Saltar apartados
 • UA
 • veu.ua.es
 • Activitats del Servei de Cultura en commemoració del Dia de la Dona 8M

Activitats del Servei de Cultura en commemoració del Dia de la Dona 8M

Alacant, 1 de març de 2021

 

8M

Amb motiu del 8 de març del 2021, des del Servei de Cultura de la UA es presenten dues activitats online i set exposicions presencials per a reivindicar la figura de la dona a partir de diferents expressions artístiques com el teatre, el cinema i les arts visuals:

 

Consulta la programació general de la UA per a celebrar el #8M  

 

Dijous 4 de març - 19.00 hores - Online
Micromaqué de ClownDestino Teatre

Les actividadades s'inicien amb l'emissió d'aquest divertit i reivindicatiu muntatge a càrrec de la companyia alacantina ClownDestino Teatre.

«Com? Que encara no coneixes les Purple Glasses XXL? Les Purple Glasses XXL són unes lents que detecten les pràctiques de violència subtil que passen desapercebudes però que reflecteixen, i perpetuen, les actituds masclistes i la desigualtat de les dones respecte dels homes. En clau d'humor, diferents personatges anomenaran i visibilitzaran uns quants d'aquests micromasclismes que s'exerceixen generalment amb total impunitat i que van produint un dany sord en l'autonomia de les dones. Reconèixer la seua existència i freqüència és tot un desafiament. Prepareu-vos per a l'experiència XXL!»

ClownDestino Teatre naix a Alacant en 2006 i està compost per Susana Giner i Vicky Montañez. Una de les seues característiques principals és la de combinar el clown amb una labor pedagògica en el món de l'expressió i de la creativitat.

Aquesta activitat també pertany a la programació d'arts escèniques ACUA del mes de març.

 Tràiler

Obra completa

Disponible el 04/03/2021 des de les 19:00 fins al diumenge 07/03/2021 a les 23:59

 

Dilluns 8 de març - 19.00 hores - Online
Conferència:  La mujer en el cine, década a década

Al llarg dels 120 anys del cinema, la visió de la dona que ens ofereixen les pel·lícules ha anat canviant. Durant la conferència La mujer en el cine  s'exposaran els diferents papers que van adquirir les dones dècada a dècada, fent un recorregut per les escenes més significatives des dels orígens del cinema fins a l'actualitat.

A càrrec d'Israel Gil, Aula de Cinema UA .

Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària UA

Segueix la conferència en directeMarç i abril - MUA
IgualArt: Art per la igualtat en el MUA

Des del MUA i la Unitat d'Igualtat de la UA, es seleccionaran dues peces dels fons del Museu Universitari procedents de diferents edicions de la Convocatòria d'Arts Visuals  mulier, mulieris.  Les obres s'exposaran físicament al vestíbul de la sala El Cub del MUA , desde el 8 de marzo hasta abril, com a mostra del compromís de la UA amb la visibilitat de l'art que aprofundeix en qüestions de gènere i igualtat.

Les peces destacades corresponen a l’artista Ana Maya (Madrid), una delicada escultura d’alabastre i plata que reflexiona sobre l’educació de les xiquetes titulada Escrúpol... sempre portant pedres en les sabates (2007), i a l’artista Cayetano Navarro (Elx, Baix Vinalopó),  Around the Women (2009), que presenta un collage fotogràfic que rescata la seua memòria familiar.

La Convocatòria d'Arts Plàstiques  mulier, mulieris   rescata el llegat de la dona des de la creació artística contemporània, visibilitzant la identitat femenina i els conceptes que envolten al gènere.

Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària, MUA i Unitat d'Igualtat de la Universitat d'Alacant

 

 

Autora: Ana Maya

Autor: Cayetano Navarro

Març - Abril
Exposicions Itinerants pel Dia de la Dona

 

 • Del 22 de febrer al 22 de març en l'IES Pare Vitòria d'Alcoi (Avd. D'Elx, 15)

L'exposició  Memorables, insignes i intrèpides  1870-1931 tracta la història d'un conjunt de dones que van lluitar per tenir llibertat, drets i justícia. Són històries poc conegudes per la nostra societat, per aquesta raó l'Associació Museu de Fets i Drets de les Dones (AMHDM) ha volgut fer una recopilació de les millors històries, imatges i successos amb la finalitat que no passen a l'oblit. L'exposició se centra en el període comprès entre els anys 1870 i 1931, quan es van produir les primeres conquestes socials i de drets entorn de l'educació, el sufragi i l'equiparació laboral .

«Memorables, perquè són dignes de memòria, insignes perquè les admirem per la seua exelencia i singularitat i intrèpides perquè no van témer al perill», com expressa l'Associació.

 • De l'1 de març al 16 de març en el Centre Cultural Gómez Tortosa de Novelda (C/ Major, 6) 
 • Del 5 de març a l'a el 22 de març en el Centre Cívic i juvenil d'Elda

L'exposició Llenguatge per a la igualtat. No té nom  pretén difondre l'ús d'un llenguatge no sexista i igualitari en el qual les dones i el femení tinguen el seu espai just i equitatiu. Les imatges, dissenyades per l'artista Diana Raznovich en clau d'humor i amb gran actractiu visual, manifesten la importància del llenguatge com a eina per a aconseguir una igualtat real entre homes i dones.

Diana Razvinoch és una dramaturga, novel·lista, poeta i dibuixant humorística argentina. La seua producció ha rebut un ampli reconeixement de la crítica internacional, per la qual cosa les seues peces han sigut publicades en diversos països. 

 • De l'1 de març al 31 de març en l'Hall del Centre (pis inferior) de La Nucia 

Spanish women on the rise és una exposició inclosa dins del Projecte Europeu Grundtvig que té com a objectiu rescatar de la invisibilitat històrica a dones que van ser influents en la societat dels segles XVIII al XX i que, malgrat els seus esforços, no han rebut reconeixement, no han sigut recordades ni tampoc estudiades. Aquesta iniciativa europea pretén reivindicar la importància d'aquestes dones i el paper que van tenir en l'avanç de la societat.

 

 • Del 4 de març al 29 de març a la Biblioteca i Hall de l'IES Ràdio Exterior d'Alacant (C/ Esportista José Bañón)

Des de l'Associació Museu de Fets i Drets de les Dones naix  De súbdites a ciutadanesexposició que posa en manifest la importància del feminisme com a motor de canvi i impulsor de polítiques d'igualtat. El feminisme del segle XX va dur a terme nombroses accions que desembocarien en una millora de la qualitat dels drets de ciutadania per a dones, sobretot entre els anys 1965 i 1995, època en la qual ocorrierien la majoria de reformes que permetrien l'entrada de la dona a espais que abans li havien sigut prohibits. Sens dubte un abans i un després: el pas definitiu de «Súbdites a Ciutadanes»

 

 • Del 8 de març al 22 de març a l'Auditori Municipal Francisco Grau de Bigastre
 • Del 29 de març al 30 d'abril al Campus d'Alcoi

L'exposició Investigadores en la llum i en les tecnologies de la llum  naix amb l'objectiu de reivindicar a les dones que al llarg de la història de la ciència, malgrat la prohibició explícita i negació continuada de la seua vocació, han sabut obrir-se camí i ens han il·luminat amb els seus descobriments sobre la llum. El Grup de Dones en Física de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) i la Societat Espanyola d'Òptica (SEDOPTICA) han desenvolupat aquesta exposició amb la intenció donar visibilitat a aquestes investigadores, realçar l'apoderament de la dona en la ciència i fomentar les vocacions científiques en l'àmbit de la llum i les seues aplicacions.

 

 • Del 15 de març al 19 de març en Torrellano (Carrer de l'Historiador Miquel Batolori, 2)

L'exposició Dones de la transició, fruit del projecte d'investigació «Fent Història: Gènere i Transició a Espanya», realitza un recorregut per les experiències, iniciatives i actuacions de les dones durant la transició de la dictadura franquista al règim democràtic, posant en relleu la seua participació i protagonisme en la consolidació de la democràcia actual. Aquesta exposició naix amb l'objectiu de contribuir a enfortir una memòria col·lectiva cívica en la qual les dones no estiguen absents, reivindicant així el paper clau que van tenir en la Història. 

 

Consulta tota la programació de la UA per a celebrar el #8M

 

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464