Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Exposició 'El boom. La literatura latinoamericana vuelve a cruzar el atlántico'

Exposició 'El boom. La literatura latinoamericana vuelve a cruzar el atlántico'

Alacant, 7 de febrer de 2020

Aquest segon quadrimestre del curs 2019-2020, el Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans de la UA CeMaB celebra l'Any del centenari del naixement de Mario Benedetti, i l'activitat principal serà el Congrés Internacional 100 anys de Mario Benedetti.

Dins d'aquesta programació, des del 4 de febrer fins al 15 de març de 2020 presenta, a la Sala El Cub del Museu de la Universitat d'Alacant MUA, l'exposició El boom. La literatura latinoamericana vuelve a cruzar el atlántico.

El Boom de la literatura llatinoamericana va ser una època en la qual foren escrits alguns dels llibres en espanyol més importants del segle xx per part d’autors hispanoamericans.

L'exhibició, organitzada juntament amb el Museo del Escritor de Madrid, inclou objectes com ara primeres edicions, publicacions en edicions periòdiques de l’època, llibres signats, objectes personals dels autors, enregistraments en discos, correspondència, fotografies originals i altres elements que ens permeten acostar-nos de diferents maneres als autors i a les obres d'aquesta etapa literària.

La mostra està comissariada per Raúl Manrique i Claudio Pérez, directors del Museo del Escritor.

Expo_MUA_boom1
Expo_MUA_boom3
Expo_MUA_boom4
Expo_MUA_boom5
Expo_MUA_boom6
Expo_MUA_boom7
Expo_MUA_boom8
Expo_MUA_boom9
Expo_MUA_boom10
Expo_MUA_boom2


N’hi ha que situa el començament del boom en la publicació realitzada a Espanya per l’editorial Seix Barral de la novel·la La ciudad y los perros, de Mario Vargas Llosa, el 1963. També, aquell mateix any es publicava Rayuela, de Julio Cortázar, però en aquest cas per l’Editorial Sudamericana de Buenos Aires. Uns anys abans, Carlos Fuentes havia publicat La región más transparente, en el Fondo de Cultura Económica de Mèxic. L’èxit d’aquests llibres i, no cal dir-ho, el de Cien años de soledad de Gabriel García Márquez, publicat també per l’Editorial Sudamericana de Buenos Aires, el 1967, i d’altres de posteriors, va fer, a més, mirar cap arrere i rescatar altres autors, com és el cas de Miguel Angel Asturias, Juan Carlos Onetti, que va ser arrossegat pel boom –en paraules pròpies–, o el mateix Borges, els principals llibres del qual havien sigut escrits molt abans, i, tanmateix, no s’havien publicat a Espanya.


A més d’aquests escriptors, la mostra inclou també Alvaro Mutis, José Donoso, Augusto Monterroso, Ernesto Sábato, José Lezama Lima, Augusto Roa Bastos, Manuel Mujica Láinez, Alejo Carpentier, Adolfo Bioy Casares, Manuel Puig, Mario Benedetti, Ernesto Cardenal, entre d’altres.

El fenomen del boom és complex i multicausal, es produeix com a resultat d’una combinació de factors literaris, editorials, econòmics, polítics i socials, i això fa, entre altres coses, que siga molt difícil delimitar-lo i establir amb claredat si un autor en forma part o no, perquè per exemple, hi ha casos d’escriptors que no es pot dir que n’hagen sigut protagonistes, però que, malgrat això, se n’han beneficiat o hi han tingut una presència, encara que siga lateral. Per això incorporem la majoria d’autors hispanoamericans que considerem importants en l’època. Aquesta exposició no pretén definir una llista exhaustiva ni delimitar-la.

 
Vídeo de la presentació de l'exposició (4/02/2020):

 

Jornada "La literatura hispanoamericana del boom als nostres dies. Recepció crítica i editorial a Espanya"

Relacionat amb l'exposició, el dimecres 1 de març a les 16.00 hores es durà a terme en el MUA la Jornada La literatura hispanoamericana del boom als nostres dies. Recepció crítica i editorial a Espanya. En ella participaran de l'escriptor peruà Fernando Iwasaki i els professors de la Universitat de Granada, Ángel Esteban i Ana Gallego.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464