Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • El MUA presenta PLURI-IDENTITATS, l'exposic.. segona Convocatòria Biennal d'Arts Visuals

El MUA presenta PLURI-IDENTITATS, l'exposició de la segona Convocatòria Biennal d'Arts Visuals

Alacant, 24 de març de 2021

  • Del 26 de març al 23 de maig - Sala Sempere del MUA

 

AURORA DOMÍNGUEZ MATA, DOS*TOPÍAS, YOLANDA FRANCO, FABIO GOMES, CARMEN ISASI, SILVIA LIMIÑANA, MARISA MAESTRE + MAR C. LLOP + REBEKA ELIZEGI, DIEGO MARCHANTE ''GENDERHACKER'', TONI PÉREZ TRILLO, RENATA RAMOS RUGAI, MASHA WYSOCKA

El Museu de la Universitat d'Alacant (MUA) presenta laª 2 edició de la "Convocatòria d'Arts Visuals Pluri-identitats", una iniciativa del Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària, en col·laboració amb el Vicerectorat d'Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social. Es tracta d'una proposta en la qual es convida a artistes de qualsevol gènere, nacionalitat i/o raça a presentar creacions artístiques que reflexionen sobre qüestions d'identitat en el seu més ampli sentit: identitat de gènere, diversitat sexual, orientació afectivosexual... però també pluri-identitats com a multiculturalitat, com a lloc de trobada, en igualtat, dels diferents pobles, religions, ètnies, cultures, usos i costums, com a altaveu per a les minories i eina per a la inclusió, com a espai de tolerància i llibertat.

En la primera edició de "Pluri-identitats", celebrada en 2019, es van presentar 34 projectes; en aquesta segona, s'ha triplicat la participació, superant el centenar de propostes presentades, la qual cosa demostra l'interès de la temàtica i la consolidació de la convocatòria. D'entre les 104 obres participants, el jurat ha seleccionat 11 projectes, 10 formen part de l'exposició, i un més, una performance en directe, clausurarà aquesta edició de "Pluri-identitats".

Un aspecte intrínsec a la creació contemporània és la diversitat de tècniques i formats, i així també es pot apreciar en les obres triades per a l'exposició: fotografia, collage (tant analògic com digital), vídeo, performance, il·lustració, instal·lació o art tèxtil. Però crida l'atenció que tècniques clàssiques com la pintura o l'escultura no estiguen presents entre les peces seleccionades. No significa que no s'hagen presentat obres pictòriques o escultòriques, encara que resulta evident que el protagonisme de les disciplines artístiques tradicionals queda diluït en un panorama en el qual els canals de creació artística s'han diversificat.

 

Artistes i projectes seleccionats

Els artistes seleccionats procedeixen de diferents punts de la geografia nacional i d’altres països com el Brasil, Itàlia i Polònia, cosa que redunda en la riquesa de punts de vista i enfocaments: Aurora Domínguez Mata; Dos*topías; Yolanda Franco; Fabio Gomes, Carmen Isasi, Silvia Limiñana; Marisa Maestre + Mar c. Llop + Rebeka Elizegi; Diego Marchante, Genderhacker; Toni Pérez Trillo; Renata Ramos Rugai; i Masha Wysocka.

Moltes de les obres són autoreferencials i narren històries pròpies, trànsits, traumes, dubtes i desvetlaments. Revelen com la creació és terapèutica i respon a una funció guaridora que arriba a convertir-se en catalitzadora dels canvis i transformacions, del creixement personal, de la construcció de la identitat. Però l’art, en aquesta exposició, també és un aparador que visibilitza les múltiples identitats, que denuncia les desigualtats, que dóna veu a les minories, que genera referents positius, que acosta altres maneres d’entendre la realitat. Els valors que projecta «Pluriidentitats» són la bandera que alça la Universitat d’Alacant per una societat més justa, inclusiva, tolerant i igualitària.

Acta concessió dels premis de la II Convocatòria d'Arts Visuals Pluri-identitats

 

Activitats complementàries

Amb motiu de la commemoració del Dia de la Visibilitat Trans, el pròxim 31 de març, la Universitat d'Alacant realitzarà una entrevista a un dels artistes que formen part de l'exposició: Toni Pérez Trillo. L'artista presentarà el fanzine “Vull contar aquesta història sense haver de confessar res” (2020), un testimoniatge en primera persona sobre la seua vivència com a persona trans. L'entrevista serà realitzada José Ramón Semper, d'Alacant Entén, i podrà veure's en la web del MUA a partir del dia 31. A més, es distribuiran exemplars del fanzine per diversos punts del Campus, com el MUA, la Biblioteca General i els Aularis I, II i III. Aquesta activitat està organitzada pel MUA en col·laboració amb el Vicerectorat d'Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social.

 

pluriidentitats1
pluriidentitats2
pluriidentitats3
pluriidentitats4
pluriidentitats5
pluriidentitats6
pluriidentitats7
pluriidentitats8

 

Informació sobre la II Convocatòria Biennal d'Arts Visuals Pluri-Identitats 

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464