Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Exposició «Atrapats. Infàncies explotades», de Lucas Vallecillos, a la Sala AIFOS

Exposició «Atrapats. Infàncies explotades», de Lucas Vallecillos, a la Sala AIFOS

Alacant, 19 de gener de 2021

  • Del 18 de gener al 26 de febrer a la Sala Aifos (edifici III de Filosofia i Lletres, núm. 18 en el pla). Horari: dilluns a divendres de 9 a 14 h i dilluns a dijous de 16 a 19 h (tel. 965 90 93 87). L'horari estarà subjecte a les limitacions de la docència que es realitze a la sala.
  • Cartellera en PDF

© Lucas Vallecillos, VEGAP, Alacant, 2021

Atrapats és un assaig fotogràfic de caràcter mundial, desenvolupat durant diversos anys, que investiga, denúncia i convida a reflexionar sobre els marcs socioculturals que creguen els adults per a atrapar i explotar als menors, vulnerant impunement els seus drets fonamentals, i normalitzant que formen part de l'engranatge econòmic, formal o informal, de països amb governs i societats que miren cap a un altre costat.

Prenent com a referència la Convenció dels Drets de Xiquet de Nacions Unides, i els convenis 138 i 182 de l'Organització Mundial del Treball, que estableixen l'edat mínima per a treballar i les pitjors formes de treball Infantil. L'autor aborda diversos contextos: Senegal, Líban i Colòmbia, on els menors són explotats de manera sistemàtica, en virtut de marcs socioculturals creats per adults que es lucren.

Segons UNICEF, es calcula que cada dia més de 150 milions de xiquets han de treballar per a sobreviure. Quasi la meitat, 72 milions, estan sotmesos a les pitjors formes de treball infantil, com l'esclavitud, la prostitució, formant part de grups armats, desenvolupant activitats il·lícites o exercint un treball que danya la seua salut, seguretat o moralitat.

 

 

Lucas Vallecillos

Lucas Vallecillos, és Llicenciat en Geografia per la Universitat de Barcelona i amb un postgrau de fotoperiodisme en la Universitat Autònoma de Barcelona. És fotògraf professional i independent des de 1999, any que va decidir explorar i fotografiar el món. El seu treball ha anat evolucionant fins a aconseguir un estil propi, on la condició humana tractada amb molt de respecte ha adquirit un gran protagonisme. L'antropológia i els drets humans són les temàtiques que sol abordar els seus assajos fotogràfics.

Treballa com a freelance per a mitjans nacionals i internacionals. Els seus projectes s'han publicat en mitjans com New Yorker, Daily Mail, Elle, BBC, Time, Newsweek, Open Democracy, The Sunday Times, Wall Street Journal, National Geographic, La Reppublica, El País, Llaura, El Mundo, El Periódico de Catalunya, Lonely Planet magazine, GEO, deviajes, Altair, Méditerranée magazine, Ashahi Weekly, Cosmopolitan, GQ, Woman i Storica National Geographic, entre molts altres. 

La seua obra s'ha exposat en l'edifici Fòrum (Barcelona), El Born Centre de Cultura i Memòria (Barcelona), Palau Robert (Barcelona), Museu de Sant Boi de Llobregat, Museu de Santa Coloma de Gramenet, Visa Off (França) , Museu Memorial de´l Exili (Junquera), Museu d'Història de Cambrils, Universitat Autònoma de Barcelona i Universitat de Lleida, entre molts altres.

Imparteix tallers i seminaris en centres docents i és professor del Postgrau de Fotoperiodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ha col·laborat amb diverses institucions, com l'Agència de l'ONU per als Refugiats, el Fons Monetari Internacional, l'Ajuntament de Tòquio, Govern de Mèxic, Govern d'Àustria, Govern de Gran Bretanya, Govern d'Estònia, Govern de Turquia, Govern de Kenya, Govern de Xile, Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Junta d'Andalusia, Govern Basc i Ajuntament de la Corunya

Des de l'any 2002 fins al 2009 va treballar amb la desapareguda agència Cover. Actualment està amb l'agència espanyola Contacte, que distribueix la seua obra a tot el món.

És autor de quatre llibres; “Castells i Castellers amb Lunwerg any 2011, “La Costa d'Almeria” amb Triangle Postals any 2007. “Magrana” amb Triangle Postals any 2006 i “Castellers” amb edicions 62 any 2006.

És membre de VEGAP i de l'UPIF. I ha rebut nombrosos premis, entre ells el Premi José Padrón Machín per un reportatge sobre l'Illa del Ferro, i el Premi Pica D´Estats per un reportatge sobre Vall de Boí.

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464