Dimecres 30 de novembre - Seu Ciutat d'Alacant (Ramón y Cajal, 4) - 18.00 hores
En l'acte, el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, oferirà una conferència per a analitzar la llei de l’ús i ensenyament del valencià trenta anys després.
L'Aula de Teatre de la UA va participar el passat 26 de novembre en el Certamen Nacional Paco Rabal d'Águilas (Múrcia) amb l'obra La marea. I els peixos van eixir a combatre contra els homes, sota la direcció d'Iván Jiménez. Després de ser una de les quatre obres seleccionades pel certamen, d'entre les setanta-sis presentades en aquesta edició, La marea va rebre sis dels guardons concedits pel jurat: Primer grup classificat; millor direcció; millor escenografia; millor il·luminació; millor resolució escenogràfica, i Premi Nazarín a la millor interpretació junior.
Dimarts 28 de novembre - Saló d'Actes de Creu Roja Alacant, Glorieta de la Solidaritat, 1
El teatre dins del teatre, l'arribada (o caiguda) de les muses... El grup de teatre de la Universitat Permanent de la UA presenta el seu muntatge, estrenat el juny passat, "Caídos del Cielo". Dirigeix: Pascual Carbonell. Text: Paloma Pedrer.
Divendres 2 de desembre - Casa de Cultura d'Aigües de Busot - 20.30 hores
Continua la gira de l'Aula de Teatre de la UA amb "La Marea". Inspirat en textos d'Angélica Liddell i en testimonis reals d'immigrants que actualment viuen a Alacant, "La marea. Y los peces salieron a combatir contra los hombres". és una obra amb un fort compromís social cap al drama migratori. Dirigeix: Iván Jiménez.
«Els dies 18 i 19 de novembre es va celebrar a Alacant la Primera Edició de la Plaça del Llibre d'Alacant en la Plaça de l'Ajuntament de la ciutat. Un esdeveniment que el seu objectiu és donar visibilitat i ajudar al fet que es fomente el valencià entre els més xicotets i els adults».
Fins a l'11 de desembre - Plaza de Santa Faç, Alacant
Aquesta mostra, que compleix la seua 10a. edició, està formada per una selecció actualitzada de 32 imatges en lones de gran format que arrepleguen la realitat de la violència de gènere en el seu grau més extrem, el dels assassinats masclistes, que posen fi la vida del voltant de 70 dones en Espanya cada any. La inauguració coincideix amb el 25N, Dia Mundial contra la Violència de Gènere. A partir de l’11 de desembre, “Del morat al negre” es traslladarà al Campus de la UA.
Dijous 24 de novembre - Seu Ciutat d'Alacant, c/ Sant Ferran 40 - 19.00 hores
Durant l’acte seran lliurats els obsequis a les diferents persones que al llarg d’aquest any han donat diferents materials i documents a l’Arxiu i intervindrà, en representació d’aquestes, Cecilio Alonso, catedràtic d’ensenyament mitjà de Llengua i Literatura i investigador de l’arxiu del poeta Manuel Molina. Assistiran el rector de la Universitat, Manuel Palomar; el vicerector de Cultura, Esport i Llengües, Carles Cortés; i el coordinador de l’Arxiu de la Democràcia, José Perea.
Dins de la Mostra de Teatre Español d'Autors Contemporanis, el passat 10 de novembre es va representar en el Paranimf de la UA La exiliada, la negra, la puta, el caracol y la mística, de Cía. Teatro de lo Inestable. així ho va veure el nostre crític Jorge Ruipérez.
Dilluns 28 de novembre - Sala de graus Fac. de Dret (UA) - 12:00 hores
Ser a la frontera sud pretén incitar a una reflexió múltiple sobre com vivim al sud la identitat valenciana. Participarà en l'acte Mar Iglesias, directora del Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística de la UA; Josep-Enric Escribano, president d'El Tempir, impulsors de la pel·lícula, i Lluís Català Oltra, professor del Departament de Sociologia II de la UA i director del documental.
«Torna al paranimf una de les millors companyies de teatre jove, Gaudint Teatre, que s'ha dedicat aquesta temporada a un gens senzill El misantrop, l'obra de Molière recentment adaptada per Miguel del Arco.»
Dimecres 30 de novembre i dijous 1 de desembre - Seu Ciutat d'Alacant, c/ Ramón i Caixa, 4 - 20.00 hores
El cicle, coordinat per Antonio Sempere, acaba aquesta setmana amb les conferències "Cómo 4.625 audímetros sirven para medir el comportamiento de 46 millones de espectadores", per Manu Martín-Albo, expert en audiències televisives (dimecres) i “La cultura en la Televisión ¿Un Oxímoron?", a càrrec de l'escriptor, crític i professor Fran Ortiz (dijous).
Divendres 2 de desembre - Seu Ciutat d'Alacant - 20.30 h
El cicle "Divendres a la Seu" diu adéu per aquest primer quadrimestre amb un recital de guitarra clàssica a càrrec d'Álvaro Toscano Román. El premiat guitarrista cordovés ens oferirà un concert que porta el suggeridor títol "A través dels segles", en el qual realitzarà un ampli recorregut per diferents peces d'aquest instrument.
28, 29 i 30 de novembre - Seu Ciutat d'Alacant i MUA
Com a activitat paral·lela a "Inestablos", la nova exposició de Lidó Rico en el MUA, es duran a terme una sèrie de conferències sobre art, comunicació i cervell humà titulades Brain Conferences. Dilluns 28 i dimarts 29 en la Seu: "Los museos como contenedores de emociones y el poder del arte como terapia contra el Alzheimer" i “La percepción social de la epilepsia” respectivament (20.15h). I dimecres, en el MUA: “Neuromarketing: leyendo la mente del consumidor” (11.30h), “Genoarquitecturas: Corpografias de la adicción” (17h) i “¿Tienen historia las emociones?” (19h).
Dimarts 22 de novembre - Seu Ciutat d'Alacant, c/ Ramón y Cajal, 4 - 20.00 hores
Algèria: una mirada des de les dues ribes és un llibre col·lectiu de marcada vocació divulgativa en el qual autors de les dues ribes –professors universitaris i experts– presenten aspectes diversos d'Algèria, de la seua història, cultura, economia, turisme, educació, sistema polític i llengües, entre altres, amb el propòsit d'acostar el lector actual a la realitat algeriana i estimular el coneixement del país magribí. í. Coordina la publicació la professora Naima Benaicha.
Dimecres 30 de novembre - Paranimf de la UA - 20:00 hores
Veu Solidària organitza un concert benèfic a favor de l'Associació de Parkinson d'Alacant. A més de col·laborar amb una bona causa, podrem gaudir amb la música d'Ascensión Padilla (soprano), Amparo Pous (piano) i el quartet de corda Mare Nostrum (UA).
Dilluns 21 de novembre - Seu Ciutat d'Alacant (c/ Sant Ferran, 40) - 20.00 hores
José Manuel Lucía, catedràtic Filologia Romànica, especialista en iconografia del Quixot, escriptor, coordinador del Centro de Estudios Cervantinos i president de l’associació de Cervantistas, tanca amb aquest acte l'Any Cervantino en la UA.
Fins al 9 de desembre - Hall Aulari II
L'Institut Universitari d'Investigació d'Estudis de Gènere (IUIEG) organitza l'exposició "Mujer y ciencia. 13 nombres para cambiar el mundo", una iniciativa de la Càtedra Tomás Pascual Sanz-CENIEH que mostra la tasca investigadora i solidària de dones amb vocació pel saber, entès com a producte humà per a i per la humanitat i com a motor del seu treball.
Dissabte 19 de novembre - Forn Cultural de Petrer - 20.00 hores
El poeta de Granada i premi nacional de poesia, Antoni Carvajal Milena, oferirà ofereix la conferencia "Páginas de mi vida social" com a acte de clausura del cicle “Poesia, llenguatge universal” organitzat per la Seu Universitària de la UA a Petrer.
Dijous 1 de desembre - Sala Polivalent MUA - 19:00 h.
Fundació Japó ofereix un concert de shakuhachi acompanyat d'unes xarrades explicatives sobre aquest instrument musical tradicional japonès, la seua història i les peces que ens presentarà Yosuke Irie, un artista de gran rellevància en el panorama internacional.
Dijous 1 i divendres 2 de desembre - CeMaB
Les jornades abordaran el tractament de la desigualtat a través de la dramatúrgia per mitjà de la síntesi entre l'academicisme i la pràctica dels artistes; en aqueix sentit, enguany es comptarà amb la presència de Carles Batlle, que obrirà el cicle. Inscripcions fins al 30 de novembre.
Fins al 2 de desembre - Faculteu de Filosofia i Lletres III - De 16 a 20.30 hores
Inscrit en les celebracions del 25N, aquestes jornades estan compostes per cinc sessions que s'iniciaran amb conferències a càrrec de diferents experts en gènere i en religió. Seguidament es realitzarà una projecció cinematogràfica i un debat. Inscripció oberta. Organitza: Departament de Filologies Integrades.
Fins al 8 de gener - MUA
Lidó Rico ens ofereix una sorprenent mostra en la qual uneix ciència i art per a presentar el complex món de les addiccions, amb peces que parteixen de cervells humans reals. L'exposició, que es podrà gaudir fins al 8 de gener, és fruit de la col·laboració de l'artista amb el neurofisiólogo Luei I. Tseng i el neurobiólogo José Luis Ferrán.
Del 18 al 20 de novembre - Seu Ciutat d'Alacant (c/ Ramón y Cajal) i Alberg Juvenil La Florida
Com un espai de trobada on conèixer i compartir experiències que facen visible el paper transformador de la unió de l’educació, la sobirania alimentària i els feminismes, es presenten les I Jornades “Experiències Transformadores País Valencià”. que comptaran amb expertes procedents de països llatinoamericans com Costa Rica i Perú.
El 25 de novembre el món es tiny de morat com a mostra de repulsa a la violència de gènere, una de les xacres més esteses al món i que té una permissivitat i un consentiment alarmant en moltes de les societats que el formen. La Universitat d'Alacant no és una excepció i fa del morat un compromís per la igualtat. Coneix tota l'agenda d'actes.
Dijous 24 de novembre - Casa de Cultura Monòver - 20.00 hores
El professor de la Universitat d'Alacant, Joan Borja, farà una xarrada titulada La ruta dels llegendes. El ponent, molt vinculat a la recerca sobre literatura popular de la província, contribuirà una vegada més a la recuperació de l'imaginari de la nostra terra en la Casa de Cultura de Monòver.
El passat 7 d’octubre el grup alacantí Mailers oferia una gala simfònica en benefici de l’Associació d’Epilèpsia de la Província d’Alacant. «Agraïment i lliurament són dos termes que definirien a la perfecció l’espectacle».
Divendres 18 de novembre - MACA (Plaza de Santa María, 3) - 18 h.
"En 1943 un grup d'exiliats espanyols al servei de l'Exèrcit dels Estats Units entra clandestinament a Espanya, en una de les operacions més erràtiques de l'espionatge nord-americà durant la II Guerra Mundial. Aquesta és una història d'espies, rescatada de les arenes de l'oblit". La pel·lícula, abans de la seua estrena en TVE, arriba al MACA en un acte on participaran els directors Marta Hierro i Pablo Azorín Williams, així com l'historiador Juan Martínez Leal.
El passat 3 d'octubre, el Paranimf de la UA va acollir el concert del grup de música antiga Capella de Ministrers "Ramon Llull: el viatge musical". «Carles Magraner va saber canalitzar a la perfecció l’atenció dels alumnes, i va accentuar la importància d’entendre la música com un diàleg (també cultural) i, per descomptat, del silenci com a condició sine qua non perquè puga establir-se.».
El passat 5 d'octubre vam tenir a Joan Miquel Oliver en concert en el Paranimf. Aquesta és la ressenya que ha preparat Sara J. Trigueros. «Vam poder delectar-nos escoltant la pràctica totalitat de l’àlbum presentat, a més de cançons ja mítiques de discos anteriors, especialment de «Bombon mallorquí», però també de «Surfistes en càmera lenta», del llançament de la qual s’acompleixen ara deu anys.».
Dijous 17 de novembre - Plaza Miguel Hernández de la UA - 14.00 hores
Dijous 17 de novembre - Seu Ciutat d'Alacant UA - 20.15 hores
La Facultat de Filosofia i Lletres de la UA celebra el Dia mundial de la Filosofia amb un "Àgora sobre filosofia i educació" en la plaça Miguel Hernández (al costat de l'hort ecològic) a les 14:00 h, i a les 20:15 h en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant. Día mundial de la Filosofía en la Facultad de Filosofía y Letras.
Divendres 18 i dissabte 19 - Plaça de l'Ajuntament d'Alacant
L'Ajuntament d'Alacant, la Universitat d'Alacant i Escola Valenciana organitzen La Plaça del Llibre d'Alacant 2016, una iniciativa per a promoure el llibre en valencià i fomentar la lectura especialment entre els més joves, amb presentacions de llibres, tallers, actuacions musicals i teatrals, contacontes, una exposició sobre escriptores valencianes i signatures de llibres. L'Aula de Teatre de la UA participarà amb "La Marea" (divendres 18, 21h). Vine i participa en les activitats que t'oferim!
Dissabtes i diumenges del 26 de novembre al 4 de desembre - Sala Salvador Allèn - De 10:00 a 14:00 i 16:00 a 20:00 hores.
Si eres actor-actriu, professor/a, periodista, publicista, advocada, etc, o simplement t'agrada l'espontaneïtat i vols vèncer la por a enfrontar-te a un públic sense saber que vas a fer ni dir... aquest taller és per a tu. Inscriu-te en aquest taller impartit per Myriam Villalobos fins al dia de l'inici del curs, el 26 de novembre.
Dilluns 14 de novembre - Seu Ciutat d'Alacant - 18:30 h.
Ángel Lluna, adjunt primer del Síndic de Greuges, i Josefina Bueno, directora General d'Universitat, Recerca i Ciència, presentaran als autors del poemari, un llibre que ha nascut, com ells mateixos diuen, "a dues veus" per l'amistat i la trajectòria vital que els uneix: tots dos són filòsofs de formació, polítics, docents i grans amants de la literatura.
Dijous 1 de desembre - Paranimf de la UA - 11.30 hores
Una improvisació a ritme de rap sobre la vida i obra de Miguel de Cervantes on tot hi cap: molins de vent, Dulcineas, llibres de cavalleries... L'actuació també comptarà amb certes representacions teatrals a càrrec de l'Aula de Teatre de la UA, així com una lectura del raps preparats per alumnes de diferents IES, a qui es dirigeix %u200B%u200Bfonamentalment l'activitat.
Dimarts 22 de novembre - Paranimf de la UA - 20:00 hores
La companyia Tríade Teatro ens presenta un text teatral contemporani que orbita al voltant de quatre grans heroïnes tràgiques: Clitemnestra, Fedra, Medea i Penélope. Una relectura en clau de gènere sobre aquests mites clàssics que cerca, mitjançant un fort component físic i visual, dotar de veu pròpia als seus protagonistes.
Divendres 11 de novembre - ADDA - 20.00 hores
L'espanyol Daniel Guerola (estudiant de 2015) i Niklas Johansen, de Dinamarca (estudiant de 2013), alumnes cum laude del màster en Interpretació de Guitarra de la Universitat d'Alacant ofereixen un recital de guitarra com a activitat preliminar a la celebració del Dia de la Guitarra en l'Auditori Provincial d'Alacant (ADDA).
Dissabte 12 de novembre - Biblioteca Municipal de Cocentaina - 11.30 hores
Domingo, 13 de novembre - Biblioteca de Xixona - 12.00 hores
Tia Tata és un personatge popular que viatja des del Carib carregada d'històries, poesies, cançons i contes infantils basats en llegendes populars cubanes i de diferents parts del Món. L'actriu cubana Marieta Sánchez presenta aquest espectacle per públic infantil i juvenil.
La Sala Naia del Museu de la Universitat d'Alacant acull una mostra sobre l'artista Daniel Escolano (Alacant, 1954). Aquesta exposició proposa un recorregut cronològic per l’univers particular d'aquest artista, a través de dibuixos i pintures que evolucionen des del surrealisme i el realisme màgic dels inicis, fins a la depuració de línies i l'abstracció de l'última dècada. Fins al 12 de novembre de 2017. Més informació: La UA dedica una sala permanent a la Col·lecció de Daniel Escolano
Dissabte 17 de desembre - ADDA - 20.00 hores
La Universitat d'Alacant presenta la cinquena edició del Concert de Nadal Rotary-UA, que interpretarà l'Orquestra Filharmònica de la UA sota la direcció del seu director titular i artístic, Mihnea Ignat. El programa inclou obres molt conegudes com la suite del ballet "El trencanous" de P. I. Txaikovski, valsos i polques de Strauss, i alguna sorpresa.
El 8 de novembre, la Càtedra Enric Valor ha donat un pas endavant amb el nomenament del professor Joan Borja com a director d’aquesta i la presentació en públic del projecte d’activitats per al pròxim any. Un acte que es va realitzar a Castalla, poble natal de l’escriptor.
«Gomina és un muntatge premiat, i sens dubte té bones raons per a agradar a un jurat exigent: des del bon treball interpretatiu, musical i de la direcció, a la revulsió del món adolescent en una obra que frega el desvergonyiment i la impudència però ix airosa de l’intent. La raó d'aquest èxit és l'honestedat que amera tot el muntatge, des del principi fins que baixa el teló...» Seguir llegint.
Fins al 10 de gener - MUA
El infinito Borges és un homenatge a Jorge Luis Borges en complir-se el trentè aniversari de la seua mort. L'exposició recorre tota la seua vida i producció literària, obrint diferents camins que es bifurquen creant cada vegada noves possibilitats dins de l'univers borgeano; no en va, Borges és infinit, i hi ha un infinit particular que porta el seu nom.
Del 7 a l'11 de novembre - Elda
La ciutat d’Elda fa la Setmana del Cinema (del 7 a l’11 de novembre) en la qual s’integra la “Mostra de Curts d’ací i d’allí” els dies 10 i 11 de novembre. La Seu Universitària de la UA a Elda col·labora amb aquest esdeveniment, acollint lala xarrada “Crítica y periodismo cinematográfico” a càrrec de Pepa Blanes, subdirectora i redactora del programa de la Cadena Ser “La Script”.
Dilluns 28 de novembre - Centre de Congressos Ciutat d'Elx - 17.00 hores
Dedicat a la vida quotidiana en el món romà, aquest dilluns continua en Elx el XIII Curs d'Arqueologia il·licitana “Els Dilluns amb l’Alcúdia”, organitzat per la UA. Les ponències d'aquesta setmana són Religión y vida cotidiana en las ciudades romanas de Hispania, per Juan Carlos Olivares Pedreño (UA) i Lo cotidiano y lo excepcional en las necrópolis romanas, per Fernando Prados Martínez (UA).
Fins al 23 de desembre - Sala Aifos (Edifici de Filosofia i Lletres III)
Entre el 1907 i el 1939 el monument als Màrtirs de la Llibertat, va ser un lloc de memòria democràtica emblemàtic de la ciutat d’Alacant, eliminat per les autoritats franquistes en la postguerra. Ara la UA li dedica l'exposició "La memòria d'un lloc de memòria democràtica: les targetes postals de Monument als Màrtirs de la Llibertat d'Alacant" en la Sala Aifos del Campus.
Divendres 18 de novembre - Seu Ciutat d'Alacant - 20:00 hores
El cantaor Curro Piñana interpretarà els pals més importants del repertori flamenc, fent un recorregut des dels estils miners provinents d'Almeria fins als més festers, com les bulerías, els tangos i les alegries, entre uns altres. Tot açò amb un aire didàctic pel qual l'artista ens anirà acostant a cadascun dels distinos pals proposats. Cicle Divendres a la Seu.
Del 8 al 18 de novembre - Facultud de Ciències de la UA
La ciència i la cultura van de la mà en les celebracions de Sant Albert Magne, que enguany inclouen conferències divulgatives, concursos de fotografia i microrelats, competicions esportives, i els premis d’Investigació en Química i Jordi Juan de Matemàtiques, entre altres esdeveniments.
Fins al 18 de novembre - Sala Trànsit Aulari II
Exposició col·lectiva de temàtica lliure a càrrec de l'Associació FotoExcursions Alacant. Les imatges busquen atraure la mirada de l'espectador i transmetre sentiments i emocions a través de les gradacions del blanc i negre.
Del 4 al 12 de novembre
Un any més, Alacant es converteix en el centre d'atenció del teatre nacional amb la celebració de la XXIV Mostra de Teatre Español d'Autors Contemporanis. Com és habitual, la Universitat d'Alacant participa en aquest gran certamen, acollint la representació de La exiliada, la negra, la puta, el caracol y la mística dijous que ve. Mentre, la Mostra arranca per a omplir la ciutat de teatre amb més de 20 obres i 38 autors.
Del 23 al 25 de novembre - CeMaB
Enguany es compleix el quart centenari de la mort de l'Inca Garcilaso de la Vega, cim de les lletres peruanes i del Segle d'Or hispànic. El congrés proposat per a celebrar-ho cerca renovar les línies de recerca que relacionen l'obra de l'Inca Garcilaso amb els últims avanços en diferents disciplines, la qual cosa brindarà una oportunitat única per a revaloritzar el llegat de l'Inca i situar-ho en un espectre ampli, subratllant el missatge i transcendència de l'autor cuzqueño.
Dimecres 2 de novembre - Seu Ciutat d'Alicnte, c/ Ramón y Cajal, 4 - 20.00 hores
L'escriptor, diplomàtic i presentador Fernando Schwartz presenta en la seu un nou llançament de Publicacions de la UA. Història i fotografia es donen la mà en aquest llibre coeditado per Carlos Barciela i Carmen Ródenas entorn de l'experiència dels exiliats republicans espanyols en els camps de treball nord-africans del govern de la França de Vichy.
Des del dijous 10 de novembre - Campus de la UA
A partir del 10 de novembre comença una nova edició del curs de percussió llatina que condueix en la Universitat d'Alacant el reconegut percussionista alacantí Pakito Baeza. El curs s'impartirà els dijous a la vesprada fins al 18 de maig de 2017. Matrícula oberta.
VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)
Tel: (+34) 96 590 9593
Fax: (+34) 96 590 3464
Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua
Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua
Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es
Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464