Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • L'equip de Debat de la UA en la competició ..e Debat Universitari de la Xarxa Vives 2021

L'equip de Debat de la UA en la competició de la Lliga de Debat Universitari de la Xarxa Vives 2021

Alacant. Dilluns, 26 d'abril de 2021

La Universitat d'Alacant participa un any més en la Lliga de Debat Universitària de la Xarxa Vives, una competició que comença la fase eliminatòria demà dimarts 27 d'abril, de manera telemàtica. L'Equip de Debat de la UA haurà de debatre sobre el tema proposat enguany per la Xarxa Vives: L'actual sistema educatiu garanteix el progrés de les persones?

Els estudiants de Filologia Catalana de la UA Pablo Gallego Francés, Beatriu Cortés Juárez i Sílvia Soto Tarí, al costat de Gabriel Navarro Arnaiz, estudiant de Magisteri de Primària, integren l'equip d'enguany, capitanejats per José Luis Martínez Boix, preparador de l'equip, doctorand en Filosofia i Lletres (Àrea d'Arqueologia)

José Luis Martínez explica que l'equip ha afrontat la recta final de la seua preparació, durant la setmana passada, realitzant els últims assajos i correccions abans d'iniciar les fases eliminatòries dels dies 27, 28 i 29 d'abril. Però l'equip, afig Martínez, "S'ha preparat des del mes de novembre passat, primer amb un bloc dedicat a conèixer els aspectes generals de l'oratòria i la retòrica, i finalment amb una segona part dedicada a preparar en profunditat els arguments al voltant del tema central proposat per a enguany".

Lligadedebat-universitaria-2021-equip-ua
Lliga de debat universitari - 2021 - 01 vs Univ. Ramon Llull

Els estudiants han treballat en sessions setmanals posicions a favor i en contra del tema a debatre, amb l'objectiu de disposar d'arguments i raonaments que els permeten defensar-ne cadascuna de les posicions. Algun dels participants, com Pablo Gallego, ja s'havien enfrontat a l'experiència de la Lliga de Debat, encara que en el nivell de Secundària i Batxillerat. Per la seua banda,  Beatriu Juárez afirma que per a ella ha suposat "tot un repte", ja que tots els membres de l'equip han hagut d'adaptar-se a les circumstàncies sobrevingudes per la pandèmia però, encara així, "han demostrat que el treball en equip també pot adaptar-se a la no presencialitat. Les ganes de debatre i confrontar opinions poden superar les circumstàncies més adverses", subratlla el capità.

José Luis Martínez assegura que "adaptar el debat a l'entorn virtual és un pas decidit en el món de l'oratòria, ja que cada vegada vivim en espais més interconnectats i que requereixen una comunicació efectiva sense tenir en compte escales o distàncies".

Un altre dels integrants de l'equip, Gabriel Navarro, detalla que van començar a treballar el tema proposat enguany al novembre de 2019 i que han necessitat realitzar un replantejament total ja que, la situació derivada de la pandèmia ha afectat moltíssim tots els aspectes relacionats amb l'educació i amb el nostre concepte de progrés" A més, afig, "Com a estudiant de Magisteri, aquesta situació ha confirmat la importància que té repensar i debatre sobre el nostre sistema educatiu en moments de canvi".

L'equip assegura que ha sigut un dels anys en què la preparació de la competició ha sigut més dura però, segons Sílvia Soto, "també ha sigut una de les més emocionants, amb un format molt més ràpid, on la paraula adquireix molt més pes i on els arguments han de fluir necessàriament de forma més senzilla i àgil per a sortejar les limitacions de les plataformes de comunicació en línia".

Lliga de Debat Universitària de la Xarxa Vives 2021

Tema de debat: L'actual sistema educatiu garanteix el progrés de les persones?

A partir de demà dimarts 27 d'abril i fins al 7 de maig se celebra la Lliga de Debat Universitària de la Xarxa Vives. Estudiants de 14 universitats de Catalunya, Comunitat Valenciana i Illes Balears hauran de defensar, al llarg de la competició, tant la posició a favor com en contra al voltant del tema proposat. Durant els tres primers dies es desenvoluparà la fase eliminatòria. El dimecres 5 de maig es duran a terme les semifinals i el divendres 7 de maig es disputarà la final. Per primera vegada, enguany la competició serà virtual. Els equips estan integrats entre dos i sis estudiants, a més del capità, i els debats tindran una duració màxima de 16 minuts.

Universitats participants enguany: Alacant, Autònoma de Barcelona, Barcelona, Illes Balears, Jaume I, Lleida, Miguel Hernández delx, Oberta de Catalunya, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Ramon Llull, Rovira i Virgili, València i Vic-Central de Catalunya.  Els participants provenen de les següents àrees de coneixement: Ciències Socials i Jurídiques (71%); Enginyeries i Arquitectura (12%), Arts i Humanitats(11%); i Ciències de la vida (6%). Un 55% dels estudiants són dones i un 45% homes.

La Lliga de Debat Universitària és una competició dialèctica entre equips d'estudiants universitaris que debaten sobre un tema polèmic i d'actualitat. Des de l'any 2005, la competició fomenta entre els estudiants universitaris l'ús de la paraula i capacitats com el treball en equip, la documentació, l'anàlisi crítica i l'argumentació. L'activitat, organitzada per la Xarxa Vives d'Universitats, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464