Saltar apartados

SUMMA I SEGUEIX. El Museu de Vilafamés

Alicante, 5 de marzo de 2021

 

  • Exposició: SUMMA Y SIGUE. El Museu de Vilafamés
  • Del 12 de març al 16 de maig. Sala EL CUB (MUA)

 

SUMMA i SEGUEIX. El Museu de Vilafamés

Hugo Alonso - María Aranguren - Elena Asins Rodríguez - Luis Baldosa Conill - Ricardo Bastid Pérez - Nassio Bayarri Lluch - Pepe Beas Barnes - Concha Benedito - Angiola Bonanni - José Caballero - Joan Callergues - Joan Castejón - Teresa Chàfer Bisquert - José Díaz Azorín - Maribel Domènech - Teresa Gancedo - Concha Jerez - Ángeles Marco Saturmino - Sebastià Miralles Puchol - María Dolores Mulà - Ana Navarrete Tudela-Maribel Nazco - Rafael Pérez Contel - Wences Rambla - Josep Renau - Pilar Sala - Alberto Sánchez Pérez - Rafael Santana Monagas

El més difícil, el més necessari, la qual cosa cal intentar, és conservar la voluntat de lluitar per un mon diferent. El complicat, però també l'essencial, és valorar positivament la diferència, com allò que enriqueix la vida i impulsa la creació, l'art i el pensament. A la fi de la dècada de 1960, el crític d'art Vicent Aguilera i Cerni va visitar Vilafamés, un xicotet poble de l'interior de Castelló, i allí, a través del que fóra Museu Popular d'Art Contemporani, va iniciar un projecte fora de convencions, lluny del cànon. 

El Museu de Vilafamés, és conseqüència del dissens i dels contradictors, de l'exquisida obstinació dels qui no van voler continuar creient en el donat, dels no acomodats i incòmodes per als seus contemporanis. Vicent Aguilera i Cerni i un nodrit grup d'artistes van voler mostrar al món, a l'Espanya dels últims anys de la dictadura franquista, que no podíem resignar-nos a acabar abocats a una sola veritat. 

Més de mig segle després, l'avui  Museu d'Art Contemporani Vicent Aguilera i Cerni de Vilafamés, una de les institucions més antigues dedicades a l'art contemporani a Espanya, manté el caràcter compromès i la dimensió social dels seus inicis, amb un valor testimonial i històric afegit. I augmentant la col·lecció constant i acuradament. En l'actualitat, el seu patrimoni de més de set-centes obres de més de sis-cents cinquanta artistes diferents, és reflex d'una manera d'entendre l'art com un mitjà per a arribar més lluny, per a la reflexió. Perquè per a qüestionar el funcionament de la societat respecte de nosaltres mateixos i del món, necessitem un art que ens permeta aprendre a pensar.

L'exposició que ara es presenta en el Museu de la Universitat d'Alacant, Summa i Segueix. El Museu de Vilafamés, a més d'una evident referència a la revista que va dirigir Aguilera just en els anys en què estava ideant el seu projecte de museu, pretén ser el reflex, no d'una trajectòria, sinó d'un ideal, a través d'un conjunt d'obres de 28 artistes molt diferents entre si, però lligades per un mateix desig d'interpel·lar-nos, de despertar-nos o de parlar-nos a cau d'orella.

 

  

 

 

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464