Saltar apartados

Èdip, Bambalina Teatre Practicable

 

 

La companyia de teatre de València   Bambalina Teatre Practicable  ens presenta la seua versió amb titelles de l'obra  Èdip , de Sòfocles, amb adaptació i direcció de Jaume Policarpo. La representació tindrà lloc en el Paranimf, el dimecres 4 de maig, a les 19.00 hores, dins de la  Programació d'Arts Escèniques ACUA abril-juny 2021

Entrades a la venda a través de instanticket (veu.ua.es/entrades), amb un preu de 5€ .

Espectacle en valencià.

Per a complir les mesures de seguretat pertinents, el Paranimf només habilitarà 194 butaques, individuals, sense convivents, caldrà mantenir 1,5 metres de distància i és obligatori l'ús de màscara:  Vegeu mesures  per a complir les instruccions de les autoritats sanitàries davant la  COVID-19  al Paranimf durant les actuacions .

 

Èdip és una de les grans creacions dels tràgics grecs que perviuen en l'imaginari de l'home actual de la manera més clara i evocadora. Aconseguir que un personatge transcendisca el temps i la història d'aquesta manera és un enigma que s'amaga dins de la saviesa assossegada i senzilla amb la qual Sòfocles va saber erigir aquestes figures de carn i ossos, sacsejades per les passions més violentes i pels sentiments més tendres. Figures plenes d'una grandesa orgullosa i heroica i d'una humanitat vertadera, tan semblants a nosaltres i al temps, tan dotades d'una noblesa inqüestionable.

Èdip ha esdevingut rei de Tebes, després de casar-se amb Iocasta, la reina vídua de Lai. Sense saber-ho, Èdip s'havia casat amb sa mare i havia mort el seu pare quan tornava de Delfos, de consultar l'oracle. Una terrible pesta havia devastat Tebes i Èdip busca les causes de l'infortuni fent una consulta a l'oracle d'Apol·lo, a Delfos, i també a Tirèsias, el sacerdot endeví de Tebes. La resposta és clara: la pesta s'acabarà quan haja estat venjada la mort de Lai.

Segons el seu director, Jaume Policarpo, «Sòfocles recrea un món en què la força del destí s'imposa d'una manera funesta i la grandesa de l'heroi naix de l'afany indestructible per a sobreposar-se i enfrontar-se amb noblesa al que li ve donat sense explicació. De l'obra es desprèn una visió poètica carregada d'ambigüitat, en què el secret de la vida i el futur es deposita en mans d'uns personatges màgics dotats d'una percepció privilegiada que els situa més enllà de nosaltres mateixos, més enllà dels altres personatges que els interpel·len. La creació d'aquests personatges superiors ens ha de portar a un camp inèdit en la nostra trajectòria... La manipulació de titelles permet una dualitat de l'actor i el personatge. És com si l'intèrpret es desdoblara, com si fóra la consciència o un déu personal que mou i és darrere de cadascun dels protagonistes.» 

La trajectòria de Bambalina Teatre Practicable es caracteritza per la seua contínua recerca de la identitat del titella i per integrar en escena actors, marionetes, objectes i imatge.

 

 • Adaptación i direcció: Jaume Policarpo
 • Intèrprets: Jorge Valle, Águeda Llorca, Pau Gregori
 • Disseny d'escenografia: Jaume Policarpo
 • Disseny d'il·luminació: Mingo Albir
 • Disseny gràfic i de titelles: Jaume Marco
 • Vestuari: Adame
 • Construcció de titelles i escenografia: Miguel Ángel Camacho
 • Fotografia: Vicente A. Jiménez
 • Selecció  musical, composició i direcció de cors: Gonzalo Manglano
 • Vídeo: Sergio Serrano
 • Producció i distribució: Ruth Atienza, Marisol Limiñana

Dossier en PDF

CulturPlaza: "Bambalina Teatre manipula el mito de Edipo"

 

Actualització (6/5/2021): Àlbum de fotos de la representació d'Èdip en el Facebook de @CulturaenlaUA

 

Coneix la resta de la programació d'ACUA  per a aquest quadrimestre:

 

 

 

  

 

 

  

 

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464