcia de la Universitat d'Alacant, a més de la seua labor de difusió perquè la informació arribe de manera més senzilla a una gran varietat de públic.

Des del principi s'ha pretès fer nombroses tasques de difusió per a donar a conèixer l'Arxiu de la Democràcia a un públic variat tant en nivells acadèmics com en edats per a fomentar l'interès de la població pel patrimoni històric que pot oferir.

La difusió entre la comunitat universitària i la població

Entre aquestes tasques podem destacar les visites de grups de professors i alumnes amb la finalitat de captar l'interès dels estudiants de diverses àrees educatives com a Batxillerat de la província, les titulacions d'Història, Humanitats i Educació i fins i tot, el programa d'Universitat Permanent. També es posa en valor la difusió que aporten les Seus Universitàries que la UA té repartides a la província d'Alacant i la labor principal de la qual és la realització de conferències, jornades, ponències o presentacions a totes aquelles persones que volen accedir al coneixement, però no es poden traslladar a la universitat, la qual cosa facilita l'arribada a un públic més extens del coneixement del patrimoni històric que aporta l'Arxiu de la Democràcia. A més, l'arxiu fomenta la publicació articles dirigits a la científica i al públic en general. La pàgina web va entrar en funcionament en 2005. Les estadístiques mostren un increment constant al llarg dels anys. A tall d'exemple s'aporten les dades arreplegades els últims anys. En relació amb les xarxes socials la xarxa que més ús fa l'arxiu per a difondre les seues activitats és Facebook.

Pel que fa a les oportunitats que ofereix, tant l'Arxiu General com l'Arxiu de la Democràcia de la UA estan intentant gradualment fomentar el contacte dels estudiants universitaris en els seus diversos nivells (grau, màster i doctorat) relacionats amb les àrees d'Història i Humanitats, a través de les pràctiques, ja siga mitjançant pràctiques acadèmiques o beques de col·laboració i investigació. L'objectiu és crear un major desenvolupament acadèmic i curricular per als estudiants, a més d'aportar ajuda a l'arxiu en la seua labor de promoció cultural i patrimonial.

Actualment, a conseqüència de la situació actual, el personal està fomentant que el públic faça les seues consultes de manera telemàtica i només en casos necessaris que es presenten en el lloc per a arreplegar aquells documents que no puguen ser aportats digitalment.

El pròxim 14 de desembre, l'Arxiu de la Democràcia celebra el seu Acte Anual, en el qual es reconeix el treball i la generositat de les persones que han fet donacions de documentació als seus fons. Enguany se centrarà en l'homenatge a la figura d'Enrique Cerdán Tato, escriptor, crític literari, professor, periodista i cronista de la seua ciutat natal, Alacant, i al qual es dedicarà a partir d'aqueix dia una exposició a la Sala Polivalent el Museu de la Universitat d'Alacant (MUA).

Des del Secretariat de Promoció Cultura i Lingüística i especialment des de la revista VEU els desitgem sort amb els seus objectius i que puguen tenir una llarga trajectòria tant acadèmica com professional.

"L'autora d'aquest article juntament amb personal de l'Arxiu de la Democràcia UA"

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464