Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Inauguració de l'exposició 'Antoni Miró. De.. i lliurament de Premis Catedra Antoni Miró

Inauguració de l'exposició 'Antoni Miró. De Museu' i lliurament de Premis Catedra Antoni Miró

Alacant. Dimecres, 9 de desembre de 2020.

El Museu de la Universitat d'Alacant i la Càtedra Antoni Miró d'Art Contemporani de la UA inauguren el dijous 10 de desembre, a les 20 hores, l'exposició "Antoni Miró. De Museu", una mostra que arreplega més de 200 obres realitzades per l'artista alcoià des de 2012 fins a l'actualitat. La Sala el Cub del MUA albegará aquesta exposició fins al pròxim 21 de febrer de 2021. L'acte inaugural inclourà el lliurament de Premis de la Càtedra Antoni Miró d'Art Contemporani de la UA.

Antoni Miró ha volgut dedicar aquesta mostra a l'escriptora alcoiana, recentment desapareguda, Isabel-Clara Simó , amb un recorregut expositiu que inclou cinc sèries: Nus i Nues; Suite Havana, Costeres i Ponts;  Mani-festa; i Personatges.

"Nus i Nues" és la sèrie més àmplia, en la qual l'artista porta treballant des de 2017, i està integrada per més de 140 obres, la majoria de les quals es podran veure en el MUA. La mostra es completa amb les sèries "Suite Havana", "Costeres i Ponts" i "Mani-festa" de les quals hi haurà una selecció de l'obra més representativa, per a finalitzar amb "Personatges" un mural compost per 24 retrats en el qual Antoni Miró ret homenatge a persones que han deixat empremta per la seua integritat política i compromís amb la cultura.

L'obra d'Antoni Miró (Alcoi, 1944) se situa dins del realisme i la denúncia social. A la fi dels anys seixanta el seu interès per aquest tema el condueix a un neofigurativisme amb un missatge de crítica i denúncia que en els setanta s'identifica amb el moviment artístic denominat "crònica de la realitat", inserit dins dels corrents internacionals del pop-art i del realisme.

Catàleg de l'exposició.

Després de l'acte inaugural de l'exposició tindrà lloc el lliurament de Premis de la Càtedra Antoni Miró d'Art Contemporani de la UA.

Gravació de l'acte en http://vertice.cpd.ua.es/233125

Premis 2020 Càtedra Antoni Miró d'Art Contemporani de la Universitat d'Alacant     

 

 "Victòria absent" d'Antoni Miró. Una obra que significa l'absència de victòria en el món de la cultura 

Fernando Castro

Premi a la Crítica d'Art 2020

Al professor Fernando Castro (Plasència, 1964). Enormement reconeguda la seua profunditat de pensament i anàlisi a l'hora de determinar l'abast conceptual i estètic del fet creatiu. Acara, sense reserves, la realitat social circumdant amb la necessitat d'un dir renovat en matèria artística, tot auspiciat per la legitimació de la reflexió filosòfica com a vehicle de comunicació verament intel·lectual.  

Miquel Navarro

Premi als Arts Plàstiques 2020

A l'artista valencià Miquel Navarro (Mislata, 1945). Artista multidisciplinari: pintura, escultura, gravat, instal·lacions, etc., abelleixen el seu quefer creatiu, i aquest s'insereix al si de la seua capacitat versàtil, també a la pregona intensitat a l'hora de generar mons insòlits imaginatius, tot conformant espais on s'hi inscriu la civilitat. La matèria primera, en moltes de les seves actuacions creatives, s'hi ressol amb l'ús de la terracota, aproximant allò orgànic i primigeni al seu discurs constructiu. 

Joan Genovés
Premi a la Pintura, a títol pòstum 2020

Al pintor Joan Genovés (València 1930 - Madrid 2020). Ha estat un dels representants més significatius del «realisme polític», i la seua obra s'ha bastit permanentment al voltant del compromís social i la renovació de l'art contemporani. Indistintament l'home sol, o bé la multitud, figuren entre les seues preocupacions artístiques a l'hora d'abordar els reptes creatius. La seua obra és considerada com un referent indispensable per a entendre allò que significa la implicació de l'artista en els valors reivindicatius de la col·lectivitat.  

Isabel-Clara Simó
Premi al Compromís amb els Arts Plàstiques, a títol pòstum 2020

A l'escriptora Isabel-Clara Simó (Alcoi 1943 - Barcelona 2020). Entre la seua vasta obra literària hi figuren nombrosos articles al voltant dels Arts Plàstiques, on l'autora pren partit, de forma determinant, pels valors solidaris i de compromís que des de l'art s'hi generen cap a la millor comprensió del món i dels éssers humans. La seua mestria indaga dins l'ànima en els propostes contemporànies, formulant tota mena de reflexions que abasten des dels conceptes filosòfics fins la realitat en el comportament cívic i social. La seua veu, sempre enlairada en defensa d'allò just i essencial per a la vida en igualtat, arrela en l'art per a proclamar la importància del llenguatge plàstic com a vehicle d'expressió de l'existència.  

Càtedra Antoni Miró d'Art Contemporani

https://web.ua.es/va/catedramiro/catedra-antoni-miro/catedra-antoni-miro.html

Amb l'objectiu de promoure, contribuir al coneixement i a la difusió de l'art contemporani, especialment valencià, la Universitat d'Alacant, juntament amb Antoni Miró, els ajuntaments d'Otos i Alcoi van crear la Càtedra d'Art Contemporani Antoni Miró. La Càtedra d'Art Contemporani Antoni Miró vol ser un nucli de reflexió, debat, investigació i divulgació en el camp de l'art plàstic contemporani, així com de les seues relacions amb el pensament i la resta de manifestacions artístiques: literatura, música, cinema... Les activitats de la càtedra es desenvoluparan en la Universitat d'Alacant i en els espais municipals d'Alcoi i Otos adequats per al desenvolupament de les activitats de la càtedra

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464