Saltar apartados

Rainy Silvestre / Little Havana

Alacant, 5 de març de 2021

 

"Rainy Silvestre. Little Havana"

"La Petita Havana ha sigut la llar de generacions d'immigrants que han començat allí el seu camí amb la finalitat de realitzar el denominat somni americà, i és també un símbol de la inclusivitat dins de l'imaginari de tots aquells que arriben a Miami. És un barri conegut al món sencer pels seus locals musicals, per l'algaravia dels seus carrers i la seua gent. No obstant això, quan mirem les fotografies que configuren aquesta sèrie de Rainy Silvestre, no percebem res d'això. Aquestes instantànies recuperen aquells reductes de pau i quotidianitat que el barri conté. Són fotografies realitzades des de la pausa i la tranquil·litat que confereix el treball en analògic. 'Little Havana' naix, segons el mateix autor, dels passejos exploratoris pel barri que li va donar la benvinguda quan va arribar de Cuba. Es converteix, així, en una recerca constant de llocs comuns que el vinculen amb els immigrants que hi han anat arribant des dels anys seixanta i continuen arribant-hi.

L'autor ens regala un registre dels carrers que formen part dels seus primers records als Estats Units: aquelles cases o comerços que, sense formar part tots de la seua pròpia vivència, els assumeix com a seus, i, al mateix temps, els sentim com a nostres també. Aquestes escenes ordinàries i habituals es transformen en una cosa més profunda, ja que la seua bellesa no es troba en la primera capa sensorial que les embolcalla, sinó que apunta a referents històrics, socials i emocionals que reforcen el potencial estètic de la vida quotidiana.

Rainy Silvestre és un fotògraf cubà que va començar a fotografiar des de fa més de deu anys, i és un clar hereu de la tradició dels fotògrafs americans dels anys setanta, els quals jugaven ja amb el color, la selecció de motius, l'enquadrament i la composició amb la finalitat d'oposar-se als cànons estètics existent en l'època.

Aquesta sèrie no tracta de Little Havana, és Little Havana. És una obra que combina de manera magistral la utilització del color, l'enquadrament i la composició, que transforma l'existència mundana i quotidiana en una meditació reflexiva profunda, que parteix de l'acte referencial a l'universal.

L'autor reïx a captar l'ànima d'un barri, els seus carrers, la seua cultura, sense caure en clixés ni superficialitats. És una obra sincera i bondadosa, que retorna a la ciutat que el va veure arribar un missatge d'agraïment, amb veneració pels seus racons i tresors més amagats."

(Sarah Bejerano. Barcelona, 2019)

 

Rainy Silvestre / Cuba 1975

Rainy Silvestre va començar el seu viatge fotogràfic com a fotògraf autodidacte, però des de llavors s'ha graduat a l'Institut de Fotografia de Nova York. La seua fotografia és un compendi de la vida i una relació directa amb el seu entorn. Silvestre sent que el vincle entre objectes, espais i emocions humanes és clau per al seu ofici. Intentar mostrar aquesta connexió és el seu principal objectiu com a artista.

 

rainysilvestre
Rainysilvestre3
Rainysilvestre6
Rainysilvestre4

 

 

 

 

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464